Geld en geluk gaan niet altijd hand in hand

Geld en geluk gaan niet altijd hand in hand
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Imma Puig is een klinisch psycholoog en geeft les op de afdeling personeelsbeleid van de handelshogeschool van IESE. Dit is een campus in Barcelona. Wat echter in haar roem resulteerde, was het feit dat ze de laatste 15 jaar de ego’s van de voetbalclub van Barcelona opgevangen heeft. Daar heeft ze echter iets heel interessants over te zeggen. Ondanks hun dikke loonstrookjes ervaren ze dezelfde emotionele dalen en pieken als wij doen. Geld en geluk gaan dus niet altijd hand in hand.

Terwijl ze voor spelers zoals Messi, Iniesta en Suarez werkt, wordt ze omringd door mensen die in 1 jaar meer verdienen dan de rest van ons in ons hele leven. Zodoende realiseerde zij zich iets. De inhoud van onze bankrekening helpt ons niet om onze emoties te reguleren.

Om te weten hoeveel er binnenin en tussen mensen gebeurt, moet je ze leren kennen. Dat voelt vaak alsof je een berg aan het beklimmen bent. Zo zijn er ook twee routes: een lange, gemakkelijke route, en een kortere, moeilijkere route.

Jaloezie, boosheid en verdriet zijn zowel van invloed op de rijken als de armen. Wil je dit echt begrijpen? Dan moet je persoonlijke relaties, emotionele controle en vooruitgang eerst leren begrijpen.

“Ik wou dat iedereen rijk en beroemd kon zijn en alles kon hebben wat hij of zij maar wilde, alleen om er achter te komen dat deze rijkdom niet de oplossing is.”

-Jim Carrey-

Verdrietige vrouw met laptop

Geld en geluk gaan niet altijd hand in hand

We leven in een maatschappij waar wellicht te veel mensen die het altijd goed voor elkaar hebben. Wij als mens hebben de neiging een kunstmatig beeld van onszelf op te stellen die tegen alle emotionele logica in gaat. Het is haast onmogelijk om succesvol te zijn op de gebieden van geld, schoonheid, gezondheid en liefde tegelijkertijd. Vals geluk is het meest trieste ding dat bestaat. Het verband tussen geld en geluk is dan ook vaak een mythe.

Veel mensen gaan naar een therapeut omdat ze zich verdrietig voelen ook al lijkt alles goed te gaan. Ze ervaren een leegte in hun leven en ze komen er maar niet achter waar deze vandaan komt. Veel van deze mensen zijn zich er niet van bewust dat verdriet simpelweg een deel van het leven is. Het heeft millennia aan evolutie doorstaan omdat het een belangrijk doel dient.

Toch zijn er ook mensen die niet het perfecte leventje leiden (volgens welke standaard dan ook). Ze hebben ook niet veel geld op hun rekening staan. Deze mensen voelen echter niet die leegte waar anderen, meer succesvolle mensen wel last van hebben.

Er is niemand op aarde die altijd blij en zorgeloos kan zijn, ondanks hoeveel geld hij of zij heeft. Vaak is het juist het tegenovergestelde. Hoe meer geld je hebt, hoe meer problemen je erdoor krijgt.

In die zin bestaat echt succes wellicht uit het bereiken van wat je hart echt begeert. Hierbij hoor je ook je geluk te vinden in het verlangen naar je doelen zelf. We benadrukken wederom dat de relatie tussen geld en geluk een wispelturig iets is.

Geluk wordt gevonden tussen het te weinig en het te veel hebben; ergens tussen een tekort en een overschot.  Gevoelens begrijpen bankafschriften niet.

Geld en geluk gaan niet altijd samen

Gevoelens staan los van onze bankrekening

Vergis je niet: een beetje geld op je rekening zal zeker helpen. De waarheid is echter dat de meesten liefde boven gelden verkiezen zolang aan hun basisbehoeften voldaan wordt. Geld en geluk? Het is eerder een kwestie van geld of geluk in veel gevallen.

Er zijn mensen die altijd op het hoogtepunt van de golf leven. Dit zijn de succesvolle mensen die we zo bewonderen. Zij komen echter hetzelfde soort problemen tegen die minder goed bedeelden ook krijgen, zoals de dood van een geliefde. Succesvolle mensen kunnen ook bedroefd, eenzaam, ontmoedigd en zelfs depressief zijn.

We kunnen onze gevoelens niet aan onze bankrekening koppelen. Zodoende kunnen we ook geld en geluk niet aan elkaar koppelen. Je hoeft maar één ding te doen om te zien dat geld je niet beschermt tegen psychologisch leed of relatieproblemen, en dat is de succesvolle, rijke mensen observeren.

Lachende vrouw

Het is makkelijker om te zien dat het idee dat roem en geld in geluk resulteren problematisch is, door te kijken naar hoeveel beroemde mensen met zulke problemen hebben gekampt. Het percentage beroemde mensen met psychologische stoornissen staat in feite gelijk aan dat van de gehele bevolking. De Wereldgezondheidsorganisatie  kwam in 2001 op een percentage van 6,5% uit.

Vanuit dit opzicht wordt dus duidelijk dat de rijkdom waar zoveel van ons over dromen, niet leidt tot emotionele balans. In veel gevallen resulteert dit juist in het tegenovergestelde: emotionele instabiliteit. Zoals we dus wederom kunnen zien, staat ons gevoelsleven los van onze bankrekening!

Het idee dat geld, roem en macht geluk brengen, is ver bezijden de waarheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.