Je manier van denken bepaalt je gevoelens

Je manier van denken bepaalt je gevoelens

Laatste update: 09 augustus, 2016

We zijn wezens die denken en voelen. Onze manier van denken bepaalt wat we voelen en we nemen wat we denken aan als een teken van waarheid. Denken is een geweldig vermogen, maar het kan ook vervelende trucjes met ons uithalen.

“Volgens de manier waarop we tegen onszelf spreken, zullen we op een bepaalde manier leven en de wereld op een bepaalde manier waarnemen.”

-Óscar González-

Wat komt eerst: gedachten, emoties of gevoelens?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst naar de drie concepten kijken.

  • Gedachten: Het vermogen van mensen om ideeën en voorstellingen van de werkelijkheid te vormen in hun hoofd.
  • Emotie: Psychofysiologische en biologische uitdrukkingen; uitdrukking van mentale toestanden.
  • Gevoelens: Stemming of emotionele dispositie ten opzichte van een ding, feit of persoon.

Er is een fijne lijn tussen ons vermogen te denken en ons vermogen te voelen en onze emoties zijn de link tussen deze twee.

In ons dagelijks leven praten we vaak over deze drie concepten alsof het synoniemen zijn, maar feit is dat denken, emoties en voelen heel verschillende dingen zijn.

Gevoelens

We zijn rationele wezens, maar dit houdt niet in dat onze emoties en gevoelens niets voor ons betekenen. Ze spelen een belangrijke rol in onze persoonlijkheid, onze manier om de wereld te interpreteren, de beslissingen die we nemen en de manier waarop we onze ideeën vormen.

We besteden aandacht aan onze emoties en dit is een menselijk vermogen dat we niet moeten onderdrukken. Reden zonder emotie of gevoel heeft geen doel.

Gevoelens blijven langer dan emoties, maar emoties zijn intenser dan gevoelens

Het is belangrijk dat we leren hoe ze werken: de relatie is fundamenteel voor het bevorderen van onze emotionele intelligentie en de manier waarop we omgaan met onszelf en met anderen en uiteindelijk zal het onze mentale gezondheid verbeteren.

Emoties worden geassocieerd met de persoonlijkheid en motivatie van een persoon. Emoties duren korter dan gevoelens en zij motiveren ons om actie te ondernemen. Ze zijn intenser dan gevoelens, maar duren minder lang.

Gevoelens komen van het werkwoord voelen en dit refereert naar een gemoedstoestand, in het algemeen een langdurige, die voorkomt als een product van emoties. Gevoelens zijn het resultaat van emoties.

Laten we naar een voorbeeld kijken:

Ik doe aan yoga. Het is een activiteit die ik leuk vind en waarbij ik me goed voel. Ik ben er al een tijdje mee bezig en het is een leerproces waarbij ik goede en slechte dagen heb.

Het is waar dat, objectief gezien, mijn prestaties op het gebied van yoga op een goede manier vooruitgaan. Ik kan bepaalde houdingen doen die ik eerst voor onmogelijk had geacht.

Gisteren ging ik weer naar de les en het was een van die dagen waarop ik niet het idee had dat ik vooruit ging. Het lukte me niet om de houdingen aan te nemen die ik eerst wel zonder problemen kon en dat bleef maar in mijn gedachten hangen en had invloed op mijn prestaties als yogastudent.

Mijn gedachten zeiden: “Ik kan er niets van, dit is niet mijn ding.”

Mijn emoties zeiden: “Ik ben kwaad op mezelf!”

Mijn gevoelens gedurende de rest van de dag waren: “Ik voel me verdrietig, depressief, ontmoedigd.”

Liefde

Aan welke van de drie schenk ik aandacht?

In het eerder genoemde voorbeeld bepaalt de manier waarop ik de situatie analyseer wat voor mening ik heb over mezelf, de motivatie die ik heb om door te gaan met mijn lessen en mijn houding.

Als ik denk dat ik waardeloos ben, betekent dat dan dat ik dat ben, alleen maar omdat ik een keer niet goed was in mijn yogales? Betekent dat dat ik waardeloos ben, alleen omdat ik een beweging niet goed deed? Bestaat leren dan niet uit vallen en opstaan?

Als mijn emotie kwaadheid is, betekent dat dan dat als ik kwaad ben op mezelf, dat wat ik denk dan de waarheid wordt? Kan het zo zijn dat die emotie echt de waarheid laat zien over wie ik ben? Bevestigt het voelen van een emotie wat we denken?

Als ik me verdrietig voel aan het einde van de dag, betekent dat dan dat het echt belangrijk voor me was? Misschien is alles wat we voelen waar? Zijn gevoelens het resultaat van wat we denken?

Hier is de sleutel van alles: Niet alles wat we denken is waar, emoties bevestigen vaak niet wat we denken en niet alles wat we voelen is de waarheid.

Wat kunnen we doen om beter te worden?

Als je merkt dat je zegt: “Als ik me zo voel, is het waar dat…”, let dan op welke automatische gedachte er bij je opkomt op het moment dat je die emotie voelt en vraag jezelf: “Wat heb ik gedacht waardoor ik me zo voel? Heb ik bewijs om te geloven dat dingen altijd zo zijn?”

Het is een kwestie van jezelf vragen stellen en reflecteren, zodat we niet de verhalen geloven die we onszelf af en toe vertellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.