Als je terug in de tijd zou kunnen gaan, welk advies zou je jezelf dan geven?

Je kunt niets veranderen aan wat je is overkomen, maar je zou vaak willen dat je je jongere, onervaren zelf sommige dingen kon vertellen. Als dat kon, wat zou je dan zeggen? Zou je jezelf voor iets in het bijzonder waarschuwen om te voorkomen dat je bepaalde fouten maakt?
Als je terug in de tijd zou kunnen gaan, welk advies zou je jezelf dan geven?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 april, 2023

Gedurende je leven heb je oneindig veel geleerd, en er zijn bepaalde ervaringen die je voor geen goud zou willen veranderen. Als je echter in je achteruitkijkspiegel kijkt, zul je altijd wel een of ander minuscuul mankement of scheurtje vinden dat je zou willen corrigeren. Ze brengen je tot een soort spijt die een subtiel verlangen in je opwekt.

In feite zou je graag teruggaan in de tijd, jezelf waarschuwen voor bepaalde dingen, en je wat raad in het oor fluisteren. Dat kan natuurlijk nooit gebeuren. Tijdmachines bestaan immers niet. Maar dat weerhoudt je er niet van om voortdurend na te denken over hoe je zou willen dat je terug kon gaan in de tijd en het verleden kon veranderen.

In feite heeft de wetenschap veel aandacht besteed aan dit onderwerp, aangemoedigd door factoren die verband houden met de geestelijke gezondheid. Dit komt omdat sommige mensen meer in hun verleden leven dan in hun heden.

In plaats van afgestemd te zijn op het hier en nu, waar de beste kansen liggen, leven ze verankerd in het verleden. In feite leven ze in een fragment van de tijd waarin nostalgie en emotionele pijn huizen.

“We brengen ons hele leven door met dromen over onvervulde wensen, herinneren ons littekens, bouwen kunstmatig en leugenachtig aan wat we hadden kunnen zijn.”

Mario Benedetti, Bedankt voor het vuur-

Peinzende man
Je betrapt jezelf er vaak op dat je denkt aan hoe je leven zou zijn als je in het verleden had geweten wat je nu weet.

Teruggaan naar het verleden

Oscar Wilde zei dat “de enige charme van het verleden is dat het verleden is”. Dit is ontegenzeggelijk waar. Het menselijk brein lijkt echter een obsessie te hebben voor dit soort charme, want we vinden onszelf er bijna altijd terug.

Je kunt bijvoorbeeld de hele dag doorbrengen met het herinneren van dingen als waar je je sleutels hebt neergelegd, hoe je een bepaalde persoon kent, denken aan een gelukkig moment van gisteren, of spijt hebben dat je iets niet hebt gedaan.

In feite zit het leven vol herinneringen. Maar, soms doen herinneringen pijn en zorgen ze ervoor dat je terug wilt in de tijd om je jongere zelf een raad te geven. Dr. Robin Kowalski, een professor aan de Clemson Universiteit (VS) onderzocht dit voorstel.

Omdat dit verlangen zo hardnekkig is in de mens, besloot hij een onderzoek in te stellen (Engelse link). Het werd gepubliceerd in het Journal of Social Psychology. Dit zijn de gegevens die hij verkreeg.

We hebben allemaal spijt van iets

Het verlangen om terug te keren naar het verleden wordt gemotiveerd door het gewicht van spijt. Veel mensen ervaren dit gevoel. Het onderzoek van Kowalski was gebaseerd op een enquête die werd toegepast op een steekproef van 400 mensen boven de 30 jaar die het over veel aspecten eens waren:

  • De meesten willen graag advies over gemiste onderwijskansen, genomen slechte beslissingen, verspild geld en niet genomen risico’s.
  • Er was ook geen gebrek aan opmerkingen over relaties waarvan ze wensten dat ze er nooit aan begonnen waren. Zo was de waarschuwing om niet verliefd te worden of met bepaalde mensen te trouwen een zeer wijdverbreide wens.

Denk erover na: je bent door vele kruispunten gekomen en, hoewel je meer dan één fout hebt gemaakt, heb je ook een reeks lessen opgedaan die de persoon bepalen die je nu bent. Waarom spijt hebben van wat geen zin meer heeft of op enigerlei wijze nuttig is?

