De stamboom: een hulpmiddel voor groei en heling

De stamboom is de lijn van voorouders en opvolgers die een persoon heeft. Als je het begrijpt, kunt je veel aspecten van jouw leven en dat van je gezin beter begrijpen.
De stamboom: een hulpmiddel voor groei en heling
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Irati Novella

Laatste update: 04 december, 2023

Een stamboom is meer dan alleen een tekening of een verzameling namen, data en familiegeschiedenis. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om de omstandigheden en problemen van iemand te begrijpen en te helen.

Misschien is de stamboom verre van een remedie, zoals sommige mensen beweren. Het geeft ons echter wel waardevolle informatie over onze oorsprong en verklaart tot op zekere hoogte waar we vandaan komen.

Sommige stromingen durven zelfs te beweren dat we met een stamboom kunnen ontdekken hoe het onbewuste van de familie in contact staat met het persoonlijke onbewuste.

“Als je de geschiedenis niet kent, dan weet je niets. Je bent een blad dat niet weet dat het deel uitmaakt van een boom.”

-Michael Crichton-

Een beetje geschiedenis…

In de jaren 60 begon een groep psychoanalytici in Europa therapieën te gebruiken die erop gericht waren mensen bewust te maken van de manier waarop conflicten en problemen zich binnen een familie blijven herhalen. Hun therapeutische methoden omvatten een transgenerationele focus.

In de jaren 70 werd de “psycho-genealogie” geboren. Dit is een methode van psychoanalyse. Het benadrukt de relatie tussen de kern van iemands problemen en de onopgeloste problemen van zijn voorouders.

De psycho-genealogie gelooft dat alleen al het zich bewust zijn van deze problemen zal helpen om ze los te laten of te bevrijden. Anne Schutzenberger, Didier Dumas, Jodorowsky en Bert Hellinger zijn opmerkelijke beoefenaars van psycho-genealogie.

In de afgelopen dertig jaar begon de psychotherapie echter opnieuw het concept van het ‘familie-onderbewuste’ te erkennen. Psychologen overwegen opnieuw oude filosofische ideeën uit het oosten.

Deze omvatten de invloed die onze voorouders kunnen hebben op ons leven. Maar ze omvatten ook de kracht die bepaalde mensen hebben op het familienetwerk.

Als gevolg daarvan gebruiken experts uit verschillende disciplines, zoals de psychiatrie, geneeskunde, sociaal werk, onderwijs, enz. de stamboom als onderdeel van de geschiedenis van een patiënt en als klinisch hulpmiddel.

Psycho-genealogie is gebaseerd op het uitgangspunt dat onbewust gedrag van generatie op generatie kan worden overgedragen. Deze gedragingen beperken de zelfrealisatie van het individu. Als het individu zich hiervan bewust wil zijn en de cyclus wil doorbreken, moet hij zijn stamboom bestuderen.

Oude foto's om een stamboom te maken

Waarom zou je een ​​stamboom maken?

Een stamboom maken kan een zeer lonende activiteit zijn. Het geeft je namelijk de kans om te ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt onderzoeken wie je voorouders waren, wat hun oorsprong was, wat ze deden… Deze activiteit die genealogie wordt genoemd, kan daarom een prachtig tijdverdrijf zijn.

Dus, het onderzoeken en maken van je eigen stamboom kan je op de volgende manieren helpen:

  • Het transformeert de manier waarop je je familie ziet en begrijpt.
  • Je kunt werken aan oud verdriet dat je op dat moment niet kon verwerken.
  • Het geeft je meer informatie over je medische geschiedenis door te kijken naar de ziekten van je voorouders
  • Je kunt zien of je overtuigingen, angsten en mentale blokkades verband houden met familiedynamica of transgenerationele overerving.
  • Het helpt je contact te maken met je spiritualiteit. Wanneer je je verleden kent en begrijpt, voel je je namelijk meer geworteld en maak je tegelijkertijd verbinding met iets groters. Het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van een lange geschiedenis, maakt je meer bewust van hoe klein je bent.
  • Je krijgt toegang tot informatie die je op een bewust niveau niet kunt zien, maar zich wel op een onbewust niveau blijft manifesteren.

