10 weetjes over onze dromen die je zullen verbazen

10 weetjes over onze dromen die je zullen verbazen

Laatste update: 05 oktober, 2018

Sinds mensenheugenis zijn dromen een bron van mysterie voor de mens. We zijn altijd nieuwsgierig geweest naar onze dromen. Gedurende vele jaren was de mensheid er niet zeker van of de scènes die ‘s nachts door hun hoofd paradeerden echt waren of niet. Door de eeuwen heen kregen ze een magische of mystieke uitleg, waarbij ze altijd geassocieerd werden met een werkelijkheid die niet te bevatten was.

De Griekse mythologie is zeer welsprekend als het om dit onderwerp gaat. Voor de oude Grieken had de god Chaos, de tweelingbroer van Thanatos, of de Dood, twee zonen. De ene was Nicte, of de nacht, en de andere was Erebus, of de duisternis van de hel. Deze twee broers hadden een zoon: Hypnos, god van de slaap. Chaos en de Dood gaven aanleiding tot nacht en duisternis. Uit die unieke combinatie werden dromen geboren.

“Geluk, voor mij, bestaat uit genieten van een goede gezondheid, slapen zonder vrees en wakker worden zonder angst.”

– Francoise Sagan –

Op zijn beurt had Hypnos drie kinderen: Morpheus, Phobetor en Phantasos. Morpheus is degene die verschijnt in de dromen van mensen. Hij neemt de vorm aan van iemand die hij wil. Daarom was elke menselijke figuur die verscheen niet meer dan een andere personificatie van Morpheus. Phobetor deed hetzelfde met dieren en Phantasos met levenloze objecten. Voor de Grieken waren menselijke dromen niets meer dan een lijst van de goden.

Dit zijn niet de enige eigenaardigheden die er zijn. Eerst was het mythologie en vervolgens de wetenschap die fascinerende gegevens bevonden of openbaarden. De volgende 10 weetjes zijn enkele van de meest interessante.

Neuronen

1. De ongewone toename van hersenactiviteit

Het enige dat we laten rusten als we slapen is het bewustzijn. Verre van rusten, werken onze hersenen intens tijdens dromen. Zelfs in de diepste slaapfasen, wanneer er langzame golven zijn, stopt de activiteit nog geen seconde.

Wat wel gebeurt, is dat er in sommige fasen bepaalde hersengebieden zijn die langzamer en gecoördineerder werker. Tijdens de zogenaamde REM-fase is er echter sprake van een echte uitbarsting van activiteit. Als we in deze fase een encefalogram maken, zien we dat het een patroon vertoont dat erg lijkt op dat van een wakker persoon.

2. We brengen ongeveer 6 jaar van ons leven door met dromen

Wanneer we slapen, dromen we. Er is geen ander alternatief. Degenen die zeggen dat ze niet dromen, herinneren zich eenvoudigweg hun dromen niet. Als we eenmaal slapen, is er geen manier om te stoppen met dromen. Eindelijk hebben we gereageerd op één van de meestgestelde vragen over dromen.

Onderzoek wijst uit dat de werkelijke slaapstadia voorkomen in perioden van 5 tot 20 minuten. Als je al die breuken opneemt en optelt, heb je ongeveer 6 jaar van je leven nodig om te dromen. Voor deze statistiek werd de algemene levensverwachting op dat moment als referentie genomen.

Vrouw die slaapt

3. De dromen van mannen en vrouwen zijn anders

Sommige studies hebben subtiele verschillen tussen de dromen van mannen en vrouwen gevonden. Het contrast tussen het één en het ander komt vooral voor in termen van de inhoud van dromen. De scènes en de personages variëren van het ene geslacht tot het andere.

Volgens sommige studies dromen mannen meer over scenario’s en situaties waarin sprake is van agressie. Aan de andere kant hebben vrouwen iets langere dromen. Daarin zijn de details talrijker en de situaties complexer.

4. Niet alle dromen zijn in kleur

Een andere veelgestelde vraag over dromen is of ze allemaal in kleur zijn of dat ze zwart-wit kunnen zijn. Informatie verzameld door dromers suggereert dat acht van de tien dromen in kleur zijn. Iedereen heeft zwart-witte dromen. Een klein percentage slaagt er echter nooit in om in kleur te dromen, of ze lijken zich de kleur nooit te herinneren.

In een experiment is aan een groep gevraagd een groep kleuren te selecteren die ze aan slaap koppelen. Dit verzoek is gedaan aan hen onmiddellijk nadat ze hebben gewerkt. Bijna alle respondenten gaven pasteltinten aan. Er kan dus worden geconcludeerd dat we de neiging hebben om in pastelkleuren te dromen.

