3 Mentale oefeningen waar je gelukkiger van wordt

3 Mentale oefeningen waar je gelukkiger van wordt
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Kun je gelukkiger worden door simpelweg mentale oefeningen te doen? Het antwoord is “ja!” Wetenschappers hebben de laatste twee decennia veel onderzoek verricht naar de zogeheten positieve psychologie. Hieruit is gebleken dat je je brein een nieuwe denkwijze kunt aanleren.

Dit is mogelijk doordat mentale oefeningen de neuroplasticiteit van je brein bevorderen, je grijze cortex verdikken je neurale netwerken versterken.

Net zoals dat er verschillende oefeningen bestaan om verschillende spiergroepen en lichamelijke vaardigheden te trainen, bestaan er ook verschillende oefeningen voor je hersenen. Zo kun je verscheidene soorten mentale vaardigheden ook leren. Op die manier kun je je algehele geluk en welzijn vergroten.

Hoe werken mentale oefeningen?

Misschien vraag je je af waarom je je brein moet trainen om gelukkig te worden. Het antwoord op die vraag is vrij simpel. Hersenscans laten zien dat er meer elektrische activiteit in bepaalde hersengebieden ontstaat als reactie op negatieve stimuli. Dit betreft onder andere de rechter prefrontale cortex.

Wetenschappers denken dat dat komt door de neiging van de hersenen om op het negatieve te focussen. Dat is op zijn beurt weer een resultaat van de zogeheten vecht-, vlucht- of verstijfreactie.

Je kunt je geest leren de negatieve reacties links te laten liggen wanneer deze niet echt nodig zijn. Een van de beste manieren om dit te bereiken zijn oefeningen omtrent positief denken. Als je deze mentale oefeningen onderdeel maakt van je routine, zullen de positieve veranderingen ook andere delen van je leven beïnvloeden.

Daarom gaan we je in dit artikel 3 verschillende mentale oefeningen leren. Zo kun je je brein leren om gelukkig en succesvol te zijn.

Silhouet van een vrouw

Wees dankbaar

Het zit in de menselijke aard om na te denken over wat nog komen gaat en welk doel nagestreefd wordt. Dit soort optimisme moedigt je aan en geeft je de energie om door te gaan. Het verliest echter veel van zijn vermogen om je blij te maken als je vergeet om er dankbaar voor te zijn.

Het beoefenen van dankbaarheid is extreem krachtig omdat het je herinnert aan alles wat je hebt. Ook kan het een specifieke boodschap benadrukken: je hebt niet zoveel nodig als dat je denkt.

Dankbaarheid wordt in verband gebracht met veel fysieke en psychologische voordelen, waaronder geluk. Het maakt dus niet uit of je je dankbaarheid uit door het elke dag uit te spreken of door het ergens op te schrijven. Het belangrijke is dat je je elke dag herinnert waar je dankbaar voor bent.

Daardoor sta je je brein toe te focussen op de positieve elementen van het leven. Hierdoor kan het net wat vaker de moeilijkere, ongunstige delen buiten beschouwing laten. Dit is waarschijnlijk de simpelste en meest effectieve manier om je welzijn door middel van dankbaarheid te verbeteren.

Adem bewust

Alleen al goed letten op je ademhaling kan al een geweldig effect hebben. Veel mensen zijn zich niet bewust van het vermogen van ademen als lichaamseigen kalmeringsmiddel. Boosheid, nervositeit, angst, stress en andere soorten spanning kunnen allemaal tot een oppervlakkige, ongezonde ademhaling leiden.

Het enige dat je hoeft te doen, is 5 minuten goed op je ademhaling letten. Het maakt niet uit of je verdrietig, angstig of gewoon content bent. Neem gewoon 5 minuten per dag de tijd om je op je ademhaling te focussen. Dit is het begin van een soort meditatie.

“Dat is het simpele geheim van geluk. Wat je ook doet, sta het verleden niet toe om je geest te beïnvloeden, laat de toekomst je niet storen. Het verleden bestaat immers niet meer, en de toekomst bestaat ook nog niet.”

-Osho-

Vrouw die mentale oefeningen doet

Blijf (glim)lachen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat (glim)lachen, of het nu oprecht is of niet, je lichaam en geest aanspoort om zich ‘gelukkig’ te voelen. Door te lachen stuur je namelijk een positief signaal naar je hersenen, waardoor bijvoorbeeld endorfine wordt vrijgegeven. Het maakt hierbij niet uit waarom je (glim)lacht.

Hierover is zelfs een 30 jaar lang onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië – Berkeley. De onderzoekers onderzochten de glimlachen van mensen in een oud jaarboek en maten vervolgens hun welvaart en welzijn op.

Ze keken hierbij naar dingen zoals hoe tevreden ze waren met hun huwelijken en hoe lang deze duurden. Ze bedachten een gestandaardiseerd meetsysteem om het welzijn van mensen mee op te meten en om te kijken hoe goed dit hun levensloop voorspelde. De mensen die meer glimlachten op hun foto in het jaarboek, scoorden in elke categorie hoger dan degenen die minder lachten.

De waarheid is dat (glim)lachen een makkelijke, mentale oefening is. Geef jezelf de kans om elke dag eens te (glim)lachen door dingen te bekijken die je leuk vindt, om te gaan met mensen waar je gelukkig van wordt, een mooi boek te lezen enzovoort.

Vergeet niet je glimlach te “dragen” en deze mee naar buiten te nemen. Lach wanneer je mensen begroet, wanneer je iemand bedankt of wanneer je een nieuw persoon ontmoet. Het is makkelijk, leuk en bevredigend. Het zal zowel jezelf als degene die je glimlach te zien krijgt een hoop blijdschap brengen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.