Hoe bespeur je onzekerheid bij kinderen

Hoe bespeur je onzekerheid bij kinderen

Laatste update: 27 oktober, 2018

We zijn gewend om het te hebben over de onzekerheid die we vaak bij volwassenen zien, maar wat gebeurt er als die onzekerheid bij kinderen voorkomt? Zij maken ook deel uit van deze wereld, en velen van hen leiden ook onder stress, onzekerheden en soms depressie.

Kinderen leren weinig van woorden, alleen jouw daden en hun samenhang met woorden is goed genoeg.”

-Joan Manuel Serrat-

Onzekerheid bij kinderen: waarom?

Kinderen zijn vrij weerloos, vooral onder de leeftijd van zes jaar. Hun onschuld en gebrek aan vaardigheden om om te gaan met bepaalde emoties en problemen zorgt ervoor dat ze een makkelijk doelwit zijn voor manipulatie, zowel fysiek als mentaal.

We worden niet alwetend geboren en we kunnen alleen leren door ervaringen om met bepaalde omstandigheden om te gaan. Bovendien absorberen kinderen alles om hen heen. Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat kinderen net sponzen zijn.

Familieruzies, druk van buitenaf, gebrek van aandacht van hun ouders, al deze dingen kunnen leiden tot veel onzekerheid bij kinderen. Geef jij ze de aandacht die ze nodig hebben? Maak jij je zorgen om hun problemen?

“De beste erfenis die een vader achter kan laten voor zijn kinderen is iedere dag een beetje tijd.”

Soms denken we dat alles dat er met heen gebeurt maar vreemd is, en vaak is dat ook zo! Maar voor hen is dat niet zo. Zij zijn nieuw op de wereld en ze moeten nog veel leren. Kinderen hebben jouw begrip en communicatie nodig. Als ze dat niet krijgen, worden ze onzeker.

Help je kind over zijn onzekerheid heenkomen

Het is belangrijk om je kind altijd een helpende hand toe te steken als het gaat om onzekerheid bij kinderen. Als we dit niet doen, zal hij of zij als volwassene ook onzeker zijn, zonder dit op te kunnen lossen.

Als we het probleem herkennen, is het goed om hier zo snel mogelijk iets aan te doen zodat het kind zich weer zelfverzekerd voelt. Aan de andere kant, denk eraan wat er zal gebeuren als hij of zij de puberteit bereikt. In die levensfase krijgt hij of zij met veel meer problemen te maken. Laat onzekerheid daar niet onderdeel van zijn.

Hoe kan ik zien of mijn kind last heeft van onzekerheid? Op welke signalen moet ik letten?

  • Ze hechten veel waarde aan hun hygiëne, waar de moeder zich vaak mee moet bezig houden.
  • Ze laten gedrag zien waarbij emotionele onstabiliteit, ongehoorzaamheid of agressie de overhand hebben.
  • Tijdens het spelen kiezen ze vaak voor speelgoed waar ze eigenlijk te oud voor zijn, spelen ze vaak steeds hetzelfde spel, of laten angst zien.
  • Ze lijden aan irrationele angsten en huilen om aandacht te krijgen.
  • Ze beginnen in hun slaap te praten, lijden aan slapeloosheid, willen met het licht aan slapen of dat je ze voorleest.
  • Op school kunnen ze zich slecht concentreren.
  • Ook trekken ze rare gezichten, laten ze uitdrukkingen zien die niet normaal zijn.
  • Ze hebben een voorwerp (deken, knuffelbeest) waar ze onafscheidelijk mee zijn.

Als je kind een probleem heeft, zeg dan niet dat ze vreemd zijn, want dit zou ertoe kunnen leiden dat ze op latere leeftijd niet gelukkig kunnen zijn.

Bouw het zelfvertrouwen op

In plaats van boos op je kind te worden omdat ze een knuffeldier hebben of je niet willen gehoorzamen, is het belangrijk dat je met ze praat. Ze straffen zal het probleem niet oplossen. Je kind heeft het nodig dat je jezelf in zijn schoenen plaatst, niet dat je zijn ergste vijand wordt.

Als we niet weten hoe we ons moeten gedragen, kunnen we met de leraar praten of met een deskundige die ons kan helpen om het zelfvertrouwen van ons kind te verhogen. Daardoor zal het kind minder onzeker zijn. Zelfvertrouwen is de beste oplossing voor deze vervelende situatie die moeilijk op te lossen is, zelfs als we volwassen zijn.

Huilend kind

Denk na over het feit dat als je besluit om deze symptomen te negeren, dit kan resulteren in veel verdriet. Gebrek aan zelfvertrouwen bij kinderen kan leiden tot depressie, wat het leven pijnlijk en vervelend kan maken, vol met begrenzingen en emoties waar we niet mee om kunnen gaan.

Als ouders hebben we de verantwoordelijkheid om onze kinderen te leren gelukkig te zijn.

We zijn allemaal ooit kind geweest, maar we vergeten het belang van alles wat we voelen en ervaren tijdens die eerste fase van ons leven. We vergeten ook hoe veel van wat we als kind ervaren invloed heeft op ons latere leven, en problemen kan veroorzaken die maar moeilijk te overwinnen zijn. Je moet dit nu oplossen!

Zou jij je kind onzeker laten worden? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.