De motorische cortex: kenmerken en functies

De motorische cortex omvat drie frontale kwabgebieden die, wanneer ze worden gestimuleerd, de beweging van verschillende lichaamsdelen beïnvloeden.
De motorische cortex: kenmerken en functies

Laatste update: 27 maart, 2019

Ons brein stelt ons in staat om te plannen, eten, rennen en zelfs te glimlachen. Het is door de complexe maar fascinerende functies van de cerebrale motorische cortex dat we verschillende dagelijkse handelingen kunnen uitvoeren. Het maakt namelijk deel uit van ons brein en helpt ons om bewegingen te controleren, uit te voeren en te plannen.

Bovendien kunnen we reageren op stimuli, wat essentieel is voor onze overleving. Het is belangrijk om te vermelden dat dit deel van ons brein niet autonoom handelt. We kunnen namelijk bewegen dankzij de verschillende verbindingen en associaties met andere hersengebieden.

In dit artikel bespreken we de locatie, structuren en functies van de motorische cortex, evenals de bijbehorende pathologieën wanneer er schade is of wanneer het niet werkt zoals het zou moeten.

De motorische cortex: wat is het en waar bevindt het zich?

De motorische cortex is een van de delen van de telencephalon , die op zijn beurt deel uitmaakt van het encephalon. De hoofdfunctie van de motorische cortex is het mogelijk maken van beweging. Hierdoor produceren en voeren we vrijwillige bewegingen uit. Dit hersengebied bevindt zich in de frontale kwab, net voor de spleet van Rolando en het somatosensorische gebied.

Dit gebied bevat een gebied uit een regio die bekend staat als Penfield’s homunculus. Dit gebied geeft de delen van de cortex aan waar de beweging plaatsvindt.

De motorische cortex

Gebieden van de motorische cortex

  • Primaire motorische cortex: dit is het hoofdgebied. Het is onder andere verantwoordelijk voor het genereren van de zenuwimpulsen die nodig zijn om vrijwillige bewegingen te produceren. Bovendien is het verantwoordelijk voor het verzenden van opdrachten naar de willekeurige spieren van het lichaam. Het is een regio met een lage stimulatiedrempel.
  • Aanvullend motorgebied: dit gebied coördineert onder andere de houding. Het is gerelateerd aan de volgorde van bewegingen in grote spiergroepen.
  • Premotorische cortex: dit gebied is verantwoordelijk voor het opslaan van bewegingen die voortkomen uit ervaringen uit het verleden. Het coördineert en programmeert bijvoorbeeld tegelijkertijd de volgorde van bewegingen en de activiteit van de primaire motorische cortex. Het bevindt zich voor de primaire motorcortex en dicht bij de Sylvian-kloof. Het is ook gerelateerd aan de bewegingen die nodig zijn voor spraak.
  • Broca’s gebied: dit is een gebied dat gesproken taal beheert. Het bevindt zich in de inferieure frontale gyrus.
  • Posterieure pariëtale cortex: deze regio transformeert visuele informatie in motorische informatie.
Verschillende hersengebieden

Pathologie van de motorische cortex

Schade in de motorische cortex van de hersenen kan ernstige gevolgen hebben. De reden hiervoor is dat we de motorische cortex namelijk nodig hebben om de meeste van onze dagelijkse handelingen uit te voeren.

Hier zijn enkele van de mogelijke gevolgen van schade aan de motorische cortex:

  • Verlamming: dit bestaat uit het geheel of gedeeltelijk verlies van beweging in een of meer lichaamsdelen. Wanneer de schade zich voordoet op één hersenhelft, manifesteert deze zich aan de andere kant. Letsel aan de motorische cortex van de linker hemisfeer zal echter de rechterkant beïnvloeden.
  • Apraxias: de persoon kan op verzoek geen bewegingen uitvoeren. Dit betekent dat de persoon de gegeven opdracht begrijpt en de beschikking heeft om het uit te voeren, maar geen controle heeft over hun motorische uitvoering.
  • Dysartrie: dit is een spraakstoornis waarbij de persoon moeite heeft om geluiden of woorden te verwoorden.
  • Agrafie: Deze stoornis bestaat uit het gebrek aan vermogen om ideeën en gedachten uit te drukken door middel van geschreven taal.
  • Afasie van Broca: in dit geval lijdt de persoon aan een defect in de expressie van taal. Het wordt gekenmerkt door onder andere een moeilijkheid om woorden te verwoorden, wijzigingen te schrijven en moeite om woorden te onthouden.

Verder onderzoek

Onderzoekers proberen antwoorden te vinden die kunnen helpen bepalen hoe de motorische cortex te herstellen is na het oplopen van letsel. Dit verklaart waarom er zoveel verschillende onderzoeken zijn. In februari 2018 publiceerden Lina Bunketorp en haar medewerkers bijvoorbeeld een artikel in het tijdschrift Restorative Neurology and Neuroscience over dit onderwerp.

In dat artikel lieten ze zien hoe belangrijk dit hersengebied is voor beweging. Ze toonden in hun onderzoek namelijk de adaptieve plasticiteit aan van de cortex na een reconstructie bij personen met tetraplegie.

Deze benaderingen helpen ons om beter te begrijpen hoe de cortex reageert op letsel en behandeling. Onderzoekers proberen namelijk definitieve oplossingen voor corticale schade te vinden.

Concluderend is de motorische cortex de bewegingsas. Zonder deze as zouden we geen enkele beweging kunnen uitvoeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bear, M. F. Connors, B. W., Paradiso, M.A., Nuin, X. U., Guillén, X. V. & Sol Jaquotot, M. J. (2008). Neurociencias: la exploración del cerebro. Wolters Kluwer/Lippincott Williams & Wikins.
  • Bunketorp Käll, L., Cooper, R.J. Wangedell, J., Fridén, J., & BjöRNSDOTTER, m. (2018). Adaptative motor cortex plasticity following grip reconstruction in individuals with tetraplegia. Restorative neurology and neuroscience, 36 (1), 73-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.