Chronische vermoeidheid - symptomen, oorzaken en behandelingen

Chronische vermoeidheid - symptomen, oorzaken en behandelingen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het aantal mensen met de diagnose chronische vermoeidheid neemt elke dag toe. Myalgische encefalomyelitis, of chronisch vermoeidheidssyndroom, is een ziekte met meer vragen dan antwoorden. Het is een systemische en invaliderende aandoening die de patiënt volledig uitput en zijn algehele gezondheid negatief beïnvloedt. De invloed op het leven van de patiënt is zo groot dat het al zijn motivatie kan consumeren en hem kan isoleren van bijna alles, zelfs de mensen van wie hij het meest houdt.

Volgens degenen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, beschrijft de naam hun toestand niet nauwkeurig. Ze zeggen zelfs dat hun complexe situatie niet simplistischer had kunnen worden benoemd. Het is meer dan vermoeidheid, het is abnormale uitputting die je volledig immobiliseert. Bovendien gaat het veel verder dan een eenvoudige vermoeidheid, omdat het het immuunsysteem zelf verzwakt. Patiënten lijden ook aan geheugenverlies, lage bloeddruk en prikkelbaarheid…

We hebben ons allemaal wel eens moe en uitgeput gevoeld. Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom worstelen echter een meer complexe en verwoestende situatie. Het is een chronische ziekte met een onbekende oorzaak.

Nog iets dat patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich vergeten voelen door de medische en wetenschappelijke gemeenschap. Ze voelen zich hulpeloos omdat ze zich niet goed voelen en ze geen goede behandeling kunnen vinden. Ze hebben de energie niet voor dagelijkse activiteiten. Het onvermogen om zich energiek en optimistisch te voelen beïnvloedt elk aspect van hun leven, maar vooral psychologisch.

We weten nog steeds heel weinig over wat de oorzaak is van chronische vermoeidheid. Veel mensen stigmatiseren het zeker. Het maakt je minder productief op je werk, je moet regelmatig vakantiedagen nemen, je kunt niet genieten van je relaties of vrije tijd…

Man met chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid – wat is het precies?

Je hebt vermoeidheid en je hebt vermoeidheid. We weten bijvoorbeeld allemaal hoe het is om op de bank te ploffen na een dag werken of veel lichamelijke inspanning. Een warme douche en enkele uren goede rust zijn voldoende om ons weer normaal te voelen. Er zijn echter mensen die uitgeput wakker worden. Het maakt niet uit hoeveel rust ze krijgen, hun vermoeidheid verdwijnt niet. Dat komt omdat ze naast vermoeidheid ook te maken hebben met andere symptomen.

Dit zijn:

  • Gebrek aan energie.
  • Het gevoel dat je lichaam en ledematen heel zwaar zijn.
  • Vaker verkouden zijn en meer infecties hebben dan normaal. Verzwakt immuunsysteem.
  • Gebrek aan motivatie.
  • Concentratieproblemen en problemen met het geheugen.
  • Apathie en een slecht humeur.
  • Gebrek aan seksueel verlangen.
  • Moeilijkheden om goede en herstellende rust te krijgen.
  • Spierpijn, vaak keelpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn
  • Wanneer je een taak probeert uit te voeren, lijkt de inspanning die je moet leveren extreem groot.
  • Vaak gezien bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar oud.

Waarom lijd ik aan het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Dit is het eerste wat een patiënt zich afvraagt ​​na de diagnose van chronische vermoeidheid. Waarom ik? Heb ik iets gedaan om deze chronische ziekte te veroorzaken? Welnu, in de eerste plaats is het belangrijk om duidelijk te maken dat we de oorzaken van deze slepende aandoening nog steeds niet kennen. Het chronisch vermoeidheidssyndroom is ook bekend als myalgische encefalomyelitis.

  • Onderzoekers speculeren dat het een virale oorsprong kan hebben. Ze geloven dat het eerst het immuunsysteem aanvalt en verzwakt. Desalniettemin hebben wetenschappers geen enkel verband gevonden tussen deze aandoening en virale infecties zoals het Epstein-Barrvirus of het Human Herpesvirus 6 (HHV-6).
  • Iets dat met de dag duidelijker wordt en inmiddels wetenschappelijk kan worden bewezen is dat sommige mensen een genetische aanleg hebben om het chronisch vermoeidheidssyndroom te ontwikkelen.
  • Aan de andere kant veronderstellen sommige wetenschappers dat het te maken kan hebben met stress of zelfs met sommige vormen van depressie. Het vreemdste hieraan is dat wanneer patiënten worden behandeld en hun stress of depressie onder controle krijgen, de chronische vermoeidheid niet verdwijnt.

Daarbij komt dat hoewel de definitieve oorzaak van deze ziekte onbekend is, veel patiënten perioden ervaren met minder of geen symptomen. We weten niet precies waarom dat gebeurt. Niettemin keren de symptomen na enkele weken of maanden terug.

Vrouw met chronische vermoeidheid

Is er een behandeling voor chronische vermoeidheid?

Patiënten, evenals deskundigen, waarschuwen dat een verkeerde diagnose vaak voorkomt. Soms is chronische vermoeidheid een symptoom van een andere psychische aandoening zoals een bipolaire stoornis. Andere keren hebben bepaalde farmaceutische geneesmiddelen mentaal en fysiek slopende bijwerkingen.

Artsen moeten rekening houden met veel factoren om een ​​juiste diagnose te stellen. Een belangrijke factor is dat de patiënt meer dan zes maanden extreme uitputting heeft ervaren. Dit gaat gepaard met slapeloosheid, spierpijn en apathie.

  • Zodra de patiënt de diagnose heeft gekregen en de zorgverlener eventuele andere stoornissen of problemen heeft uitgesloten, wordt een verbetering van de voeding aanbevolen. Dit verdient de voorkeur boven het gebruik van geneesmiddelen.
  • De patiënt moet zijn inname van voedsel dat ontstekingen veroorzaakt verminderen. Het verhogen van de inname van magnesium en omega 3- en omega 6-vetzuren kan daarbij zeer nuttig zijn.
  • Aangezien we het hebben over een chronische ziekte, is het belangrijkste doel om de kwaliteit van leven van de patiënt zo veel mogelijk te verbeteren.
  • Aanvullende therapieën zoals mindfulness of cognitieve gedragstherapie zullen de patiënt helpen om beter tegen het dagelijks leven opgewassen te zijn.

Tot slot…

Een goede steungroep is uiterst belangrijk. Mensen hebben om mee te praten en die er op moeilijke momenten voor je zijn, kan nuttig zijn. Je kunt ook andere strategieën proberen, zoals yoga, zwemmen, danslessen of zelfs acupunctuur. Alles wat je maar in staat stelt om de motivatie en energie te herstellen die deze aandoening gewoonlijk wreed van je afneemt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.