Dingen verlopen niet altijd volgens plan… en dat is maar goed ook

Dingen verlopen niet altijd volgens plan… en dat is maar goed ook

Laatste update: 03 december, 2016

Velen van ons zitten vast in een routine waarin we ons hele leven voortdurend uitstippelen en continu nadenken over de toekomst. Heb je het gevoel dat je overweldigd wordt doordat dingen niet verlopen zoals je had gehoopt? Vaak is het zo dat we, wanneer we er aan gewend zijn om altijd alles te plannen en onder controle te houden, meteen de drang hebben om op te geven wanneer iets een keer niet gaat zoals wij willen.

“De toekomst heeft veel namen: voor de zwakken betekent de toekomst het onbereikbare. Voor de angstigen betekent het het onbekende. Voor de moedigen betekent het mogelijkheid.”

-Victor Hugo-

Wanneer we voortdurend nadenken over de toekomst en verwachten dat alles dat ons zal overkomen perfect zal zijn, dan weerhoudt dit ons ervan stil te staan en te reflecteren op elke mogelijke les die de situaties of ervaringen in ons dagelijkse leven ons kunnen leren en om deze lessen te begrijpen.

Wanneer dingen niet naar wens verlopen…

Om al deze redenen en om je hart en geest te bevrijden, is het juist goed dat dingen soms niet verlopen zoals je gehoopt of gewenst had.

Misschien bleek alles dat je nauwkeurig had uitgedacht en uitgelijnd uiteindelijk heel anders in elkaar te steken. Misschien zal dit moment je de kans geven om het beste van jezelf te laten zien, iets dat heel anders is dan het gebruikelijke.

“We hebben hen geleerd de Toekomst te zien als een beloofd land dat een voorkeur heeft voor helden – niet als iets dat iedereen bereikt met een snelheid van zestig minuten per uur, wat hij ook doet, wie hij ook is.”

-Clive Staples Lewis-

Vlinder bij Raam

Er voortdurend naar streven om van je leven iets perfects te maken, stelt je niet in staat om de beste versie van jezelf naar voren te laten komen. Misschien ben je een tijd terug vergeten dat het heden waar je in leeft, het hier en nu, veel belangrijker is dan de toekomst die je dag in dag uit aan het opbouwen bent.

Het kan ook zo zijn dat juist het verleden je beste vriend wordt en je allerlei redenen bedenkt om te verklaren waarom je bepaalde dingen hebt gedaan en waarom je ze op die manier hebt uitgevoerd. Op dit soort momenten vind ik het behulpzaam om tegen mezelf te zeggen dat alles een reden heeft.

Wanneer je nieuwe dingen doet, zul je nieuwe dingen ontdekken

Het leven toont ons elke minuut, elke seconde, elke ademteug een waardevolle en wijze levensles. Als je echter niet van je routine durft af te wijken, of beter gezegd, uit je comfortzone durft te treden, dan geef je jezelf nooit de kans om dingen te ontdekken.

Het leven daagt ons op een oprechte manier uit door ons simpelweg elke keer in nieuwe situaties te plaatsen om ons op de proef te stellen.

Veters in de Vorm van een Hartje

Jouw enige missie is om elk gezicht te observeren, jouw eigen gezicht, vol kleuren en felle glinsteringen. Elk gezicht heeft zijn eigen talent en potentie om de situatie onder ogen te komen, hoe uitdagend deze situatie ook is.

Ik raad je aan dit te onthouden en dring je erop aan niet al te overweldigd te raken wanneer iets niet verloopt zoals jij graag had gewild. Misschien is het juist een geluk bij een ongeluk dat dingen op een andere manier verlopen, om je te laten zien dat je eerst nog het een en ander moet leren.

Je kunt dit toepassen op elk aspect van je leven en niet alleen wanneer je nadenkt over je toekomst en deze probeert uit te stippelen. Onthoud dat het in het leven vooral belangrijk is dat je van elk klein detail iets leert.

Wanneer je van slag raakt omdat bepaalde handelingen of ervaringen niet uitpakken zoals je hoopte, zorgt dit er alleen maar voor dat je niet in staat bent in te zien dat er iets beters naar je toekomt.

Aanwezig zijn in het hier en nu zal het makkelijker voor je maken om zelf het gezicht te kiezen waar je een voorkeur voor hebt. Het gezicht dat het beste past bij het moment en jou maakt wie je werkelijk bent, de beste versie van jezelf.

“Het heden is een noodzakelijk product van het hele verleden, de noodzakelijke oorzaak voor de hele toekomst.”

-Robert Green Ingersoll-