Ervaar jij een gebrek aan passie in je relatie?

Ervaar jij een gebrek aan passie in je relatie?

Laatste update: 25 augustus, 2018

Een gebrek aan passie is een van de problemen die de meeste ontevredenheid in relaties veroorzaakt. Iemand vinden om samen mee door het leven te gaan kan moeilijk zijn. Het is echter nog veel moeilijker om een ​​gezonde en langdurige relatie te onderhouden. Daarom houden steeds meer psychologen zich bezig met het vinden de beste manier om dit te bereiken.

In dit artikel gaan we het hebben over het belang van passie in relaties, evenals de beste manieren om voor meer passie in je relatie te zorgen. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom passie ontstaat en wat de functie ervan is.

Wat is passie precies?

We begrijpen passie als het gevoel dat we ons aangetrokken voelen tot een andere persoon en dat die persoon ons opgewonden kan maken. Je zou kunnen zeggen dat het een van de drie basiselementen van een gezonde relatie is. Volgens de driehoekstheorie van de liefde van Sternberg moet passie beslist aanwezig zijn in een relatie.

Mensen die geen gebrek aan passie ervaren

Wat is de oorzaak van een gebrek aan passie in een relatie? Welke functie vervult passie in het leven van mensen? De evolutionaire psychologie heeft ons tot nu toe de meest aanvaardbare verklaring gegeven. Volgens deze discipline kunnen we onze emoties het beste begrijpen door te weten waar ze voor dienden in onze evolutie.

Daarom is deze benadering ervan overtuigd dat onze voorouders passie gebruikten om de voortplanting van onze soort te verzekeren. Wanneer een relatie ontstaat, ervaren we een sterk verlangen om onze soort in leven te houden. Wanneer een stel vervolgens samen een kind krijgt, hoeft dit gevoel niet per se meer te bestaan.

De evolutionaire oorsprong van gebrek aan passie in een relatie

Als we observeren wat er met relaties gebeurt, kunnen we verifiëren dat hun evolutie precies hetzelfde patroon volgt als het patroon dat we zojuist hebben beschreven. Wanneer geliefden voor het eerst samenkomen, gaan ze door een periode van eerbied. Gedurende deze periode zijn beide partners vaak geobsedeerd door elkaar. Er worden allerlei neurotransmitters vrijgegeven en de passie bereikt haar hoogste punt.

Zodra de relatie echter voortduurt, verdwijnt deze eerste energie en begint er een gebrek aan passie te ontstaan. Dan ontwikkelen zich de twee andere factoren die nodig zijn voor een relatie (toewijding en intimiteit) en zal het seksuele verlangen langzaamaan verdwijnen.

Sommige studies hebben aangetoond dat intimiteit en passie tot op zekere hoogte onverenigbaar zijn. Oxytocine, het liefdeshormoon, is ook verantwoordelijk voor het verminderen van het seksuele verlangen tussen twee mensen.

Daarom is het eerste wat je moet begrijpen over een gebrek aan passie, dat het volkomen normaal is. Mensen zijn er niet voor gemaakt om hun hele leven een relatie te onderhouden. Maar betekent dit dat het onmogelijk is? Volgens sommige deskundigen zoals Helen Fisher hoeft dit helemaal niet zo te zijn.

Hoe je de passie weer terug kunt brengen in je relatie

Nu weten we dat onze biologische opmaak geen sterk verlangen naar een stabiele relatie stimuleert. Wanneer de periode van eerbied is geëindigd, zal de magie beetje bij beetje beginnen af ​​te nemen. Er zijn echter nog andere manieren om ons te helpen het gebrek aan passie in een relatie op te lossen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Zorg ervoor dat jullie intense emoties met elkaar delen

Tientallen studies hebben aangetoond dat het beleven van intense ervaringen kan leiden tot passie in een relatie. Daarom kunnen extreme sporten, naar een pretpark gaan, of zelfs samen naar een horrorfilm kijken, het seksuele verlangen vergroten wanneer het begint te vervagen.

2. Probeer jezelf constant te verbeteren

Een van de problemen die passie doen vervagen, is dat mensen de neiging hebben om zichzelf te laten gaan als ze eenmaal hun ware hebben gevonden. In plaats van te proberen zo aantrekkelijk mogelijk te zijn, nemen ze genoegen met minder. Gelukkig is dit probleem heel gemakkelijk op te lossen.

Als je het gebrek aan passie in je relatie wilt overwinnen, is dingen doen om jezelf te verbeteren een van de meest effectieve oplossingen. Dit kun je op een hoop verschillende manieren doen, zoals naar de sportschool gaan of werken aan je sociale vaardigheden en charisma.

Twee mensen die geen gebrek aan passie ervaren

3. Handhaaf een zekere mate van onafhankelijkheid

Om enkele van de schadelijkste effecten van oxytocine op de hartstocht te vermijden, is het tot slot belangrijk dat beide partners hun onafhankelijkheid behouden. We houden er allemaal van om tijd door te brengen met onze partner. Alles samen doen is echter de snelste manier om de passie te laten vervagen.

Dus als je voelt dat de passie tussen jullie twee wegebt, kan het slim zijn om wat tijd voor jezelf vrij te houden. Door zelfstandiger te worden, neemt je zelfvertrouwen toe en zal je partner anders naar je kijken.

Het behouden van passie in een relatie is moeilijk, maar het is gelukkig wel mogelijk. De drie tips in dit artikel kunnen hierbij enorm behulpzaam zijn. Wees echter niet bang om verschillende dingen te proberen. Dit is tenslotte iets dat zowel jou als je partner aangaat. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sierra, J. C., Díaz, G., Álvarez-Muelas, A., Calvillo, C., Granados, R., & Arcos-Romero, A. I. (2019). Relación del deseo sexual con la excitación sexual objetiva y subjetiva. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica24(3), 173-180.
  • Villar, F., Villamizar, D. J., & López-Chivrall, S. (2005). Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología40(3), 166-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.