Geheugen optimaliseren met deze 5 manieren

Geheugen optimaliseren met deze 5 manieren
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Onze herinneringen stellen ons in staat om informatie te decoderen, op te slaan en terug te halen. Onze herinneringen zijn belangrijk. Dit is de reden waarom de meesten van ons manieren zouden willen vinden om ons geheugen te optimaliseren.

Is het echter mogelijk om praktische methoden te vinden om ons vermogen om informatie op te slaan en te onthouden te vergroten?  Het antwoord op deze vraag is ja.

Studies hebben een reeks strategieën onderzocht die we kunnen gebruiken om ons geheugen te optimaliseren.  De beste zijn onder andere de sleutelwoordtechniek, de plaatsmethode, het fenomeen van specifieke codering, de organisatie van materiaal en de organisatie van notities. Laten we hier dieper op ingaan.

De sleutelwoordtechniek gebruiken om andere talen te leren

Stel je voor dat je in een klas zit die een tweede taal leert. Je moet lange woordenschatlijsten leren om te begrijpen wat er in de klas gezegd wordt.  Een manier om dit gemakkelijker te maken, is door bijvoorbeeld de sleutelwoordtechniek te gebruiken.

Via de sleutelwoordtechniek brengen we een onbekend woord in verband met een gewoon woord in het Nederlands dat vergelijkbaar klinkt. Het woord in het Nederlands is het sleutelwoord. Als je eenmaal een sleutelwoord hebt, moet je er een mentaal beeld van vormen door “visueel” te communiceren met de vertaling.

Sleutelwoordentechniek

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een arts die een arend onderzoekt om het woord “arend” te onthouden, of een arts die in je oog prikt en zegt “Oh!” Om het woord “oog” te onthouden. Deze techniek helpt je om meer vocabulaire te leren dan met herhaling.

“Houd nooit in je hoofd wat in je zak past.”

-Albert Einstein-

De loci-methode

Toen beroemde Griekse sprekers probeerden lange toespraken te onthouden, gebruikten ze de loci-methode. Loci betekent in het Latijn plekken. Ze gebruikten het bijvoorbeeld om hun toespraken op een logische manier te organiseren.

Door deze methode te gebruiken, gaan we ervan uit dat elk deel van de toespraak zijn eigen locatie heeft binnen de organisatie van de toespraak.

Je kunt bijvoorbeeld denken dat de inleiding van je toespraak de hal van je huis is. Het belangrijkste onderwerp zou in de slaapkamer zijn. Het volgende onderwerp bevindt zich vervolgens in de eetkamer, enzovoort.

We kunnen deze techniek gebruiken om woordenlijsten te leren. Elk woord in de lijst bevindt zich in een reeks opeenvolgende locaties. Deze methode werkt het beste als je extravagante beelden gebruikt.

Het fenomeen van specifieke codering

Sommige onderzoekers suggereren dat we informatie beter terughalen in een omgeving die lijkt op die waarin we ons bevonden toen we het woord leerden.  Tulving en Thompson ontdekten zijn fenomeen, genaamd “specifieke codering” in 1973.

Je kunt een examen beter maken als je studeert in hetzelfde klaslokaal als waar het examen zal plaatsvinden. Aan de andere kant zijn de kenmerken van het examen, zoals de vragen, soms zo verschillend dat ze opwegen tegen de meer subtiele aanwijzingen met betrekking tot specifieke codering en informatieopslag.

“Het geheugen is als een slechte vriend. Het stelt je teleur wanneer je het het meest nodig hebt. “

-Proverb-

Tips voor geheugen

Organiseer materiaal om je geheugen te optimaliseren

De meeste dagelijkse geheugentaken bevatten geen woordenlijsten, maar eerder teksten die we hebben gelezen. Hoe kunnen we informatie die we lezen beter onthouden? Een bewezen techniek om geschreven materiaal beter te onthouden, is het in ons geheugen te ordenen als we het de eerste keer lezen.

Om dit te doen, moeten we de structuur en inhoud van de tekst kennen door de index, kopjes en andere markeringen te bekijken. Je moet dit doen voordat je de tekst in het hoofdstuk leest. Als je de structuur van het materiaal begrijpt, kun je de inhoud eenvoudiger onthouden.

“Wij zijn onze herinnering, wij zijn dat hersenschimmige museum van veranderende vormen, die stapel gebroken spiegels.”

-JL Borges-

Een andere techniek om ons geheugen te optimaliseren is om onszelf vragen te stellen over het materiaal dat we proberen te leren en vervolgens de vragen te beantwoorden.

Door vragen te stellen, kunnen we verbanden leggen en relaties ontdekken tussen verschillende specifieke feiten. Dit vergemakkelijkt de manier waarop we materiaal verwerken en onthouden.

Organiseer notities om je te helpen herinneren

“Less is more.” Misschien is dit het meest geschikte gezegde als het gaat om het maken van notities om herinneren te vergemakkelijken. In plaats van te proberen alle details van een vergadering op te schrijven, is het beter om te luisteren en na te denken over het materiaal. Nadat je de informatie tot je hebt genomen moet je de belangrijkste dingen opschrijven.

Schrijf het belangrijkste op om je geheugen te optimaliseren

Het is belangrijker om na te denken over het materiaal voordat je het meteen opschrijft. Dit is een van de redenen waarom het lenen van andermans notities geen goed idee is. Je hebt een referentiekader in je geheugen nodig om je te helpen begrijpen wat er is opgeschreven.

Deze vijf technieken kunnen je helpen om je geheugen te optimaliseren, zodat je kennis tot je kunt nemen. We moedigen je aan om deze tips eens in de praktijk te brengen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.