Ruzies in een relatie: hoe kan je ze positief maken

Ruzies in een relatie: hoe kan je ze positief maken

Laatste update: 05 december, 2016

Ruzie is iets dat we als negatief beschouwen, maar het kan positief zijn als we weten hoe we het moeten doen. Vandaag zullen we ons richten op de ruzies die we hebben met een belangrijk persoon voor ons – vriendin, vriend, echtgenoot, vrouw enz. – en waar we meestal gek van worden.

Ruzies kunnen ertoe leiden dat we boos op onze partner worden of ons slecht over onszelf voelen. Soms moeten we achteraf naar vergeving zoeken. Ruzies kunnen gaan zelfs zo ver gaan, dat ze een breuk in de relatie veroorzaken.

“Er zijn mensen wiens woorden als de klappen van een zwaard zijn, maar de tongen van wijze mannen zijn het medicijn.”
-Gezegde-

Net als hoe we leren praten, debatteren, uitleggen en een miljoen andere dingen leren, moeten we ook leren ruzie te maken. Dit is vooral belangrijk als het gaat om onze relaties.

Waarom wordt ons niet geleerd hoe we dit moeten doen? Omdat we onze ogen en oren sluiten voor alles wat we als negatief zien en voor alles waarvan we horen dat we het niet moeten doen. Vandaag zullen we dat veranderen. We zullen leren ruzie te maken!

Ruzies in je relatie zijn normaal

Lezen

Veel stellen geloven dat wanneer ze ruzie hebben, dat betekent dat er iets niet goed gaat. Ze geloven dat ze nooit ruzie zouden moeten hebben, of in ieder geval bijna nooit.

Niets is minder waar. Ruzies geven verschillen aan tussen twee mensen die een relatie hebben. Ruzies komen vaak voor in onze relaties met onze broers en zussen, onze ouders, onze vrienden en vele anderen.

Als er een gezonde plek voor ruzies in onze eigen familie is, waarom dan niet in onze romantische relatie? We zijn allemaal mensen en ruzies kunnen een relatie zelfs versterken.

Met een ruzie kan een probleem worden opgelost dat, zonder de ruzie nog erger had kunnen worden. Dit soort verhitte discussies stellen ons in staat de verschillen tussen ons en onze partner te erkennen en een oplossing te vinden die beide leden van de relatie ten goede komt.

Wanneer een stel helemaal nooit ruzie heeft, is dát waar we ons zorgen moeten maken. Er is iets mis. Waarschijnlijk zegt een of beide van de betrokken personen niet wat hij of zij eigenlijk denkt.

Dit kan frustrerend zijn voor de persoon die wel altijd zegt wat hij denkt. Wanneer er een meningsverschil is dat moet worden besproken, mist er iets. Weet je wat dat is? Precies: communicatie.

Ja, ruzie hebben is communiceren, leren en ontdekken wat er in onze relatie gebeurt. Het is een hulpmiddel om te achterhalen welke problemen we hebben, hoe we ze op kunnen lossen en om iets nieuws over onze belangrijke persoon te ontdekken.

“Als twee mensen het eens zijn, als ze in harmonie zijn, herstelt alles zijn evenwicht en komt het beste voor elk van die levens.”
– Bernardo Stamateas –

Leer hoe je kunt ruzie met je partner kunt hebben

Gezin

Je denkt ongetwijfeld dat het onwaarschijnlijk is dat er echt een wetenschap achter het weten hoe te ruziën ligt. Maar dat is een vergissing. Hier zijn drie fundamentele punten dat je altijd in gedachten moet houden, vooral als je ruzie hebt met je partner:

  • Denk na voor je spreekt. Tijdens ruzies kunnen we geïrriteerd raken en dingen zeggen die we eigenlijk niet willen zeggen. Woorden of zinnen kunnen ons gewoon ontglippen voordat we echt hebben nagedacht over hun betekenis. Dit kan leiden tot gekwetste gevoelens en spijt.
  • Analyseer en bedenk: “hoe kan ik dit zeggen?” Met andere woorden, schieten veel dingen die we zeggen naar buiten met emoties, die positief of negatief kunnen zijn. In een ruzie ontploffen deze, waardoor positief veel positiever wordt, maar waardoor het negatieve ook veel kwetsender wordt gemaakt.
  • Luister naar je partner. Een van de grootste problemen is niet luisteren en dan hardop het eerste ding zeggen dat in ons hoofd opkomt. Luister en je zult zien hoe een ruzie een positief pad in kan slaan.

Deze punten proberen niet om het belangrijkste probleem, dat de oorspronkelijke oorzaak van de ruzie was, te negeren. Deze punten zijn gewoon een strategie om een ruzie zijn weg te laten vinden en te proberen tot een akkoord te komen.

Soms ontploffen we omdat we misschien een tijdje iets vanbinnen hebben opgekropt. Op dit soort momenten kan een ruzie zowel onvermijdelijk als nuttig zijn en ons in staat stellen om al die opgekropte negatieve energie op een gecontroleerde manier eruit te laten.

Val de andere persoon niet aan; wees oprecht

Het is belangrijk voor een stel om ruzies te hebben en eerlijk tegen elkaar te zijn. Het is belangrijk dat geen van beide personen gevoelens voor zich houdt die onvermijdelijk naar buiten zullen komen. Die kunnen uiteindelijk op een ongewenste manier, of zonder controle, worden gedeeld.

Het moeilijke gedeelte is niet ruzie hebben met je dierbare. Wat echt moeilijk is, is weten hoe je het op kunt lossen en samen kunt blijven en het gedeelde pad dat je samen hebt gekozen kunt volgen.

De andere persoon aanvallen, hem negeren, in de verdediging schieten en proberen om erachter te komen wie “gelijk” heeft, zijn een paar reacties die de meesten van ons wel eens in een ruzie hebben gehad. Deze doen je partner echter alleen maar pijn en er zit geen echt motief achter.

Harten

Deze reacties creëren alleen pijn en een verdere wens om onszelf te verdedigen. Ze lossen het probleem niet op.

Nu je weet hoe je ruzie kunt maken… breng die drie eenvoudige punten in de praktijk en laat je ruzies toe je relatie te versterken.

–Afbeeldingen met dank aan Pascal Campion en Art DK–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.