Misschien ben je in je comfortzone

Misschien ben je in je comfortzone

Laatste update: 31 juli, 2016

We vinden het allemaal prettig om ons veilig en kalm te voelen in ons leven. We houden ervan om vastigheid te hebben en ons te voelen alsof we alles onder controle hebben.

Maar soms hechten we te veel waarde aan dit gevoel, omdat we bang zijn voor veranderingen. We missen veel mogelijkheden, levenslessen en ervaringen. In deze gevallen kunnen we zeggen dat we te veel tijd doorbrengen in onze comfortzone.

We lopen ervaringen mis, waardoor we ons zeker gelukkiger zouden voelen als we maar zouden durven ze mee te maken. Waarom? Omdat iedere keer als we een nieuwe uitdaging overwinnen, hoe klein die ook lijkt, gaat ons zelfvertrouwen omhoog. We leren, we groeien en we rijpen als mens.

Het is zoals wanneer je aan de rand van het zwembad staat en niet durft te springen omdat het water zo koud is, terwijl iedereen er al in zwemt en plezier aan het maken is. Totdat iemand je erin duwt en je zegt: “Oh, dit is heerlijk, waarom ben ik er niet eerder in gegaan?” Nou, zo kom je uit je comfortzone.

Ontspannen

Hoe kom je uit je comfortzone?

Je bent bang voor nieuwe uitdagingen

Als je niet wilt bungeejumpen, waarom doe je het dan toch? Maar als je het wel wilt, waarom doe je het niet? Dat is het verschil tussen in je comfortzone zijn en het niet zijn.

Als we iets willen doen, maar het niet doen uit angst of als we onszelf iets ontzeggen dat we graag willen in ruil voor het voortdurende gevoel van veiligheid waar we ons bevonden, bevinden we onszelf in onze comfortzone.

“De geest die zich opent voor een nieuw idee keert nooit meer terug naar de oorspronkelijke grootte.”

-Albert Einstein-

Je wilt in een bepaald gebied vooruit gaan, maar je houdt jezelf tegen

Als je een reis in je eentje wilt maken, droom je erover. Als je een praatje wilt maken met die persoon die je aantrekkelijk vindt, maar het niet doet, want de angst en de veiligheid die je al kent verlammen je. Dan bevindt je je zonder twijfel in je comfortzone.

Je lichaam geeft je het bewijs

Als je iets nieuws doet dat je leuk vindt, gaan je handen zweten, voel je vlinders in je buik, voel je je een beetje misselijk…

Ons lichaam waarschuwt ons ook voor deze veranderingen. Het is soms zo egoïstisch dat het zelfs meewerkt om ons te verlammen. Je kunt altijd je perspectief veranderen – luister naar de signalen van je lichaam, maar ga er niet van uit dat lichaam alwetend is.

Je voelt je niet goed over jezelf

Als je er niet induikt, voel je je later niet goed over jezelf. Je voelt je schuldig, omdat je de uitdaging niet aan bent gegaan.

Schuldgevoelens worden geassocieerd met het kijken naar het verleden en soms ook met de slachtofferrol. Het kan ook een indicatie zijn dat we ons in onze comfortzone bevinden.

Hoe kom je uit je comfortzone?

1. Neem een nieuw uitdaging aan

Hoe klein ze ook lijken, geef jezelf kleine uitdagingen.

Wil je reizen, maar ben je bang omdat je last hebt van een aandoening, andere problemen of heb je nog nooit in een vliegtuig gezeten? Kies dan een kortere reis en daarna een iets grotere en dan weer een iets grotere… Je zult zien dat je ieder obstakel beetje bij beetje overwint.

2. Neem risico zonder angst

We moeten allemaal bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, dat is duidelijk, maar het is ook waar dat het leven geleefd moet worden en niet jou moet leven.

Neem het risico dat de persoon die je zo aardig vindt “nee” tegen je zegt. Probeer die nieuwe functie die je aangeboden hebt gekregen, zelfs als je denkt dat je er niet goed genoeg voor bent, ook al zou je ontslagen kunnen worden…

Als dat allemaal voorbij is, zelfs al denk je dat je hebt gefaald vanwege al die keren dat je “nee” te horen hebt gekregen, denk je eraan dat het eigenlijk niet klopt: dit waren geen mislukkingen, het waren overwinningen.

Je bent sterker geworden. Je kunt nieuwe uitdagingen beter aan. Je kunt afwijzing aan, omdat dat deel uitmaakt van het leven. Weten hoe je het verwelkomt als een vriend, dat is nog een uitdaging die je moet overwinnen.

Comfortzone en Uitdaging

3. Lees over emotionele intelligentie

We zitten vaak vast aan verouderde gedachten. Lezen opent nieuwe werelden en een behulpzaam onderwerp is emotionele intelligentie.

Je zult een heleboel dingen in een ander licht gaan zien. Misschien ga je minder waarde hechten aan dingen die er eigenlijk niet toe doen, misschien voel je je gelukkiger enzovoort.

4. Leer van mensen met emotionele intelligentie

Er zijn veel mensen die over een aangeboren emotionele intelligentie bezitten. Alleen al een beetje tijd met hen doorbrengen zal ervoor zorgen dat je je “zo goed als nieuw” voelt. Verlies het contact met hen niet en absorbeer hun ervaringen.

5. En vooral: raak niet overweldigd, doe het stap voor stap

Neem de tijd. Je hebt geen haast. Ieder van ons heeft een eigen levensritme. Het belangrijkste is dat je vooruit beweegt met de dingen die je wilt en waarnaar je verlangt.

En denk eraan… stabiliteit kan je rust geven, maar er zal een tijd komen dat dit je limiteert en je ervan weerhoudt om vooruit te gaan. Neem risico’s en ga situaties aan, zodat je je doelen kunt bereiken. Verlaat je comfortzone!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.