Terug in de tijd
Als je kritisch naar het verleden kijkt, is dat omdat je waardevolle lessen hebt verkregen die je hebben gemaakt tot wie je nu bent.

Als je terug in de tijd zou willen gaan, onthoud dan dit

Ongetwijfeld zijn er oneindig veel ervaringen waarvan je zou willen dat ze anders waren geweest. Inderdaad, iedereen heeft spijt. In feite hebben we vaak het gevoel dat bepaalde gebeurtenissen die zijn gebeurd een einde hebben gemaakt aan onze dromen. Gebeurtenissen ons naar andere, minder inspirerende bestemmingen hebben geleid. Bovendien doen deze fouten pijn.

Uiteraard kun je niet terug naar het verleden, maar je hebt misschien het gevoel dat je al die losse eindjes van gisteren wilt vastknopen en, misschien, je huidige situatie wilt verbeteren. Zou dit echter echt werken? Een onderzoek(Engelse link) van de Cornell University (VS) beweert dat we eerder spijt hebben van de kansen die we gemist hebben dan van de fouten die we gemaakt hebben.

Dit gevoel vertekent enigszins het idee van het ‘ideale zelf’ en doet ons geloven dat het heden niets anders is dan het resultaat van veel van die deuren die we niet durfden te openen. Als je je zo voelt, moet je over het volgende nadenken:

In het verleden had je niet de ervaring die je nu hebt

De meesten van ons zijn echt kritisch over ons vroegere zelf. Je kunt bijvoorbeeld de tienerversie van jezelf afwijzen, die wat impulsieve jongvolwassene die op meer dan één gebied van zijn leven niet de beste beslissingen nam.

Maar, je moet begrijpen dat je vroegere zelf niet de wijsheid en ervaring had die je nu hebt. Bovendien hebben al die fouten van gisteren je de kennis opgeleverd die je nu hebt.

Wees vriendelijker voor jezelf

Waarom teruggaan in de tijd als de beste kansen zich in het hier en nu voordoen? Waarom jezelf slaan voor elke fout en jezelf bekritiseren voor elke gemiste kans? Als je spijt hebt van elke slechte beslissing, maak je jezelf alleen maar ongeldig en voed je zelfkritiek en zelfverachting.

Vermijd dit en kijk met mededogen naar je jongere zelf. Begrijp bovendien dat niemand onfeilbaar is. Behandel jezelf met meer vriendelijkheid en stop met terugkijken naar een plek die geen zin of betekenis meer heeft. Plaats je huidige zelf in het huidige moment, profiteer van je ervaring, en ga voor wat je wilt.

Je moet een kalmere en mildere benadering van jezelf ontwikkelen en uitputtende en ontkrachtende zelfkritiek vermijden.

Wat zou je tegen je beste vriend zeggen als die altijd spijt had van de fouten van gisteren?

Het is het niet waard om terug te gaan naar het verleden. Daar groeit niets nieuws. Het is als een stuk verbrand papier dat door de wind wordt meegevoerd. Dat gezegd hebbende, raak je er soms door geobsedeerd om het in je hand te houden. In feite richten lijders aan depressie hun ogen vaak op dit vlak. Ze voeden zo hun gevoelens van verdriet, hun wrok en spijt.

Als dit als jou klinkt, bedenk dan wat je tegen je beste vriend zou zeggen als hij of zij altijd spijt heeft van het verleden. Welk advies zou je hen geven? Welke woorden zou je zeggen? Hoe zou je hen steunen? Denk erover na, want niets is zo noodzakelijk als jezelf behandelen op dezelfde manier als je degenen van wie je het meest houdt behandelt.

Zoals een Arabisch spreekwoord zegt: “Het verleden is al gevlucht, waar je op hoopt is afwezig, maar het heden is van jou...”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Davidai S, Gilovich T. The ideal road not taken: The self-discrepancies involved in people’s most enduring regrets. Emotion. 2018 Apr;18(3):439-452. doi: 10.1037/emo0000326. Epub 2017 May 11. PMID: 28493750.
  • Kowalski RM, McCord A. If I knew then what I know now: Advice to my younger self. J Soc Psychol. 2020;160(1):1-20. doi: 10.1080/00224545.2019.1609401. Epub 2019 May 5. PMID: 31056014.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.