De anatomie van het lijden

De anatomie van het lijden

Laatste update: 09 september, 2017

Lijden kan je openbreken, diep onder je huid, en nog steeds onzichtbaar blijven. Het is alsof het binnenin je leeft, je gevangen houdt en je vergiftigt, maar vroeg of laat kan je het overwinnen. Omdat de sterkste zielen opstaan ​​als het tegenzit, met een huid die dik en verhard is geworden door een oneindig aantal onzichtbare littekens.

Op dit moment kan je ziel al een hele landkaart aan littekens en wonden laten zien. Hierdoor heb je ook geleerd dat pijn en lijden twee heel verschillende dingen zijn. Pijn maakt deel uit van het leven, en het wordt veroorzaakt als je iets verliest waar je van houdt. Het lijden komt door hetgeen er gebeurd is niet te accepteren, je ertegen te verzetten en wensen dat er een andere manier is.

“Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.”
-Boeddha-

Hoewel ons wordt verteld dat lijden een onderdeel is van het menselijk bestaan, moet je een paar dingen in gedachten houden. Allereerst hoef je niet te lijden om te weten wat leven is. In feite kan geluk je ook belangrijke lessen leren.

Ten tweede is de angst om te lijden veel erger dan het lijden zelf, omdat het voorkomt dat je leeft. Het zorgt ervoor dat je muren en barrières opbouwt die jou afscheiden van het recht om van iemand te houden en geliefd te zijn, fouten te maken en ervan te leren. Dit zijn belangrijke details om te onthouden. Maar laten we dit onderwerp een beetje dieper bekijken.

Lijden

Lijden en de drang om weg te rennen

Lijden komt als een onverwachte gast op een koude winternacht. Je wilt het niet binnenlaten en je besluit ervoor weg te rennen, sluit het op in de kelder en doet alsof het er niet is. Vervolgens verstop je je in je verroeste pantser en doe je alsof alles goed is, met een rustige glimlach op je gezicht, terwijl de pijn er nog steeds is, als klauwen die met koude handen in je gewonde hart graven.

Of je het wil of niet, deze negatieve emotie zal een hele lange tijd je leven beheersen met zijn schadelijke, zware gewicht. In feite komt dit doordat het een heel duidelijk doel heeft: om je energie te verbruiken en je stil te houden, het te accepteren en te begrijpen wat er met je gebeurt.

Het is interessant, maar net als de moleculaire bioloog Estanislao Bachrach zegt, maakt het de hersenen niet uit of je gelukkig bent. Ze geven er helemaal niet om, want in feite is het enige dat het brein wil dat je overleeft. Daarom is het het ontstaan van je lijden begrijpen een daad van persoonlijke verantwoordelijkheid. Van overleving.

Lijden

Echt en denkbeeldig lijden

De psychologie maakt duidelijk onderscheid tussen echt en denkbeeldig lijden. Beide bestaan uit een negatief emotioneel gewicht dat rechtstreeks invloed heeft op de kwaliteit van leven en emotioneel evenwicht, maar:

  • Denkbeeldig lijden is een negatieve interpretatie van je eigen realiteit. Je creëert ware interne gevechten, ongelooflijke stormen vol ongegronde obsessie en angst ten opzichte van externe gebeurtenissen.
  • Bij echt lijden concentreren pijn, verwarring, verlies en teleurstelling zich op een ware oorzaak. Iets concreets heeft deze staat geactiveerd.

Om met deze twee soorten om te gaan, kun je dezelfde technieken gebruiken. We zullen ze hieronder uitleggen.

Het ontwaken van slapende strategieën

Je beschikt al over deze technieken. Geloof het of niet, we hebben allemaal de beste strategieën in ons om met ons lijden om te gaan. Zelfs dusdanig dat het je niet zal verbazen om erachter te komen dat de hersenen van nature bereid zijn om tegenspoed onder ogen te zien door middel van zeer specifieke mechanismen. Deze strategieën, die hieronder worden omschreven, zullen je helpen om op een veel betere manier te overleven.

“In een leven zonder pijn ontspannen de snaren van de ziel zich uiteindelijk.”
-Johannes Kepler-

Allereerst moet je dat innerlijke oog in je geest wakker maken. Je moet begrijpen dat de realiteit, jouw realiteit, simpelweg een persoonlijke interpretatie is waar je in gelooft, en die je soms gevangen kan houden. Het is tijd om er door een andere filter naar te kijken:

  • Blus de angsten en obsessies die stukken van je persoonlijkheid, je eigenwaarde, je zelfbeeld kapot maken. Aan al het echte lijden is veel denkbeeldig lijden verbonden: ‘dit zal nooit veranderen’ ‘Ik zal nooit meer gelukkig zijn,’ ‘er zijn geen tweede kansen’… Zet dit onnodige mentale geruis uit en controleer je gedachten om nieuwe emoties te creëren.
Lijden

Aan de andere kant kun je je ‘onverdiende’ lijden verminderen zolang je weet dat het tijdelijk is.

  • Pijn zorgt ervoor dat je je hopeloos vastklampt aan het heden om je wonden te begrijpen, te leren van wat er is gebeurd en in leven te blijven. Het leven gaat door, of je het wilt of niet. De wet van onverbiddelijkheid laat ons allemaal zien dat alles constant verandert, dat alles komt en gaat. Vandaag is er pijn, en morgen zal er geluk zijn. Laat jezelf geen gevangene van pijn zijn. Blijf vooruit gaan.
  • Lijden geeft je ook de eigenschap van empathie. Want alleen degene die lijdt kan sympathiseren, en dat maakt je een beter persoon. Het is een essentiële levensles, en het zorgt ervoor dat je erg gevoelig bent, evenals een wijze, waardige kracht.

Wakker de moed die in je zit aan en wees in staat om lijden als een reis te zien, niet als een muur die je gevangen houdt. Sta op, open je ogen naar binnen om jezelf met meer duidelijkheid te zien en breek elke baksteen van die muur af om jezelf weer gelukkig te maken.

Angst hebben om te lijden is al lijden


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.