“Degenen die zich het verleden niet herinneren, zijn veroordeeld het te herhalen.”

-George Santayana-

Hoe kun je een stamboom maken?

Om een ​​stamboom te maken, begin je met het verzamelen van informatie over je familieleden. Vervolgens kijk je naar de documenten, foto’s, schilderijen, belangrijke archieven, tijdschriften en krantenarchieven, internet, enz.

De informatie die je nodig hebt om een stamboom te kunnen maken, is:

  • Voor- en achternaam.
  • Belangrijke data, zoals geboortedatum, huwelijk, overlijden, migratie…
  • Oorzaken of omstandigheden van overlijden.
  • Beroepen
  • Hoe de relaties waren tussen verschillende familieleden (rivaliteiten, vriendschappen, voorrechten …)
  • Wat voor soort speciale eigenschappen je voorouders hadden.
  • Aanzienlijke gebeurtenissen, zoals liefdesverhalen, anekdotes, slopende ongevallen, enz…
  • De belangrijkste symptomen en ziekten van de leden van je stamboom.

“Ongeëvenaard verdriet, tranen die niet werden laten gaan, familiegeheimen, onbewuste identificaties en onzichtbare familie loyaliteiten slenteren rond tussen de kinderen en afstammelingen. Wat niet met woorden wordt uitgedrukt, wordt uitgedrukt met pijn.”

-Anne Ancelin Schutzenberger-

Voorbeeld van een stamboom

Hoe je je stamboom kunt interpreteren

Een stamboom interpreteren betekent dat je een ‘transgenerationele analyse’ uitvoert. Met deze analyse kun je onopgeloste conflicten, rouw en gedragspatronen identificeren.

Het belangrijkste aspect bij het interpreteren van je stamboom is dat je je bewust wordt en dat je mogelijke ‘programmeringen’ leert te identificeren. Om hierin te slagen, kan het enorm behulpzaam zijn om je stamboom te interpreteren met de hulp van iemand anders.

“Een stamboom hebben en deze niet bestuderen, is als een schatkaart hebben en niet op zoek gaan naar de schat.”

-Alejandro Jodorowsky-

Als je wilt dat je stamboom je antwoorden geeft, moet je eerst vragen stellen. Je nieuwsgierigheid zal je echter vaak de vraag en het antwoord op hetzelfde moment geven. Wat meestal gebeurt, is dat iemand een stamboom maakt wanneer hij vragen heeft over bepaalde kwesties (emoties, omstandigheden, mentale blokkades, ziekten, enz.)

Met andere woorden, het is goed om je stamboom te analyseren aan de hand van concrete vragen. Het vinden van antwoorden en het ontdekken van verbanden kan diepgaand en opwindend zijn. Het is een authentiek proces van persoonlijke ontwikkeling. Als resultaat kan het proces ons helpen een fundamentele vraag te beantwoorden: wie zijn we en hoe zijn we geconditioneerd?

“De wortels van een persoon zijn geen fysieke objecten die als wortels van een boom in de grond zijn begraven. We dragen onze wortels in ons. Het zijn tentakels die zich uitstrekken door onze zenuwuiteinden en ons heel houden. Ze gaan met je mee waar je ook naartoe gaat, ze wonen bij je waar je ook woont.”

-Luz Gabas-

Laatste opmerking

Kortom, het bestuderen van je stamboom kan heel spannend zijn. Ieder van ons zou het op een bepaald moment in zijn leven moeten doen. Volgens deskundigen kan alleen al het kijken naar en begrijpen van je stamboom een helend proces zijn. Nog helender dan wat we doen met de informatie die we vinden. Dus, waarom zou je het niet proberen?

Niemand bestaat alleen, niemand leeft alleen. We zijn allemaal wie we zijn omdat anderen waren wie ze waren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.