De eerste dag op school: met jouw hulp een mooie dag voor je kind

De eerste dag op school: met jouw hulp een mooie dag voor je kind

Laatste update: 02 oktober, 2018

De eerste dag op school is het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van je kinderen. En het kan met intense emoties zowel voor jou en voor je kinderen gepaard gaan. Maar integendeel tot wat sommige mensen misschien denken, hoeft deze ervaring niet zwaar of onaangenaam te zijn. Eigenlijk bestaan er hulpmiddelen en strategieën die je kan gebruiken en die je helpen om te vermijden dat het op die manier verloopt.

In dit artikel zullen we je enkele instrumenten geven die precies tot dit doel handig kunnen zijn. Eén van de belangrijkste heeft te maken met het aanvaarden dat naar school gaan betekent dat er sprake is van verandering. Als volwassene zien we het misschien anders. Maar voor je kind gaan de deuren naar de wereld open. Je moet dit moment dus met respect behandelen. Schenk aandacht aan hun emoties en uiteraard ook aan je eigen gevoelens.

“Bescherm je kinderen niet tegen de harde kanten van het leven. Leer je kinderen juist om ze te overwinnen.”

Louis Pasteur

Praat met je kind over wat er de eerste dag op school zal gebeuren

Hoe meer details en informatie je aan je kind geeft, hoe zekerder en vertrouwder ze zich zullen voelen wanneer ze zich te midden van de veranderingen bevinden. Wat zijn deze details? Daartoe behoren dingen als op bezoek gaan in de nieuwe school vóór het schooljaar begint. Je kan hen voorstellen aan de leerkracht en samen met hen hun rugzak en schoolmateriaal kopen.

Leg hen vóór de eerste dag op school stap voor stap de routine uit. Vertel hen welke activiteiten ze zullen doen en de situaties die kunnen optreden. Zeg hen hoeveel ander kinderen er zullen zijn… Vertel hen ook dat ze de schoolregels moeten opvolgen, naar andere volwassenen luisteren die niet hun mama of papa zijn en dat ze hun dingen met andere kinderen moeten delen.

Een leuke eerste dag op school

Wees ook duidelijk over wat er na school zal gebeuren. Zeg hen bijvoorbeeld: “Je oma zal je ophalen,” of “Ik zal proberen om niet te laat zijn maar als ik een beetje later ben, wacht dan op de speelplaats tot ik er ben.” Je kan hen iets van jou achterlaten, zoals een armband of een doekje met je parfum. Je kan hen ook een zoen op hun kleine hand geven zodat ze het gevoel hebben dat je de hele dag bij hen bent.

“Onderwijs is wat rest nadat iemand vergeten is wat hij op school geleerd heeft.”

-Albert Einstein-

Help hen om vóór die eerste dag op school gewend te raken aan enkele activiteiten en gedragingen

Tijdens het schooljaar zijn er voor de ouders en de kinderen een aantal uitdagingen. Ze moeten vroeg opstaan. Nu moeten ze misschien ook de voeding van de schoolkantine eten. Wat betreft slapen kan je een routine opstellen om te gaan slapen en geleidelijk aan tot de 8 tot 10 uren slaap komen die je kind nodig heeft. Als er op school geen tijd is voor een dutje, gebruik dan je vakantieperiode om thuis de gewoonte om een dutje te doen af te bouwen.

Op vlak van voedingspatroon kan je beginnen met bepaalde voeding te maken. Moedig je kinderen aan om ze thuis te proberen zodat er in de schoolkantine geen problemen zullen optreden. Je kan hen ook helpen door geleidelijk een strikter uurrooster en routine voor de maaltijden op te leggen. Op die manier zal je kleintje in staat zijn om zich beter aan te passen aan de schoolomgeving.

Tijd doorbrengen met andere kinderen kan ook helpen om hen voor te bereiden op situaties waarin ze op school terecht zullen komen. Je kan hen meenemen naar moedergroepen, familieyoga of muziekles. Uiteraard is ook het park een geweldige plaats om naartoe te gaan. Want het is een plek waar ze in situaties komen die gelijken op de situaties die ze op de speelplaats op school zullen zien.

Niet alle kinderen zijn gelijk

Het is belangrijk dat je onthoudt dat hoe je kind zijn eerste dag op school ervaart, afhangt van zijn unieke persoonlijkheid, sterktes en zwakheden. Het ene kind vergelijken met het andere voegt niets toe aan deze ervaring.

Het is dus geen goed idee om je kind aan te moedigen door de volgende dingen te zeggen. “Jij gaat naar school net als je broer of zus.” Waarschijnlijk kan je beter zeggen: ” jij gaat naar school en je zal nieuwe dingen ervaren,” of iets in die zin.

“Deze wereld is een geweldige school waar iedereen vele kansen krijgt om van zichzelf een betere persoon te maken.”