5. Negatieve emoties komen vaker voor

Tijdens onze dromen visualiseren we niet alleen scènes en personages, we ervaren ook veel emoties. Dit wordt volledig aangetoond in Calvin Hall’s uitgebreide onderzoek naar dromers. Deze onderzoeker slaagde erin 50.000 verhalen met betrekking tot dromen te verzamelen.

Zoals verwacht bevestigde hij dat we tijdens het slapen allerlei emoties ervaren. Het verrassende is echter dat de meest genoemde aandoening angst was. Ook was er een duidelijke overheersing van andere negatieve emoties, zoals schrik en woede, tijdens het dromen.

Slapende jongen

6. Er zijn universele dromen

Geleerden van het onderwerp hebben onthuld dat er enkele terugkerende dromen zijn. Het merkwaardigste is dat ze ook in heel verschillende culturen voorkomen. Daarom spreken we van hen als ‘universele dromen’ of van inhoud waarvan we allemaal ooit dromen.

Eén van de universele dromen is die van vervolging. Ook heeft bijna iedereen gedroomd dat ze door iemand werden aangevallen of dat ze in een leegte terecht kwamen. Dromen over op school gepest te worden of over naakt te zijn voor een groot aantal toeschouwers zijn ook zeer universeel.

7. Voormalige rokers dromen levendiger

Volgens een rapport gepubliceerd in het tijdschrift over abnormale psychologie hebben mensen die geruime tijd hebben gerookt en vervolgens zijn gestopt met roken, dromen die levendiger zijn dan normaal. Met andere woorden, dromen die realistischer en levendiger zijn.

In een onderzoek onder 243 mensen die gestopt waren met roken, gaf 33% aan dromen te hebben gerelateerd aan roken. Dit gebeurde tussen één en vier weken nadat ze waren gestopt. 97% verklaarde dat ze nooit hadden gedroomd over roken voordat ze ermee stopten.

Rokende man

8. Alleen bekende mensen en dingen verschijnen in onze dromen

Eén feit dat is vastgesteld, is dat we nooit dromen over mensen die we niet kennen. De hersenen vinden geen nieuwe gezichten uit. Degenen die door onze dromen paraderen zijn mensen die we ooit hebben gezien, zelfs al was het maar terloops.

Hoe absurd de personages ook zijn in onze dromen, het zijn nooit onbekende personen. Hetzelfde geldt voor objecten. Soms verschijnen er voorwerpen die voor ons volkomen nieuw lijken. Ze zijn echter een samenstelling of deconstructie van bekende objecten.

9. Externe stimuli treden op in onze dromen

Na het uitvoeren van enkele studies, werd het fenomeen dat bekend staat als ‘incorporatie van de droom’ geverifieerd. Dit is één van de meest interessante curiositeiten over onze dromen. Het verwijst naar het feit dat de inhoud van de omgeving soms integreert in die van de droom. Ze smelten samen op een manier die ‘coherent’ genoemd kan worden.

Dit gebeurt wanneer de persoon bijvoorbeeld droomt op school te zitten, in een klas. Plots rinkelt hun wekker in het echte leven en wordt het de schoolbel in de droom.

Droomlandschap

10. Verlamming tijdens het slapen

In dit geval hebben we het niet over de bekende en gevreesde slaapverlamming. Waar we naar verwijzen is het fysiologische feit dat optreedt als we slapen. Sommige klieren scheiden een hormoon af dat slaap veroorzaakt. Vervolgens sturen de neuronen signalen naar het ruggenmerg om te ontspannen. Naarmate de droom vordert, is er niet langer alleen maar ontspanning, maar verlamming.

Dit hersenmechanisme heeft een doel. Stel je voor dat een persoon op elk moment zou kunnen handelen tijdens zijn slaap. Dit zou enkele risico’s met zich meebrengen, vooral in bepaalde omgevingen. Dat is de reden waarom de verlamming veroorzaakt door dit proces garandeert dat het lichaam in rust blijft tot het ontwaakt.

De wetenschap heeft nog niet alle raadsels en curiositeiten over dit onderwerp ontrafeld. Bovendien is het zelfs niet in staat geweest om de exacte redenen waarom we slapen en dromen te verhelderen. Het is al bekend dat we in ieder geval niet rusten. Daarom blijft de wereld van dromen een onbekend koninkrijk, dat we dagelijks binnengaan en waarvan we dagelijks vertrekken, zonder het wonder te beseffen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.