5 fouten in de communicatie die koppels vaak maken

5 fouten in de communicatie die koppels vaak maken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 14 oktober, 2018

Koppels maken fouten in de communicatie. Sommige fouten blijven jarenlang duren. Ze beginnen met kleine dingen maar worden dan uiteindelijk gewoonten. En helaas verhinderen ze dat mensen veel problemen herkennen en oplossen die tussen twee mensen kunnen optreden die van elkaar houden.

Communicatie is de basis van romantische relaties. Het is immers de manier waarop je jouw gevoelens, gedachten en verlangens tot uiting brengt. Als de communicatie goed is, dan loopt al het andere veel gemakkelijker. Wanneer de communicatie echter verwrongen is of afbreekt, dan kunnen er op andere vlakken in de relatie nieuwe problemen beginnen groeien.

In relaties treden de meeste fouten in de communicatie op uit angst of als gevolg van onvolwassenheid. Je ziet de ander dan niet langer als een partner. Je neemt zelfs een verdedigende houding aan tegenover hem of haar. Dit komt heel vaak voor. Het is dus een goed idee om jezelf te evalueren. Ga na of dit bij jou het geval is. Het zal jou veel pijn besparen als je op tijd vaststelt wat er gebeurt.

“Laten we de dingen leren zeggen op een bereidwillige, duidelijke en eenvoudige manier en met een serene vastberadenheid. Laten we weinig praten maar in helderheid. Zeg niet meer dan wat strikt noodzakelijk is.”

-Emile Coué-

Fouten in de communicatie die koppels vaak maken

1. Absolute termen gebruiken

In absolute termen denken is een vorm van extreem denken die we in gesprekken gebruiken. Het kan veel schade veroorzaken. Deze houding omvat een egocentrische kijk op de wereld. Het betekent ook dat we niet in staat zijn te begrijpen hoe genuanceerd het leven is. In absolute termen denken is met andere woorden het moeilijk hebben om standpunten te begrijpen en te aanvaarden die verschillen van die van jou.

Het is één van de meestvoorkomende fouten in de communicatie die we bij relaties vaststellen. Deze fout is ook nauw verbonden met het stellen van ultimatums. “Als je van me houdt, dan zal je er niet voor zorgen dat ik mij slecht voel.” Net alsof menselijke wezens niet tot de rand vol zitten met tegenstellingen en tegenstrijdigheden. Eén voorbeeld is wanneer een persoon de andere persoon bepaalde gedragingen oplegt. Je “moet” zo zijn. Je “moet” dit of dat doen.

In absolute termen spreken

2. Selectief denken of tunnelvisie

Wanneer je alles vanuit één enkel standpunt interpreteert, dan gebruik je selectief denken of een tunnelvisie. Helaas is deze kijk ook negatief. Voor jou lijkt alles omtrent die andere persoon die voor jou belangrijk is, slecht, zelfs de goede dingen.

Een tunnelvisie is eigenlijk één van de meestvoorkomende fouten in de communicatie die mensen in hun relaties maken. Het is ook één van de meest schadelijke fouten. Je voelt dan precies de behoefte om jouw belangrijke andere altijd te verbeteren. Voortdurend wil je erop wijzen hoe zwak of hou verkeerd ze zijn. Het is een klassieke communicatiestijl van mensen die niet in staat zijn om de confrontatie aan te gaan met het werkelijk onderliggende probleem.

3. In extremen denken en reageren

Extremisme in de communicatie lijkt op het denken in absolute termen. Hier hebben we het echter meer over emotionele reacties. Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en emoties maken ook deel uit van communicatie. In dit geval reageer jij op elk klein probleem alsof het een echte tragedie is. Zelfs het meest futiele kleine onderwerp zal eindigen in tranen of schreeuwen.

Extreem denken en reageren wijzen op een gebrek aan zelfcontrole. De kans is ook groot dat een persoon die in extremen communiceert, zijn partner gelijkstelt met de moeder of de vader. Die was er niet voor hen toen ze een kind waren. Dit zal het koppel uiteindelijk tegenhouden om de communicatielijnen open en oprecht te houden. Het belemmert ook groei en onafhankelijkheid.

In extremen denken en reageren

4. Veronderstellingen maken

Is dit één van de meestvoorkomende fouten in de communicatie die op dit moment in jouw relatie optreedt? We hebben het hier over wanneer de ene persoon in een relatie denkt dat hij weet wat de andere persoon denkt. Hun veronderstelling is gebaseerd op het idee dat ze hun partner beter kennen dan om het even wie. Ze denken dat ze zelfs de bedoelingen en de gedachten in de geest van hun partner kennen.

Je kan het dus al raden. Veronderstellingen kunnen tot enorme misverstanden leiden. Het weerspiegelt een gebrek aan vertrouwen en kan zelfs mogelijks op paranoia wijzen. Je probeert dan altijd “tussen de regels” te lezen. Het is ook een manier om mensen onder controle te houden.

5. Etiketten plakken

Etiketten plakken bestaat eruit dat je de andere persoon in de relatie brandmerkt met een stereotype. Dit gebeurt heel vaak nadat een koppel problemen gehad heeft. We zien het vooral optreden wanneer één van hen een fout gemaakt heeft. Vanaf dat moment zijn ze dan voor altijd veroordeeld tot dat hokje. Ze krijgen dan het etiket “nonchalant,” “onachtzaam” of “onverantwoordelijk.” Het is in elk geval een etiket. Dat betekent dus dat het geen rekening houdt met het feit dat mensen vele facetten bezitten en dat we voortdurend in verandering zijn.

Een foute manier van communicatie

Dit zijn slecht enkele van de wijdverspreide en schadelijke fouten in de communicatie die mensen in een relatie maken. Het ergste is dat ze verhinderen dat jullie elkaar begrijpen en vertrouwen. Laat het jullie liefde niet in de weg staan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.