Versla je negatieve emoties door middel van acceptatie

Versla je negatieve emoties door middel van acceptatie

Laatste update: 27 oktober, 2021

Er bestaan negatieve emoties in ons leven als monsters die ons kwellen en op de meest ongepaste momenten te voor schijn komen. Emoties als schuldgevoel, angst, trots, egoïsme, nijd, jaloezie…

Soms is het zeer moeilijk om het schuldgevoel dat we hebben over iets dat we hebben gedaan te overwinnen of is het onmogelijk om niet bang te zijn wanneer we geconfronteerd worden met een situatie die ons zorgen baart.

Het is waarschijnlijk onmogelijk om deze negatieve emoties volledig te elimineren, maar het is wel mogelijk om ze te accepteren en te handhaven, zodat we ermee kunnen samenleven en kunnen voorkomen dat ze controle krijgen over ons leven.

“Emoties zijn als wilde paarden. Ze zijn geen verklaring die ons helpt om vooruit te komen, maar eerder onze wil om dit te doen.”

-Paulo Coelho-

Monster

Emoties identificeren

We kunnen allemaal leren om onze emoties te identificeren en handhaven en we kunnen zelfs leren om de emoties van anderen te identificeren door gebruik te maken van onze emotionele intelligentie. Op die manier kunnen we aanvoelen wat anderen voelen door hun woorden, gebaren en uitdrukkingen te lezen.

Charles Darwin stelde dat alle dieren (ook mensen) over een bepaald repertoire aan emoties beschikken en dat deze emoties een sociale functie hebben, aangezien ze het proces bevorderen waarin we ons aanpassen aan onze omgeving.

Er bestaan zes basisemoties en deze hebben allemaal een bepaalde functie…

  1. Angst. Dit is de emotie die we voelen wanneer we geconfronteerd worden met gevaar, of dit nu echt of gevaar is of slechts onze verbeelding. Angst zet ons ertoe aan onszelf te beschermen en over onszelf te waken.
  2. Verbazing. De verwondering die we voelen over een onverwachte gebeurtenis, of deze nu positief of negatief is. Verbazing stelt ons in staat onszelf te oriënteren wanneer we geconfronteerd worden met deze nieuwe situatie.
  3. Walging. Is de afkeer die door iets in ons gegenereerd wordt en die afwijzing in ons naar boven haalt.
  4. Woede. Het geïrriteerde gevoel dat we krijgen wanneer we geconfronteerd worden met een situatie die storend voor ons is. Woede is een negatief en destructief gevoel.
  5. Vreugde. Euforie over iets dat ons gelukkig maakt en ons een gevoel van veiligheid en welzijn geeft. Het wakkert de wens om de situatie die ons een goed gevoel geeft te herhalen in ons aan.
  6. Verdriet. Het gevoel dat negatieve dingen in ons opwekken. Verdriet zorgt ervoor dat we een situatie overwinnen en onze emoties bevrijden.

Technieken om je emoties te handhaven

Er bestaan verschillende technieken om negatieve emoties onder controle te krijgen en te handhaven.

Technieken om je emoties onmiddellijk te controleren

Deze technieken worden gebruikt om je emoties meteen onder controle te krijgen op het moment dat ze opduiken.

Over het algemeen leren deze technieken ons om onze aandacht te controleren, de inspanning om te voorkomen dat negatieve emoties geuit worden op het moment dat ze opduiken en om te voorkomen dat we onszelf door deze emoties laten meeslepen.

Technieken om de oorzaken van onze emoties te achterhalen

Deze technieken hebben als doel om ons te helpen begrijpen waarom we onszelf op een bepaalde manier reageren en een manier te vinden om onze reactie in het vervolg te veranderen.

Redenen zouden kunnen zijn: een gebrek aan zelfvertrouwen, een verkeerd beeld van de situatie, angst etc.

“We zijn niet verantwoordelijk voor onze emoties, maar we zijn wel verantwoordelijk voor wat we met deze emoties doen.”

-Jorge Bucay-

Technieken om je emoties permanent te veranderen

Technieken om onze emoties permanent te veranderen zijn in de dieptes van ons wezen werkzaam om persoonlijke groei te bevorderen en ons te leren om niet meer te reageren op een manier die ons niet aanstaat.

Emoties

Hoe je de monsters kunt accepteren

We kunnen niet voorkomen dat we emoties voelen, maar we kunnen wel leren om deze emoties te handhaven, zodat ze ons geen pijn meer zullen doen.

Daarom delen we nu een paar tips om je emotionele intelligentie te handhaven en de monsters onder controle te krijgen:

Onthoud je eigen deugden en successen

We hebben allemaal een hoop tekortkomingen, maar ook meerdere deugden die ons van elkaar onderscheiden en ons uniek maken.

We hebben er bijna een gewoonte van gemaakt om voortdurend negatieve dingen over onszelf te zeggen: ‘Ik ben hier zo slecht in! Ik ben een zooitje! Ik ben altijd te laat!’ etc.  We staan echter nooit eens stil bij alle deugden waar we over beschikken, bij alle dingen die we wel goed doen en waar we wel goed in zijn, bij onze dagelijkse successen.

Richt je aandacht op iets concreets

Wanneer een baby huilt, proberen we in eerste instantie zijn aandacht op iets anders te vestigen zodat hij misschien zal stoppen met huilen.

Laat je geest niet afdwalen. Als je partner tegen je zegt dat hij niet meer zeker is van jullie relatie, blijf dan niet de hele tijd denken dat hij je zal verlaten. Probeer je gedachten in plaats daarvan bijvoorbeeld te houden bij het boek dat je aan het lezen bent.

Denk na over de nabije toekomst

Soms zorgen negatieve emoties ervoor dat we nadenken over de gevolgen op de lange termijn. Het is echter beter om na te denken over de nabije toekomst, zodat we er een realistischere kijk op na kunnen houden en onze zelf-controle kunnen handhaven.

Mediteer regelmatig

Mediteren kan helpen om negatieve emoties te vermijden, niet alleen op het moment dat ze opduiken, maar ook op de lange termijn. Zowel mediteren als op de juiste manier ademen kan helpen om angst en andere negatieve emoties te verminderen.

Denk na over het ergste wat kan gebeuren

Als je nadenkt over het ergste wat zou kunnen gebeuren, dan zul je leren om je problemen in perspectief te plaatsen, om ze te vergelijken en om je emoties te handhaven.

“99% van alle dingen die mensen zorgen baren, zijn dingen die nooit zijn gebeurd en nooit zullen gebeuren.”

-Emilio Duró-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.