Dwaze woorden vragen om intelligente oren

Dwaze woorden vragen om intelligente oren

Laatste update: 27 januari, 2017

Kwetsende woorden, oordelen, ongegronde meningen, kwaadwillige kritiek etc. Dit alles zijn dwaze woorden die vragen om intelligente oren die geen belang aan ze zullen hechten of ze enige aandacht zullen geven.

Zoals ze zeggen, ‘zegt dat wat Johannes over Peter zegt meer over Johannes dan over Peter’. Dus voordat we belang hechten aan dergelijke ‘tips’, ‘oordelen‘ of ‘kritiek’ die ons geen vriendelijkheid, nut of waarheid bieden, moeten we de intenties overwegen van de persoon die ze uitspreekt.

Sleutelgat

Slim luisteren naar de criticus

Er is geen duidelijker teken van emotionele armoede dan voortdurende en kwaadwillige kritiek. Continu moeten dealen met dwaze woorden veroorzaakt over het algemeen een hoop emotionele uitputting.

Dus, om de intelligentie van ons als luisteraar te voeden en beschermen, zou het duidelijk moeten zijn dat:

  • We om te kunnen leven niemand anders zijn mening nodig hebben.
  • Emoties en gevoelens altijd geldig zijn en we ons niet voor ze zouden moeten schamen.
  • Je het idee dat voelen en aan jezelf denken verkeerd is los moet laten.
  • We moeten vermijden dat we waarde hechen aan categorische uitspraken die gebruik maken van absolute uitspraken zoals ‘alle’ of ‘geen’.
  • Continu luisteren naar kritiek en geroddel ons kan verzadigen en ons een heel slecht gevoel kan geven.
  • We niet mogen vergeten dat iedereen respect verdient. Het goede voorbeeld geven helpt ons om ons emotionele welzijn veilig te stellen.
  • We moeten onthouden dat ongegronde kritiek afkomstig is van mensen die emotioneel ontzettend arm zijn. Deze mensen leven geïsoleerd in hun wrok en proberen ons ervan te overtuigen dat we egoïstisch zijn en onszelf afzonderen.
Vlinder

Mensen die vrede hebben met zichzelf praten niet slecht over anderen

Een andere stap om een beschermend schild te vormen en van onszelf intelligente luisteraars te maken, is het leren herkennen van uitspraken die onschuldig lijken, maar ondertussen kwade intenties verbergen.

Dergelijke uitspraken zijn duidelijk giftig in bepaalde contexten:

  • Wanneer je het hebt over een hobby of algemene vaardigheid: ‘Ik wou dat ik daar tijd voor had’ vertaalt zich meestal in ‘Je hebt niet zo veel werk te doen als ik’, ‘Vrije tijd is niet voor mij weggelegd, want ik ben geen nietsnut.’
  • ‘Het is voor de hand liggend’, ‘Zoals iedereen weet…’. Nee, nee, nee en nee. Niet iedereen weet het, noch is het altijd voor de hand liggend. Degene die gebruik maakt van dit soort argumenten tracht de ander het gevoel te geven dat hij onwetend is en zichzelf natuurlijk het gevoel dat hij superieur is.
  • ‘Je hebt het recht niet om iets te zeggen omdat je niet zo veel weet over de kwestie als ik.’ Niemand mag ons het recht om te spreken ontnemen en niemand mag ons in diskrediet brengen door onze argumenten te ontkrachten met uitspraken zoals ‘jouw argumenten zijn dom en ongegrond’.
  • ‘Als mijn leraar het zegt, dan is het waar.’ Dit soort drogredenen maken misbruik van het idee dat de uitspraken van deskundigen meer gewicht geven aan bepaalde argumenten.
Vogels
  • ‘Je geeft me een rotgevoel’. Je gevoelens benoemen en anderen verantwoordelijk maken voor deze gevoelens is ook een manier van manipuleren. Dit soort uitspraken zijn tevens bedoeld om de ander op te winden in plaats van hem te overtuigen met geldige argumenten.
  • ‘Doe wat je wilt, maar ik doe niet mee.’ Om deze zin af te maken zou het gepast zijn om toe te voegen: ‘En je zou je schuldig moeten voelen omdat ik niet meedoe, want je bent egoïstisch en je denkt alleen maar aan jezelf.’ Dat is wel duidelijk, of niet?

We moeten tijd besteden aan het verbeteren van onszelf en we moeten van onszelf slimmere luisteraars maken. Dit zal ons helpen om een gezonde houding te bewaren tegenover het leven en om onze relaties op te bouwen op basis van goede communicatie en een beter begrip.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.