7 mythen over depressie die je niet kende

7 mythen over depressie die je niet kende

Laatste update: 16 december, 2016

Depressie is een ziekte die een groot aantal mensen in de wereld treft. Ondanks dat het een relatief veel voorkomende ziekte is in de moderne wereld, zijn er nog steeds bepaalde mythen over depressie die moeten worden ontmanteld.

Depressie eist vele levens. Zelfmoordcijfers zijn gestegen, vooral na de financiële crisis en door de realiteit van de economie en de werkloosheid.

“Wanneer angst binnenkomt, wanneer depressie je lastigvalt, kijk dan naar ze, maar omarm ze niet. Overdenk ze, maar nodig ze niet uit.”
-Anoniem-

Vaak wordt depressie als een toestand van ongelukkig zijn gezien. Vandaag zullen we zeven mythen over depressie bespreken. Deze mythen zijn diep geworteld in de samenleving; zo diep zelfs, dat we ons misschien niet eens van ze bewust zijn.

1. Depressie is hetzelfde als somberheid

Dromerig

De eerste van deze mythen over depressie wordt vaak als algemeen bekend afgedaan. Als we zeggen dat een persoon aan depressie lijdt, denken we meteen dat het een erg somber persoon is. Dit is echter niet per se waar.

We voelen ons allemaal somber op bepaalde momenten, maar er is een wereld van verschil tussen verdriet en depressie. Somberheid gaat over, het is vergankelijk. Vroeg of laat zal onze emotie veranderen.

Met depressie ligt het echter heel anders. Het is niet iets dat overgaat; het is iets dat blijft, samen met vele andere dingen: lusteloosheid, leegte, pijn… Depressie komt niet alleen, maar wordt vergezeld door vele andere negatieve gevoelens die ervoor zorgen dat het hele leven van de lijder grijs en eenzaam wordt.

2. Als ik aan depressie lijd, ben ik zwak

Alleen maar omdat een persoon aan depressie lijdt, wil dat niet zeggen dat hij zwak is. Wanneer deze ziekte hem treft, kan hij door anderen worden gezien als iemand die niet in staat is moeilijkheden te confronteren en niet in staat is om de uitdagingen die het leven brengt aan te gaan. Depressie is een psychologisch probleem dat het leven van een persoon op zijn kop kan zetten. Het heeft psychologische, biologische en sociale gevolgen.

Lijden aan depressie houdt echter geen zwakte in. Het is geen keuze! Een depressief persoon heeft geen zwakke geest. Deze mythe zorgt ervoor dat degenen die aan depressie lijden zichzelf isoleren en hun pijn in stilte lijden, wat op zijn beurt dat lijden versterkt.

“Mensen die in orde zijn en zich gedragen alsof ze een depressie hebben. Mensen die een depressie hebben en zich gedragen alsof ze in orde zijn.”
-Anoniem-

3. Depressie treft geen kinderen of tieners

Kind

Waarom treft depressie geen kinderen? Nou ja, dat doet het eigenlijk wel. Kinderen en tieners ondervinden veel problemen, zowel thuis als buitenshuis. Ontwrichte gezinnen, pesten op school, een gebrek aan zich geaccepteerd voelen, een gebrek aan het leven begrijpen… dit alles kan leiden tot depressie bij kinderen en tieners.

De mate waarin depressie een kind of tiener kan treffen, wordt niet volledig begrepen. Zo is het nog niet bekend of ze depressie in dezelfde mate of intensiteit kunnen voelen als volwassenen. Wat wel bekend is, is dat een tiener die zich van het leven beneemt, niet de eerste is om dat te doen, noch dat het wordt gedaan als gevolg van een eenvoudig moment van somberheid, maar meer vanwege een erg moeilijke fase van depressie.

4. Depressie gaat na verloop van tijd over

De vierde van deze mythen is dat depressie weg kan gaan. Depressie is niet iets dat overgaat. Het is niet iets dat plotseling kan verdwijnen. Het is iets dat blijft en voortduurt, iets dat zo pijnlijk en ondraaglijk is dat het soms zelfs kan leiden tot zelfmoord.

Depressie vereist professionele hulp. Zonder professionele hulp is het ongelooflijk ingewikkeld om te overwinnen. Naast het leren om te gaan met deze ziekte kan professionele hulp een persoon helpen het te overwinnen en het te beheersen.

Depressie is niet zomaar een ziekte. Depressie is een ziekte die het karakter, de kracht van een persoon, de hoop en de wil om te leven vernietigt. De tijd heelt niet alle wonden. De tijd heelt geen depressie. Het negeren, zal het niet laten verdwijnen.

5. Deze ziekte zit tussen je oren

Depressie, verre van wat de algemene overtuiging moge zijn, heeft niet alleen invloed op de geest, maar ook het lichaam in het algemeen. Slapeloosheid, vermoeidheid, chronische spierpijn en hoofdpijn zijn slechts een paar van de mogelijke lichamelijke symptomen. Dit is een van de ernstigste mythen en misverstanden over depressie. Geloven dat het alleen in de geest bestaat is een ernstige vergissing. Depressie reikt verder dan de geest.

“En dit is hoe ik ben: op het ene of het andere moment, zonder de minste waarschuwing, val ik vaak in de leegte van depressie.”
– Anoniem –

6. Mannen lijden niet aan depressie

Een van de meest verankerde mythen over depressie is dat het geen mannen treft. Deze mythe heeft echter absoluut geen basis. Depressie treft mannen en vrouwen evenveel. Het is geen ziekte die vaker of alleen door vrouwen wordt ervaren. Deze mythe is ook gekoppeld aan de hierboven genoemde over zwakte.

Statistisch gezien is het waar dat vrouwen vaker aan depressie lijden dan mannen, maar dit betekent niet dat mannen er niet aan lijden. In feite is depressie bij mannen eigenlijk veel gevaarlijker. Mannen hebben de neiging om hun depressie effectiever te verbergen. Vaker wel dan niet wordt pas ontdekt dat een man aan depressie leed wanneer het te laat is om hem te redden.

7. Erover praten maakt het erger

Slaapwandelen

Een van de meest verspreide mythes over depressie is dat erover praten ervoor zorgt dat het slachtoffer zich slechter voelt. Als we het beschouwen als een “taboeonderwerp” zullen we natuurlijk vermijden het ter sprake te brengen. Maar iemand die aan depressie lijdt, moet praten.

Dit is waarom psychologen zo’n belangrijke rol spelen. Dit is vooral belangrijk als de eigen familie en vrienden het onderwerp volledig vermijden. Het kan als iets beschamends voelen, iets dat niet zou moeten gebeuren. Het kan voelen alsof erover praten het erger maakt. Niets is echter minder waar. Interesse tonen in de persoon die aan depressie lijdt, zal je helpen om hem te steunen en zijn raadselachtige, zwijgzame gedrag een beetje beter te begrijpen.

“In je leven zal er in ieder geval één moment zijn waarop je jezelf volledig vernietigt. En wanneer dat moment komt, zal je het overwinnen.”
-Anoniem-

Ken je mythen over depressie die hier niet zijn vermeld? Zo ja, deel ze dan met ons. Nu is het tijd om al de leugens waar we in geloven als het gaat om deze algemene, maar onbegrepen ziekte, te begraven.

–Afbeeldingen met dank aan Louise Robinson–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.