5 films die je geest zullen openen

5 films die je geest zullen openen

Laatste update: 30 oktober, 2016

We moeten af en toe uit onze routine komen om een verbinding te maken met de creativiteit die ons dagelijks leven soms van ons afneemt. Naar een museum gaan, een concert bezoeken of een interessante tentoonstelling bekijken kan ook helpen ons te bevrijden van de stress die zich ophoopt tijdens de week.

Hoewel we misschien niet de middelen of de tijd hebben om deze activiteiten regelmatig te doen, hebben de meesten van ons wel toegang tot internet en tv, zodat ze een goede film kunnen zien.

Voor mij persoonlijk betekent het kijken van een film die me is aangeraden of die ik al langer wilde zien een opkikker voor mijn humeur. Ik wordt nog steeds blij als ik een nieuwe film ga zien, want films zijn voor velen magie op een scherm.

Deze vijf films zullen je geest en ziel openen.

Amour van Michael Haneke

Amour van de geweldige Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, is een liefdesverhaal, maar de hoofdrolspelers lijden aan een degeneratieve ziekte.

De man probeert zo veel mogelijk te doen zodat zijn vrouw een waardig leven leidt. Het zal je doen denken aan The Notebook, maar ik durf te zeggen dat de kwaliteit en waarheid van de personages niet te vergelijken is.

In de film zien we ware liefde, zoals tijdens de scènes waarin we het lijden zien en de pijn van het toekijken hoe iemand van wie je houdt lijdt. Het laat universele dilemma’s zien zoals het recht om om te gaan met een situatie waar we geen controle over hebben, aan het einde van ons leven.

De film richt zich op het belang van de kleine details en hoe de meest eenvoudige herinneringen degene zijn die terugkomen tegen het einde van ons leven. Het einde is een allegorie over de dood, poëzie en gulheid, waardoor je zeker geraakt zal worden.

In the House van François Ozon

Deze film is vrij recent, maar heeft al veel goede recensies gekregen waar hij te zien is geweest. Op het eerste gezicht lijkt de film simpel, maar de complexiteit neemt toe, waardoor je verward raakt en niet weet wat er gaat gebeuren.

Het vertelt het verhaal van een relatie van een student met zijn leraar, een student uit een probleemfamilie en een omgeving die interesse in literatuur niet aanmoedigt. De student verrast de leraar met de verhalen die hij meebrengt naar school en dan begint de relatie obsessief te worden.

Naast deze student-leraarrelatie ontwikkelen zich andere verhalen en hun band gaat verder dan deze educatieve relatie. Door de verhalen van zijn leerling ziet de leraar de overeenkomsten met wat hij zelf meegemaakt heeft op een bepaald moment in zijn leven (hij is een mislukte schrijver en zijn huwelijk zit vol geheimen).

Doctor Zhivago van David Lean

Doctor Zhivago is een klassieker. Als je hem al hebt gezien, overweeg dan om hem nog een keer te kijken, want je zult er gegarandeerd andere dingen in zien als toen je hem de eerste keer zag, afhankelijk van in welke levensfase je je bevindt. En als je hem nog niet gezien hebt, ga dat dan doen. Het is een must-see. Het is pure poëzie op het witte doek.

De film speelt zich af tijdens de Russische revolutie tegen de tsaren. De twee hoofdrolspelers zijn Yuri Zhivago en Lara, twee geliefden tijdens een slechte periode, die nog verder bemoeilijkt wordt doordat zij beiden met een ander zijn getrouwd.

https://youtu.be/hvIL_A0UsJk

Lara is een vrouw die heel onschuldig lijkt, maar dat is ze niet – ze is gepassioneerd en leidt een gecompliceerd leven. Yuri Zhivago aan de andere kant maakt deel uit van de gesloten gemeenschap van de hogere kringen. Hij is een man die nobele principes weerspiegelt… maar voor de liefde moet hij die principes in twijfel trekken.

Zelfs de dialoog in de film, de beelden en de dilemma’s die de personages doormaken, laten het existentialisme zien van de beste Russische schrijvers.

The 400 Blows van François Truffaut

In The 400 Blows zet de Franse regisseur Truffaut een hommage aan de film neer, met hoofdletters. Hij brengt ons naar het Parijs van de jaren 50 om het dramatische verhaal van Antoine te vertellen, een kind dat van het ene probleem in het andere terechtkomt om te proberen te ontsnappen aan de eindeloze institutionele fouten en een vijandige gezinssituatie.

Zijn moeder wordt zwanger, waardoor ze onvrijwillig een alleenstaande moeder wordt. Later heeft ze heel veel verschillende partners en Antoine wordt genegeerd en veracht en denkt dat hij de oorzaak is van alle problemen.

Antoine maakt veel harde en onrechtvaardige situaties mee, maar zijn positieve houding zorgt ervoor dat hij toch iets van zijn leven maakt, ondanks zijn slechte start.

Caché van Michael Haneke

Ik zal je nog een film laten zien van Michael Haneke, Caché. De existentiële analyse van de film en de manier waarop hij de kijker uitnodigt door middel van knipogen en cameraspelletjes, is totale psychologie.

De hoofdrolspeler George begint vreemde videobanden te ontvangen die erop duiden dat iemand zijn huis en familie in de gaten houdt. Iedere keer worden de banden en tekeningen vreemder en hij snapt er niets van.

https://www.youtube.com/watch?v=MOF74FLdkLY&feature=youtu.be

Langzamerhand begint hij de verbanden te zien. In deze film wil hij het idee ophelderen dat alles wat je in je leven doet, opgenomen wordt door de geest van anderen, zelfs als het niet is opgenomen door die van jezelf. Misschien wel omdat velen van ons de dingen die we niet prettig vinden willen onderdrukken.

Als je deze vijf films die je geest en ziel openen gaat bekijken, wordt je niet teleurgesteld. De films kunnen ons veel leren en veel intense emoties opwekken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.