-Swami Sivananda-

Als ouders gaan we ook met elk kind op een andere manier om. Dat is dus nog een andere reden waarom vergelijkingen niet veel helpen. Ze kunnen zelfs uiteindelijk averechts werken. Het is ook niet hetzelfde voor je eerste kind om naar school te gaan als voor je tweede kind.

Respecteer de individualiteit en de de persoonlijkheid van elk van je kinderen. Ze zullen zich niet allemaal op dezelfde manier aanpassen. En ze zullen het ook niet op dezelfde manier ervaren. Vertrouw je kinderen, zelfs al hebben ze wat meer tijd nodig. Geef niet onmiddellijk op en zij zullen dat ook niet doen.

Help je kind bij de eerste dag op school

Aanpassing is belangrijk

Er bestaat een kan dat je kind op de eerste dag op school of snel daarna dingen begint te doen waarover jij je zorgen maakt. Dat kunnen woedeaanvallen waaraan jij een tijdje geleden een einde gemaakt had. Maar gewoonlijk verdwijnen deze tekenen na enkele dagen. Dit gebeurt zodra je kind gewend geraakt is aan de routine. Het gedrag verbetert meestal zodra de omgeving, de klasgenootjes en de leerkrachten vertrouwd geworden zijn.

Je kan ook helpen en ervoor zorgen dat deze ongewenste signalen sneller verdwijnen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om, terwijl ze gewend raken aan de routine, hen iets vroeger in bed te stoppen. Want ze kunnen het moeilijk hebben om in slaap te vallen. Zorg er ook voor dat alles de dag voordien al klaarligt. Maar dit is eigenlijk iets dat goed is om vol te houden gedurende al de jaren van hun schooltijd.

Gedurende de eerste dagen is het best dat jij of je partner hen zelf naar school brengt, als dat mogelijk is. Want dit zal hun gevoel van zekerheid stimuleren en hun gevoel van verlatenheid verzachten. Probeer om iets vroeger naar school te gaan zodat je met hun leerkracht, de andere kinderen en de andere ouders kan praten. Wanneer ze zien dat jij met anderen omgaat en goed met hen opschiet, dan zal dit hen helpen om hetzelfde te doen. Ze zullen zich zekerder voelen.

Hoe neem je de eerste dag op school op de juiste manier afscheid?

Afscheid nemen is een gevoelige kwestie. Je kan het dus best kort houden. Geef hen bijvoorbeeld een paar knuffels en kusjes. Zeg enkele troostende woorden zoals “je zal het geweldig doen”. Ga dan met een glimlach op je gezicht weg. Op die manier zullen ze jouw glimlach zien wanneer ze zich verdrietig voelen en je missen.

Het kan gebeuren dat ze de eerste paar dagen huilen. Dat is normaal. Ze zullen het waarschijnlijk moeilijk hebben om van jou gescheiden te zijn en zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Ga hier op een rustige en geduldige manier mee om. Vertrouw op de mensen die op de school werken. Dan zal het snikken niet lang duren.

Want wat gebeurt er als je alles in twijfel trekt wanneer je hen ziet pruilen, het afscheid langer laat duren en blijft om ervoor te zorgen dat ze rustig worden? Dan is het enige wat je doet, hun woedeaanvallen en gehuil versterken. Dit is de beste manier om een gedrag dat normaal vanzelf verdwijnt, te laten voortduren.

Haal ze op van school

In die periode passen ze zich dus aan. Het is dan ook belangrijk dat om het even wie je kind ophaalt na school, op tijd is. Zo zien ze dat op school zijn noodzakelijks is en dat je hen daar niet achterlaat. Maar je mag deze hereniging ook niet overdrijven, als iets uit een film. Probeer om het zo normaal mogelijk te maken, net alsof ze gewoon een namiddag met hun oma gespeeld hebben.

“Op school heb ik leren lachen, en ze hebben me ook één belangrijk ding geleerd: te lachen om wat ik respecteerde en dat te respecteren waarom ik lachte.”

-Claudio Magris-

De eerste dag op school

Vraag hen hoe hun dag geweest is. Beklemtoon de positieve dingen. En als je kunt, moet je hen zelfs aanmoedigen om na school wat tijd door te brengen met een klasgenootje. Doe dit als het mogelijk is en als ze elkaar leuk vinden. Elke band die ze creëren, zal ervoor zorgen dat de nieuwe situatie vertrouwder voelt. Dit zal hen helpen om zich sneller aan te passen.

Zoals we al eerder gezegd hebben, is aanpassing normaal en heeft het tijd nodig. Waarschijnlijk zullen er na de eerste dag op school bij je kind enkele dingen optreden. Misschien zullen ze minder eten, of meer of minder slapen dan gewoonlijk. Ze kunnen prikkelbaar of gevoelig lijken, enzovoort. Maar deze dingen zullen na een tijdje verdwijnen. Maar als ze blijven duren en ze zich nog steeds niet aanpassen en telkens als je weggaat, huilen (of andere gelijksoortige gedragingen), dan is het misschien een goed idee om een deskundige te raadplegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.