Geloof jij in emotionele ontrouw?

Geloof jij in emotionele ontrouw?

Laatste update: 26 februari, 2017

Met ontrouw bedoelen we doorgaans situaties waarin twee mensen een toegewijde relatie met elkaar hebben en een van de twee intiem wordt met een ander. Met andere woorden: we denken bij ontrouw vaak alleen aan situaties waarin onze partner seksueel contact zou hebben met een ander. Tegenwoordig horen we echter ook steeds vaker over een andere vorm van ontrouw: emotionele ontrouw.

Wat is emotionele ontrouw?

We spreken van emotionele ontrouw als iemand die een relatie heeft een emotionele band opbouwt met een ander, ook al is er geen sprake van lichamelijke intimiteit.

De indrukwekkende technologische ontwikkelingen van onze tijd en de invloed die deze ontwikkelingen hebben op onze manier van communiceren, doordat we nu gebruik kunnen maken van mobiele telefoons en internet, hebben ervoor gezorgd dat onze gewoontes aanzienlijk zijn veranderd. En daarmee is ook onze definitie van vreemdgaan of ontrouw uitgebreider geworden, waardoor we deze woorden nu ook betrekken op handelingen als:

  • Het via je mobiele telefoon versturen van intieme berichten naar iemand die niet je partner is.
  • Met iemand die niet je partner is afspreken op het internet.
  • Een hechte relatie in stand houden door middel van niet-fysieke bronnen.
  • Elektronische apparaten gebruiken om pornografische beelden te bekijken.

Waarom gebeurt dit?

Wat is de oorzaak van emotionele ontrouw? Natuurlijk is elke situatie anders en heeft elke situatie zijn eigen kenmerken. Over het algemeen is er sprake van de drang om te ontsnappen uit je relatie (relaties kunnen soms namelijk routineus en saai worden), zonder de relatie daadwerkelijk te verbreken. Mensen die emotioneel ontrouw zijn, schuilen meestal achter het idee dat hun handelingen niet echt vreemdgaan genoemd kunnen worden.

In hoeverre verschilt emotionele ontrouw van lichamelijke ontrouw?

Het voornaamste verschil is natuurlijk dat er in het tweede geval sprake is van lichamelijk contact. Traditioneel gezien verstaan we onder vreemdgaan lichamelijke intimiteit tussen twee mensen waarvan een of beide een partner hebben en die elkaar hebben ontmoet in de echte wereld. Emotionele ontrouw wijst daarentegen niet op een intieme lichamelijke hechtheid. In sommige gevallen van emotionele ontrouw kennen de twee mensen elkaar niet eens in het echt en vindt het contact alleen plaats via de telefoon of het internet.

Verschillende meningen over dit onderwerp

Als je het ze zou vragen, dan zouden veel mensen die emotionele ontrouw begaan aangeven dat zij hun gedrag niet zien als vreemdgaan. Deze gedachte baseren ze op het gegeven dat er geen sprake is geweest van werkelijk lichamelijk contact. Sommige mensen zien het gewoon als een spelletje en zijn helemaal niet van plan om hun partner te verlaten.

Andere mensen zien echter helemaal geen verschil tussen lichamelijke en emotionele ontrouw. Volgens deze mensen bevat emotionele ontrouw dezelfde componenten als ontrouw in de traditionele zin. De emoties, verlangens en gevoelens die erbij komen kijken zijn namelijk hetzelfde. Ze kunnen zich in beide gevallen zelfs zeer intens voordoen.

Wanneer iemand vreemdgaat, maakt hij gebruik van verschillende technieken, zoals flirten, verleiding, complimentjes geven, en doet hij dit doorgaans op zeer discrete wijze. De partner die vreemdgaat, richt zijn aandacht en interesse op een andere persoon. Daarom kan ook emotionele ontrouw, hoewel het zich beperkt tot emotioneel niveau, tekortkomingen of onvervulde behoeften binnen de relatie creëren.

Wat vind jij? Vind jij dat iemand vreemdgaat als er geen sprake is geweest van lichamelijk contact? Geloof jij in emotionele ontrouw?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.