Emotionele steun in de kindertijd draagt bij aan de hersenontwikkeling

Emotionele steun in de kindertijd draagt bij aan de hersenontwikkeling

Laatste update: 05 mei, 2018

Studies tonen aan dat emotionele steun in de kindertijd erg belangrijk is. Vooral tijdens de eerste jaren van het leven van een kind. Het beïnvloedt de emoties van het kind, alsook de hersenontwikkeling. De omgeving van het kind is cruciaal. Het helpt hem hulpmiddelen te ontwikkelen om zijn emoties te reguleren en te genieten van een goede geestelijke gezondheid.

Emotionele steun in de kinderjaren zorgt voor een stabiele band tussen de verzorgers van het kind en het kind. Deze band zorgt ervoor dat er aan zijn behoeften wordt voldaan. Het is een kans om een ​​intieme emotionele band te creëren. Het draagt ​​bij aan veilige, gezonde gehechtheid.

Moeder die haar zoontje een kusje geeft

Afgezien van de duidelijke voordelen van een goede emotionele ondersteuning, hebben wetenschappers ook de impact ervan op verschillende gebieden bestudeerd. We zien voordelen in de geestelijke gezondheid en emotionele regulatie van het kind. Tevens is ontdekt dat emotionele steun bij kinderen een rol speelt in hun cognitieve ontwikkeling.

Emotionele steun in de kindertijd en de hersenontwikkeling

Kinderen hebben niet het vermogen om hun emoties op eigen kracht te reguleren. Fysiek, maar ook emotioneel contact, troost hen wanneer ze in nood verkeren. Na verloop van tijd leren kinderen hun emoties zelf te reguleren. Ze beginnen hulpmiddelen te ontwikkelen zodat ze het zonder hun verzorgers kunnen doen.

Deze vroege band heeft een directe invloed op de hersenen. We moeten in gedachten houden dat biologie, het milieu en mentale capaciteit allemaal gerelateerd zijn aan de hersenontwikkeling. Daarom helpt het opgroeien in een omgeving die rijk is aan externe stimulatie. Zo kan het brein rijpen.

De kindertijd is een gevoelige periode waarin zich belangrijke aspecten ontwikkelen die gevolgen hebben op de langere termijn. In deze fase beginnen kinderen zich namelijk te verhouden tot hun omgeving en nieuwe informatie te verzamelen. Hun hersenen zijn op het hoogtepunt van ontwikkeling. De neuroplasticiteit bevindt zich in een cruciaal moment. De omgeving bepaalt in grote mate de richting en snelheid van de hersenontwikkeling.

Emotionele steun in de kindertijd en de ontwikkeling van de hippocampus: een wetenschappelijk onderzoek

Dr. Luby leidde een onderzoek welke gevolgen emotionele steun in de kindertijd op de lange termijn heeft voor de hersenen. Onderzoekers voerden een laboratoriumexperiment uit om hun hypothese te testen. In een laboratoriumomgeving observeerden onafhankelijke onderzoekers een kind en zijn moeder in een situatie die stressvol was voor het kind.

Jongetje dat verdrietig is en emotionele steun nodig heeft

In deze situatie had het kind een geschenk binnen handbereik dat hij niet mocht openen. Gedurende acht minuten moest hij wachten, terwijl de onderzoekers het ondersteunende gedrag van de moeder bestudeerden. Later maakten de onderzoekers drie hersenscans van de kinderen, van de kindertijd tot de adolescentie.

Uit dit onderzoek bleek dat de hippocampus van kinderen die meer emotionele steun van hun moeder kregen tweemaal zo snel groeide als die van kinderen die minder steun van hun moeder kregen. Volgens hen laten de resultaten zien dat de groei van de hippocampus wordt beïnvloed door vroege ervaringen met moederlijke ondersteuning.

Primaire conclusies uit het onderzoek

We kunnen drie conclusies trekken uit dit onderzoek. Allereerst heeft emotionele steun bij kinderen een langdurige impact op de grootte van de hippocampus. Dit is een deel van de hersenen dat emoties, het leervermogen en het geheugen regelt. Daarom speelt het een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen.

Emotionele steun draagt bij aan de hersenontwikkeling

Er is een gevoelige periode in het leven van een kind. Een periode waarin een hoge mate van emotionele steun meer invloed heeft op de ontwikkeling van de hippocampus. De onderzoekers menen dat het belangrijker en effectiever is in de jaren voordat een kind naar school gaat dan later. We kunnen dus concluderen dat niet alleen de hoeveelheid emotionele steun ertoe doet, maar ook wanneer deze wordt ontvangen.

Een gezonde hersenontwikkeling leidt tot een betere emotionele gezondheid. Daarom is de omgeving cruciaal. Niet alleen voor het leerproces, maar ook voor de fysieke en emotionele ontwikkeling. Dit doet echter niets af aan het belang van genetica. Het toont eerder de invloedrijke rol die onze omgeving speelt in de ontwikkeling van onze hersenen. Het is een kans die we onze kinderen nooit zouden moeten ontzeggen. Voor hun eigen bestwil, en omdat we van ze houden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.