Probeer vaker op je intuïtie te vertrouwen

Probeer vaker op je intuïtie te vertrouwen

Laatste update: 16 februari, 2017

Intuïtie kan op veel verschillende manieren worden omschreven: het vermogen om iets meteen te begrijpen, zonder het bewust te beredeneren; het vermogen om onbewust snelle en juiste beslissingen te nemen etc.

Gedurende ons hele leven nemen we dag in dag uit de ene beslissing na de andere. Tot ongeveer tien jaar geleden gingen deskundigen op het gebied van sociale psychologie ervan uit dat beslissingen op bewuste en logische wijze genomen moesten worden. We werden aangeraden om eerst een lange lijst te maken van de voor- en nadelen, zodat we op basis daarvan in staat zouden zijn om de beste beslissingen te nemen.

Tegenwoordig weten we echter heel goed dat intuïtieve beslissingen net zo goed kunnen zijn en in sommige gevallen zelfs nog beter dan bewuste, logische en rationele beslissingen. 

Gedurende de dag maak je op instinctieve en snelle wijze voortdurend keuzes, zonder hierbij na te denken over allerlei ingewikkelde, logische of wiskundige strategieën. Je loopt in een bepaalde richting om een bepaald punt te bereiken, je koopt het ene tijdschrift en niet het andere etc. Als je elke keuze die je gedurende de dag maakt eerst op rationele wijze zou gaan analyseren, dan zou er een ware chaos ontstaan. Je zou nooit ergens op tijd voor komen en voor elke kleine beslissing zou je uren de tijd nodig hebben.

Intuïtie wordt omschreven als het gevoel dat om onbekende redenen gelijk in onze hersenen geproduceerd wordt wanneer we iets meemaken. Dit gevoel zorgt ervoor dat we ons op een bepaalde manier gedragen en dat we bepaalde keuzes maken. Daarom is het vaak zo dat onze intuïtie zich manifesteert in onze emoties en lichamelijke sensaties.

“Wees dapper genoeg om je hart en intuïtie te volgen. Zij weten op de een of andere manier al wat jij werkelijk wilt worden. Al het andere is slechts secundair.”

-Steve Jobs-

Als je een goede beslissing wilt nemen, dan is het belangrijk om goed te kijken hoe je je erbij voelt, de lichamelijke invloed die de ene beslissing heeft in tegenstelling tot een andere beslissing te overwegen etc.

Voel je je goed bij de beslissing die je wilt nemen? Of voel je je er juist ongemakkelijk bij? Maakt deze beslissing jou gelukkig? Welk gevoel geeft de beslissing die je wilt nemen je wanneer je erover nadenkt?

Soms is het juist goed om de informatieve kant van bepaalde beslissingen te negeren en om minder informatie te gebruiken, zodat je snellere en efficiëntere beslissingen kunt nemen.

Daniel Kahneman, winnaar van de Nobelprijs voor de economie, heeft een boek geschreven met de titel Thinking, Fast and Slow en legt daarin uit dat er twee manieren van denken zijn:

  • Systeem I: Intuïtief denken, snel en emotioneel.
  • Systeem II: Langzaam denken, rationeel en met meer inspanning en logica.

Het eerste systeem omschrijft snelle beslissingen en het tweede bewuste beslissingen. In veel gevallen weten we echter helemaal niet welke van deze twee systemen we hebben gebruikt om tot onze beslissing te komen.

Hoe je beslissingen kunt nemen

Het proces waar je doorheen gaat om tot de juiste beslissing te komen, vereist helemaal niet dat je allemaal opties tegen elkaar afweegt, maar daarentegen juist dat je voor de optie kiest die het beste aansluit op je behoeftes.

Jouw keuzes zullen verbonden zijn aan een eenvoudige reeks van processen en algemene regels die jouw hersenen gaandeweg hebben opgepikt. Het is aan jou de taak om de juiste regel voor het juiste moment te kiezen.

Keuzes

“Door middel van logica bewijzen we, maar door middel van onze intuïtie ontdekken we.”

-Henry Poincaré

Denk bijvoorbeeld eens aan verliefd worden. Als je hier rationeel over na zou denken, dan zou je een hele lijst van mogelijkheden moeten maken, wat zou betekenen dat je elke man of vrouw tot in de kleinste details zou moeten uitpluizen, zijn/haar persoonlijke voor- en nadelen en natuurlijk wat jij er aan zou hebben om op deze persoon verliefd te worden. Vervolgens zou je moeten nadenken over hoe groot de waarschijnlijkheid is dat hetgeen jij wilt ook echt zal gebeuren.

Freud zei ooit eens:Bij het maken van minder belangrijke keuzes heb ik het altijd zeer handig gevonden om eerst na te denken over de voor- en nadelen. In het geval van belangrijkere kwesties, zoals je partnerkeuze of beroepskeuze, zou de keuze echter altijd vanuit het onbewuste moeten komen, ergens vanuit onszelf. Bij belangrijke keuzes in ons persoonlijke leven zouden we ons, naar mijn mening, moeten laten leiden door de diepste innerlijke behoeftes van onze aard.”

De waarheid is dat we verliefd worden op basis van ons instinct, op basis van onze intuïtie.

“Laat jezelf stilletjes bewegen door de vreemde aantrekkingskracht van datgene waar je werkelijk van houdt. Het zal je nooit op een dwaalspoor leiden.”

-Rumi-

Zoals psycholoog Ger Gigerenzer aangeeft, maken we in andere gevallen juist keuzes op basis van onze kennis. We kiezen er bijvoorbeeld voor om een bepaald boek te kopen omdat iemand ons dit boek heeft aangeraden of we kiezen ervoor om een vraag op een bepaalde manier te beantwoorden omdat dit antwoord ons goed in de oren klinkt.

Intuïtieve intelligentie

Op basis van al deze bevindingen zou je kunnen zeggen dat we eigenlijk allemaal wel beschikken over een mate van intuïtieve intelligentie.

Deze term werd voor het eerst gebruikt door de Canadese socioloog Malcolm Gladwell, die van mening is dat we allemaal over het vermogen beschikken om in korte tijd te bepalen wat voor ons het belangrijkst is. Dit vermogen noemde hij ‘intuïtieve intelligentie’.

Oog

Ons huidige probleem is dat we veel te veel informatie tegelijkertijd ontvangen, waardoor het ons vermogen om snel een efficiënte keuze te maken belemmert. Daarom zeggen veel mensen dat het beter is om minder opties te hebben, zodat het makkelijker is om de juiste en efficiënte keuzes te maken.

Het gaat niet echt om het beredeneren van je opties, maar eerder om het goed luisteren naar je onderbewustzijn en je emoties.

Sommige dingen kunnen onze intuïtieve intelligentie in de weg zitten, zoals een overbodige hoeveelheid informatie, stress, vooroordelen en misvattingen. Deze remblokken moeten allemaal overwonnen worden om je intuïtieve intelligentie goed te kunnen ontwikkelen, zodat je in staat zult zijn om sneller de juiste beslissingen te nemen, op efficiënte wijze en op basis van minder informatie.

“Intuïtie is een spirituele gave en legt niet uit, maar wijst gewoon de weg.”

-Florence Scovel-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.