Een eind maken aan uitstelgedrag met 4 strategieën

Een eind maken aan uitstelgedrag met 4 strategieën
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien moeten we aandacht schenken aan wat Kamal Ravikant ooit gezegd heeft: “De dingen die ik draag, zijn mijn gedachten. Dat is het. Ze zijn alleen maar gewicht. Mijn gedachten bepalen of ik vrij en licht ben of me bezwaard voel.” Als we hieraan denken, dan beseffen we dat we onze manier van denken moeten veranderen. We kunnen een eind maken aan uitstelgedrag.

Om dat te bereiken moeten we ook de manier veranderen waarop we onze aandacht op een situatie richten. We hebben de neiging om vervelende taken uit te stellen. We doen dat ook met de opdrachten die we niet graag doen of die ons een gevoel van stress bezorgen.

Die stress is dan een gevolg van het feit dat we ons niet in staat voelen om de taken op de juiste manier uit te voeren. We noemen dit uitstelgedrag. Het is is dat we allemaal minstens één keer in het leven ervaren hebben.

Uitstelgedrag is eigenlijk een vorm van zelfsabotage. We stellen immers niet alleen het onvermijdelijke uit. Het bezorgt ons ook een slecht gevoel over onszelf. Bovendien houdt het ons tegen om te genieten van andere dingen die we wel leuk vinden.

Dit is de reden waarom het tijd is dat we onze manier van denken en handelen veranderen. We geven je in dit artikel enkele strategieën. Ze zullen je helpen en een eind maken aan uitstelgedrag.

“We zijn gevormd door onze gedachten, we worden wat we denken.”

-Boeddha-

Hoe maak je een eind aan uitstelgedrag

Hoe kan je een eind maken aan uitstelgedrag?

Verander een gevoel van verplichting in een gevoel van plezier

Het is normaal dat we denken dat werken een verplichting is. We denken ook dat we daarentegen iets zouden kunnen doen dat veel leuker is. Deze manier van denken is een vorm van psychologische marteling. Het zorgt ervoor dat we werken associëren met een onaangenaam gevoel waaraan we een eind willen maken.

Het resultaat is dat we uiteindelijk steeds meer taken uitstellen. We voelen ons immers niet voorbereid om ze uit te voeren en vinden dat ze een last zijn. Dit alles veroorzaakt angstgevoelens, frustratie en een laag zelfvertrouwen.

Waarom negeren we dan niet het negatieve op dezelfde manier als we het positieve negeren? Waarom schenken we geen aandacht aan de goede dingen die met onze verantwoordelijkheden verbonden zijn? We doen dit meestal niet omdat het niet gemakkelijk is. Dat gebeurt vooral als we gewend zijn om alleen de slechte kant van de dingen te zien.

We moeten ons eigenlijk richten op het ontdekken van de dingen waarvan we in ons werk het meest genieten. Het is nodig dat we hun belang erkennen en dat we nieuwe manieren leren om taken uit te voeren en leren hoe we meer kunnen genieten.

Stel doelen op een slimme manier

Faalangst, persoonlijke twijfels en een laag zelfvertrouwen zijn psychologische factoren die uitstelgedrag laten ontstaan. Als we enkele doelen verwezenlijken, dan zullen we ons zelfvertrouwen stimuleren. We zullen ons dan ook meer in staat voelen om moeilijke taken aan te pakken.

Je kan dus op een doeltreffende manier een eind maken aan uitstelgedrag. Stel kleine doelen die niet te veel inspanning vragen. In plaats van 10 kilo te willen verliezen begin je bijvoorbeeld met langzaam je manier van eten te veranderen. Je kan starten met meer fruit en minder gebakken producten te eten.

Op een realistische en geleidelijke manier doelen stellen is de sleutel die je zal helpen en een eind maken aan uitstelgedrag.

Zoek een plek waar jij je goed voelt

De plaats waar we de taken uitvoeren die we zo moeilijk vinden, speelt een fundamentele rol. Hoe beter je je in jouw omgeving voelt, hoe minder je dingen zal uitstellen. Probeer jouw werkplek zo te ontwerpen of te veranderen dat het rust, inspiratie en aandacht bevordert.

Je kan enkele planten toevoegen, kleuren die je leuk vindt, comfortabele meubelen en misschien zelfs enkele schilderijen. Verwijder ook de dingen die je niet nodig hebt. Hou deze ruimte ook schoon en goed verlicht. Elk klein ding dat je een beter gevoel kan geven, zal je enorm helpen.

Als je je op je gemak voelt, dan zal je meer gemotiveerd zijn om dingen te doen. Uiteraard moet je ook alle afleidingen wegnemen die jouw focus beïnvloeden. Dingen als het internet, lawaai, je telefoon en sociale netwerken zullen je immers afleiden van jouw doel. Beschouw deze dingen als beloningen wanneer je afgewerkt hebt wat je moet doen.

“Stress is afkomstig van de manier waarop jij omgaat met gebeurtenissen of situaties.”

-Chris Prentiss-

Zoek een plek waar jij je goed voelt

Zorg voor je lichaam

Voldoende uren slapen, bewegen en een gezond voedingspatroon zijn enkele sleutels om gezond te blijven. De ontwikkeling van goede gewoonten zal je meer energie geven. Je zal je ook minder vatbaar voelen voor stress. Het zal je eveneens helpen om een steviger emotioneel evenwicht te hebben.

Met deze 4 strategieën is het mogelijk om jouw manier van denken te veranderen. Je kan op die manier een eind maken aan uitstelgedrag. Bovendien zal je je beter en succesvoller voelen nadat je ze uitgeprobeerd hebt. Je kan het! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cerdan Lopez, C. A. (2022). Causas, consecuencias y estrategias para afrontar la procrastinación laboral: una revisión teórica. [Tesis de pregrado, Universidad Católica Santo Toribio de Mogrovejo]. https://tesis.usat.edu.pe/handle/20.500.12423/5753
  • Huang, H., Ding, Y., Liang, Y., Wan, X., Peng, Q., Zhang, Y., Kong, D., & Chen, C. (2023). The association between perfectionism and academic procrastination among undergraduate nursing students: The role of self-efficacy and resilience. Nursing Open, 1-11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37464544/
  • Laureano, C. A., & Ampudia, L. G. (2019). Procrastinación: revisión teórica. Revista de Investigación en Psicología22(2), 363-378. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8162710
  • Svartdal, F., Dahl, T. I., Gamst-Klaussen, T., Koppenborg, M., & Klingsieck, K. B. (2020). How Study Environments Foster Academic Procrastination: Overview and Recommendations. Frontiers in psychology, 11, 1-13. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.540910/full
  • Tahir, M., Yasmin, R., Butt, M. W. U., Gul, S., Aamer, S., & Naeem, N. (2022). Exploring the level of academic procrastination and possible coping strategies among medical students. The Journal of the Pakistan Medical Association72(4), 629-633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35614591/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.