7 stappen naar een emotioneel evenwicht

7 stappen naar een emotioneel evenwicht
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Al je emoties zijn noodzakelijk. Elke emotie biedt waardevolle informatie over jou, daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je je voelt. Op emotioneel niveau met jezelf praten is cruciaal. Je bewust zijn van je emotionele toestand is cruciaal voor het bereiken van een emotioneel evenwicht en welzijn. 

Dat gezegd hebbende, het is niet altijd gemakkelijk om op jezelf te letten en uit te zoeken wat er gebeurt. Dit geldt vooral bij emotioneel moeilijke en pijnlijke situaties. Het soort situaties dat leed en angst veroorzaakt is als een monster dat wacht om je op te vangen.

Deze situaties veroorzaken twijfel, stress, angst, verwachtingen en onzekerheid. Niet weten wat te doen of hoe te handelen kan je verlammen. Deze soort situaties vangen je vaak in een spiraal van ellende en apathie. Wat kan je doen als deze situaties onhoudbaar worden? Hoe moet je handelen als je je verloren voelt, aan een dood spoor? Hoe kan je deze negatieve emoties onder ogen zien die je gevangen houden?

“Wanneer we niet langer in staat zijn om een situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.”

– Viktor Frankl –

De psychiater en hoogleraar psychobiologie Vicente Simon, heeft de boeddhistische psychologie uitgebreid onderzocht en bestudeerd. Hij heeft een procedure verzonnen die ons in deze situaties kan helpen: de 7 stappen naar een emotioneel evenwicht. Dit is een reeks oefeningen die bedoeld zijn om het lijden te verlichten, psychologische schade door een emotionele schok te voorkomen en ongepaste acties te voorkomen die anderen kunnen schaden. Dit zijn de zeven stappen voor een emotioneel evenwicht:

Verdrietige vrouw die naar de zonsondergang kijkt

1. Om een emotioneel evenwicht te bereiken, druk je op pauze

Wanneer je slecht nieuws hoort, ruzie krijgt of teleurgesteld bent, is de eerste stap om te stoppen. Wanneer je het gevoel hebt dat een intense en onaangename emotie ontstaat, moet je stoppen. Neem een moment en richt al je aandacht op de emotionele beweging die binnenin plaatsvindt.

In het begin zal het niet gemakkelijk zijn. Dat is normaal. Het stoppen van een proces dat al jaren op automatische piloot staat, is niet eenvoudig. Dat komt omdat het in tegenspraak is met alles wat je eerder hebt gedaan. In feite zorgen emoties ervoor dat je meestal op een abrupte en gedachteloze manier handelt. Dus in plaats van te eindigen met een emotionele explosie, moet je stoppen, jezelf tijd geven om na te denken en waarderen wat er binnenin je gebeurt.

Als je dit doet, kun je op de automatische piloot functioneren. Dan is het mogelijk om op een andere manier te reageren dan normaal. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te oefenen omdat je het mogelijk niet meteen begrijpt. Om jezelf te helpen, probeer je te oefenen op een plek waar je je rustig en ontspannen voelt.

2. Adem diep, ontspan

Als je eenmaal hebt gepauzeerd, is de volgende stap om te ademen. Je kunt een emotioneel evenwicht bereiken door aandacht te schenken aan je ademhaling. Let op die delen van het lichaam waar de emotie zich manifesteert.

Op momenten dat je je hyperactief of gestrest voelt is het belangrijk om diep te ademen. Diep ademen helpt je om te kalmeren en opnieuw contact te maken met jezelf. Het doel is om tien ademhalingen per minuut te doen. Uiteraard kun je dit niet meteen doen. Als je al boos bent, kan je tot wel 30 ademhalingen per minuut doen. Het belangrijkste is om te oefenen en je erop te concentreren.

Aan de andere kant, wanneer je moeilijke emoties ervaart, merk je misschien dat je hart sneller klopt. Je kunt ook een lichte druk in je borst voelen of spanning in je buik. Hoe dan ook, het belangrijkste is om niet te proberen deze fysieke gewaarwordingen te vermijden. Vaak spreken je emoties door middel van je lichaam. Het gaat erom te weten wat ze zijn en ze te kalmeren door te ademen. Als je ademt en ontspant, kun je de fysieke gewaarwordingen die je emoties met zich meebrengen verminderen.

3. Wees je bewust van je emotie

Deze stap bestaat uit je vertrouwd maken met de emotie op een ervaringsgericht, niet alleen intellectueel, niveau. Met andere woorden, voel de emotie en alles wat daar bij hoort als een directe ervaring. Bijvoorbeeld hoe de emotie fysiek tot uiting komt.

