De overgang: een prachtige fase van persoonlijke groei

De overgang: een prachtige fase van persoonlijke groei

Laatste update: 09 februari, 2017

De overgang (menopauze) is meer dan alleen maar wat opvliegers of simpelweg het einde van het vruchtbare leven van een vrouw. Het is geen neergang, maar eerder een natuurlijk proces dat deel is van een verandering die, mettertijd, altijd iets goeds zal brengen voor vrouwen. Het is een fase vol met kansen en persoonlijke groei waarin wijsheid de geest verlicht en kracht geeft aan het hart.

Tegenwoordig is het sociale beeld van de overgang veranderd. In het verleden werd deze fase gezien als de tijd waarin vrouwen alleen nog maar bezig waren met de zorg voor hun kleinkinderen. Vandaag de dag blijven vrouwen een ontzettend actieve rol spelen in de maatschappij. Dit gaat tegen elk klassieke stereotype in.

Ondanks het gegeven dat de rol van vrouwen gedurende de afgelopen paar decennia veranderd is, bestaan er nog altijd enkele onjuiste opvattingen over de overgang. In dit artikel nodigen we je uit om voor de verandering eens te leren over enkele interessante en nuttige perspectieven over dit onderwerp.

Vlinders

De overgang en haar mythen

Sommige vrouwen ervaren een vervroegde overgang. Anderen moeten vroegtijdig aan deze reis beginnen als gevolg van een hysterectomie. Het moge dan ook duidelijk zijn dat elke vrouw een wereld op zich is. Elke combinatie van symptomen is anders en uniek binnen elk lichaam. Niet elke vrouw accepteert het proces op dezelfde manier.

Volgens een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Menopause and Perimenopause bestaan er ontzettend veel onjuiste mythen over de overgang, mythen die ervoor zorgen dat deze fase op ons overkomt als het rampzalige einde. We zouden het echter niet moeten zien als het einde van een cyclus, maar als een stap vooruit: een voortzetting van onze levenscyclus.

  • De overgang begint niet altijd precies vanaf het vijftigste levensjaar. Het is een proces dat al veel eerder kan beginnen of zelfs pas na je zestigste.
  • ‘Nadat vrouwen in de overgang terechtkomen, komen ze allemaal aan en is het onmogelijk om nog gewicht te verliezen of weer dun te worden.’ Dit is absoluut niet waar. Met het juiste dieet, wat motivatie en lichaamsbeweging is er geen enkele reden waardoor je aan zou moeten komen.
  • Na de overgang zal je seksuele verlangen afnemen: onjuist.
  • Opvliegers zijn het eerste teken van de overgang: onjuist. Er zijn tientallen symptomen die met de overgang geassocieerd worden en elke vrouw kan weer andere van deze symptomen ervaren.
  • De overgang wordt altijd vergezeld door apathie en depressie: onjuist. Nogmaals, je moet weten dat elke vrouw dit proces op haar eigen manier ervaart.
Knipoog

Het einde van de ‘zorgzame vrouw’

Vrouwen zijn de emotionele nalatenschap van de wereld. In elke vrouw huist eensgezindheid, flexibiliteit en empathie. Haar taalvaardigheden worden tevens vergezeld door haar intuïtie, door haar vermogen om verder te kijken dan de formaliteiten en de logische en gestructureerde gedachte…

Een afname in de oestrogeenproductie zal hier niets aan veranderen. Sterker nog… Helen Fisher, beroemd bioloog en antropoloog, definieert de vrouw in de overgang als een ‘levende bibliotheek’. Ze omschrijft haar als een figuur die in vele traditionele samenlevingen dezelfde politieke, sociale of economische macht zou kunnen verwerven als een man.

We weten dat de overgang gerelateerd kan worden aan vele problemen, zoals osteoporose. Desondanks is de persoonlijke groei die vrouwen gedurende deze fase ervaren opmerkelijk. Zozeer zelfs dat auteurs zoals psycholoog Francis Fukuyama bevestigen dat de figuur van de ‘zorgzame vrouw’ aan het veranderen is. Dat zij in de komende jaren openlijk een ontzettend belangrijke rol zal hebben in onze maatschappij (iets wat we al zien gebeuren).

Vrouw

De tijd staat altijd aan de kant van de vrouwen

De tijd is niet onze vijand. Dit is iets dat we zouden moeten opnemen in ons denken en in de manier waarop we elke verandering en fase die we doormaken benaderen. In eerste instantie omvat de overgang het begrijpen van elk proces dat we ervaren en later komt het harmoniseren van elke verandering met het doel om veel beter voor onszelf te zorgen.

Elke cyclus heeft een aantal prachtige aspecten waar we van kunnen leren. En de komst van de overgang markeert ongetwijfeld het begin van een nieuwe fase, een fase waarin we vast en zeker door kunnen blijven gaan met het bereiken van persoonlijke en professionele doelen. De taak van het opvoeden ligt achter ons en nu zoekt onze ‘vrouwelijke geest’ naar nieuwe kansen.

De tijden zijn veranderd, net zoals de verwachtingen rondom de rol die de vrouw in de overgang hoort te spelen. Daarom, als jij dit wil lieve lezer, nodigen we je uit om het boek The First Sex van Helen Fisher te lezen. Het is een verfrissende en interessante benadering van het klassieke essay waarin Simone de Beauvoir de rol van vrouwen prees onder de titel ‘The Second Sex’.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.