Het Assepoester-complex: angst voor onafhankelijkheid

Het Assepoester-complex: angst voor onafhankelijkheid

Laatste update: 03 oktober, 2016

Sommige mensen zijn bang om onafhankelijk te zijn. Ze verlangen er onbewust naar om bediend, verzorgd en verwend te worden door andere mensen.

Het ‘Assepoester-complex’, voor het eerst omschreven door Colette Dowling, is gebaseerd op het idee van vrouwelijkheid zoals dit voorkomt in het sprookje. Assepoester is een mooie, elegante, geleerde, hard werkende vrouw, die bekritiseerd en uitgebuit wordt door haar zussen en stiefmoeder.

Assepoester is echter niet in staat om haar situatie op eigen houtje te veranderen. Ze moet worden geholpen door een externe kracht, de prins in dit geval.

Je denkt nu waarschijnlijk dat van deze verhaallijn toch sprake is in de meeste klassieke sprookjes. Vooral de Disney-sprookjes. Helaas heb je hierin gelijk.

Leeg Hart

We geloven dat we leven in een wereld die vol gevaren zit waartegen we beschermd moeten worden. Dit leidt ertoe dat veel vrouwen zichzelf beperken en wachten op iets of iemand om hun leven overhoop te halen.

Verlangen om gered te worden

Het is normaal om te fantaseren dat je gered wordt en als je redder koninklijk is en per paard arriveert, nog beter.

Vaak wordt het vrouwen vanaf een jonge leeftijd al geleerd dat het moeilijk is om iets voor zichzelf te bereiken. Het Assepoester-complex is echter niet exclusief van toepassing op vrouwen. Zoals we allemaal weten, is het ook sterk aanwezig bij mannen.

Vrouw en Walvis

Er bestaan veel mannen die wachten op iemand die ze komt redden. In plaats van wachten, zouden ze de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen en zelfs iets moeten doen voor hun eigen welzijn.

Uiteindelijk maakt het niet uit over welk geslacht we het hebben. Het belangrijke is dat er veel mensen bestaan die bang zijn om onafhankelijk te zijn. En niemand biedt ons de middelen om dit probleem te confronteren.

Onafhankelijke mensen worden niet geboren, ze worden gevormd.

De waarheid is dat we, vaak en veel te snel, geneigd zijn onze eigen identiteit te verliezen. In veel gevallen zijn we onafhankelijke mensen met doelen en interesses, tot we aan een relatie beginnen.

Wanneer we een nieuwe liefdesrelatie aangaan, zijn we geneigd om dat wat ons definieert aan de kant te schuiven. We beginnen de wereld vanuit een geheel ander standpunt te bekijken. Dit vermindert onze individualiteit. Het komt vaker voor bij ons vrouwen. We vergeten onszelf te waarderen en zijn niet langer trouw aan onszelf.

Onafhankelijkheid stelt je in staat om je eigen beslissingen te maken en je eigen doelen te creëren. Van wie is jouw geluk en lot afhankelijk? Het is jouw verantwoordelijkheid. Denk elke ochtend wanneer je je ogen opendoet na of je de dag verdrietig wilt doorbrengen of dat je je emoties zou willen verversen en ze eigen zou willen maken.