Vervolgens kun je je voorstellen of observeren in welke situatie of situaties die emotie kan worden geactiveerd. Is het een specifieke persoon of misschien een gedachte? Of een herinnering die je hebt? De sleutel is om de oorsprong van de emotie te achterhalen en alle bijbehorende aspecten te observeren.

Vervolgens moeten we vaststellen met welke emotie je te maken hebt om een emotioneel evenwicht te bereiken. Met andere woorden, geef het een naam. Is het woede, verdriet, jaloezie of misschien angst? Sommige onderzoekers geloven dat wanneer je je emoties een naam geeft, ze hun kracht verliezen. Ten slotte kan je, om de emotie verder te identificeren, jezelf verschillende verkennende vragen stellen. Vraag je af hoe die emotie zichzelf uitdrukt, welke noodzaak hij verbergt en wat hij je motiveert om te doen.

Bewust zijn van je emotie betekent observeren zonder oordeel. Op die manier kun je de emotionele ervaring van dichtbij leren kennen.

Vrouw die een emotioneel evenwicht heeft

4. Accepteer de ervaring, sta de emotie toe

Deze stap bestaat uit het accepteren van de emotie zonder oordeel. Niet alleen dat, maar de emotie toestaan zonder hem te onderdrukken of weerstand te bieden.

Dit zal in het begin niet leuk zijn. Sommige van deze emoties zijn tenslotte onaangenaam. Het is echter belangrijk om het te leren kennen en er later met te kunnen omgaan. Dus wees een toeschouwer van de afwijzing die deze ervaring in je oproept. Observeer de pogingen om aan de situatie te ontsnappen op een neutrale manier en verdedig jezelf. Het belangrijkste is dat je niets doet. Laat de emotie zichzelf uitdrukken, precies zoals het is. Op die manier geef je de emotie ruimte en herken je het als onderdeel van jezelf om een emotioneel evenwicht te vinden.

5. Wees lief voor jezelf

Vergeet te midden van dit diepgaand proces niet voor jezelf te zorgen. Bij deze zeven stappen heb je te maken met de dingen die je pijn doen, je zwaar belasten en je overweldigen. Tijdens dit alles moet je ook contact zoeken met het deel van jezelf dat heel en gezond is. Zoek contact met dat deel dat werkt door genegenheid en liefde. Als je niet voor jezelf zorgt, beschadig je de kracht die je nodig hebt om emotionele gezondheid en welzijn te bereiken.

Nu kan het moeilijk zijn om jezelf te omhelzen en jezelf met liefde te behandelen. Als je het moeilijk vindt, ga dan naar de mensen die altijd bij je zijn. Zoek de mensen op die altijd bereid zijn om je te helpen. Ze zullen het gemakkelijker maken om je stress en angst te verlichten.

6. Laat de emoties los

Inmiddels zou de intensiteit van de emotie beetje bij beetje moeten afnemen. Dat zal je toestaan om jezelf ervan te scheiden. Door dat te doen, kun je een onderscheid maken tussen jou en de emotie. Je bent niet je emotie, je huisvest het gewoon een tijdje.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen je emoties kunt loslaten als je het uit je interne dialoog laat. Je kunt de emotie niet dwingen te verdwijnen. Je moet het op zichzelf laten oplossen. In die zin is een belangrijke strategie om de kracht van de emotie te beperken, te erkennen dat je niet de emotie bent. De emotie ben jij niet.

Gelukkige vrouw die van het leven geniet

7. Reageer, of niet, afhankelijk van de omstandigheden

Zodra de emotionele stroom voorbij is, is de laatste stap naar een emotioneel evenwicht de beslissing of je al dan niet actie onderneemt. Als de situatie waarin je je bevindt een antwoord vereist, ben je nu in een betere toestand om het te laten gebeuren. Vanuit een plaats van kalmte en verbinding met twijfels en verlangens, zal het veel gemakkelijker zijn om te reageren. Als een onmiddellijke reactie niet noodzakelijk is, is het het beste om te wachten tot de emotie zijn intensiteit verliest. Handel pas nadat je de boodschap hebt begrepen.

Zoals je ziet kan een moeilijke emotie transformeren. Met aandacht en tijd kan hij veranderen in rust en kalmte. De Nederlandse filosoof Spinoza zei het perfect: “Een emotie die een passie is, is geen passie meer zodra we ons er een helder en duidelijk idee van vormen.”

Het aanwezig zijn van je emoties is de sleutel die de deur naar een emotioneel evenwicht opent. Het is een oefening die tijd en vaardigheid vereist. Als het je echter lukt om het onder de knie te krijgen, zal het je helpen omgaan met je dagelijkse moeilijkheden en problemen. Het verbetert niet alleen de relatie met jezelf, maar ook met anderen.

Referenties

Simón, Vicente. (2014), Aprender a practicar mindfulness. Sello editorial, Barcelona. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.