Maak een eind aan jaloezie binnen je relatie

Maak een eind aan jaloezie binnen je relatie

Laatste update: 29 oktober, 2016

Ben je ooit weleens jaloers geweest? Waarschijnlijk wel. Jaloezie binnen een relatie komt voort uit de angst om iemand te verliezen waar je van houdt. Toch moet jaloezie niet verward worden met verlatingsangst. In het geval van jaloezie zijn er doorgaans drie mensen bij betrokken.

Als jij degene bent die jaloers is, dan ben jij de eerste persoon die betrokken is bij de situatie. De tweede persoon is degene van wie jij houdt en die je niet kwijt wilt raken. De derde persoon in dit verhaal is de persoon die jij graag ziet verdwijnen uit het leven van je geliefde. De aanwezigheid van deze derde persoon is doorgaans de reden waarom jaloezie wordt opgewekt.

“Jaloezie is de meest extreme uitdrukking van iemands onzekerheid.”

-Nuria Martinez Garcia-

Jaloezie kan een relatie verpesten, omdat het voortkomt uit wantrouwen. Het kan echter ook verder gaan dan dat. Iemand die zich jaloers voelt en op een jaloerse manier handelt, laat zien dat hij erg onzeker is over wie hij is.

In dit artikel gaan we diep in op het gevoel van jaloezie, zodat we deze emotie beter kunnen begrijpen en het om kunnen zetten in zelfvertrouwen.

Bestaat er een reden achter mijn jaloezie?

De persoon die het slachtoffer is van de jaloezie van zijn/haar partner denkt meestal dat deze jaloezie ongegrond is en dat er geen reden voor bestaat. Als er echter geen duidelijke reden voor is, waarom is er dan überhaupt sprake van jaloezie?

De mensen die last hebben van jaloezie hebben hier duidelijkere redenen voor dan in eerste instantie misschien gedacht kan worden. Dit betekent echter niet per se dat de jaloezie hierdoor gerechtvaardigd wordt.

Ruzie

Om te beginnen hebben jaloerse mensen vaak zeer weinig zelfvertrouwen en geloven ze dat iedereen beter dan hen is, of deze persoon nu echt of verzonnen is.

Ze zijn erg onzeker en hebben het gevoel dat deze onzekerheid minder wordt wanneer ze denken dat ze de andere persoon, de persoon van wie ze houden, volledig onder controle hebben. Dit komt het meeste voor in situaties waarin de persoon die jaloers is zelf ooit ontrouw is geweest. Hierdoor worden deze mensen onzeker in hun relatie, omdat ze niet zelf het slachtoffer willen worden van de ontrouw van hun partner.

Soms is de jaloerse partner op zoek naar iets dat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Dit gedrag wordt veroorzaakt door zijn eigen verbeelding.

In werkelijkheid gedraagt de jaloerse partner zich op deze manier, omdat het idee dat er een mogelijkheid bestaat dat zijn partner vreemd zal gaan of hem zal bedriegen veel angst bij hem opwekt. Wanneer hij deze angst dan probeert te vermijden, wordt het eigenlijk allemaal groter en groeit er uiteindelijk jaloezie uit voort.

Wat kan hier aan gedaan worden? Nagaan waar de onzekerheid vandaan komt en de drang om de andere persoon onder controle te houden loslaten zijn twee belangrijke stappen die hoe dan ook genomen moeten worden. Dit is de enige manier waarop een persoon gelukkig kan zijn en jaloezie kan loslaten.

Heb meer vertrouwen en vergroot je zelfvertrouwen

Als je geen last meer wilt hebben van jaloezie of als je iemand anders wilt helpen om over zijn jaloezie heen te komen, dan is het eerste wat je moet doen je zelfvertrouwen verbeteren.

Wees zekerder van jezelf en van wie je bent. Denk goed na over jezelf en doe moeite om je angsten te overwinnen. Achter elk van je angsten gaat een oorzaak schuil. Probeer te achterhalen waar je angst vandaan komt en maak een einde aan je onzekerheid.

Denk bijvoorbeeld eens na over waarom je er zo veel last van hebt als anderen jouw partner bekijken. Waarom ergert het je, terwijl je hierdoor eigenlijk juist trots zou moeten zijn op je partner?

Andere mensen kunnen naar je partner kijken en hier plezier aan hebben, maar dat verandert niks aan het gegeven dat jouw geliefde nog altijd bij jou is, alleen bij jou. Het verandert niks aan het gegeven dat hij er zelf voor kiest om bij jou te blijven. Waarom denk je dat iemand anders hem van jou af zou kunnen pakken?

Wanneer je je partner meer begint te vertrouwen en zekerder van jezelf wordt, zul je in staat zijn alles vanuit een rustiger en duidelijker standpunt te bekijken. Ben je nu niet meer opgelucht dan voorheen, toen je alles nog onder controle probeerde te houden?

Je kunt andere mensen niet bezitten. Iedereen heeft namelijke de behoefte om vrij te zijn, maar deze vrijheid houdt helemaal niet in dat de persoon van wie jij houdt ervandoor zal gaan met een ander.

Vrijheid

Als je zelf in het verleden ontrouw bent geweest en jouw jaloezie voortkomt uit de angst dat jouw partner jou in dezelfde positie zal plaatsen, probeer jezelf dan eens in hem te verplaatsen.

Jij bent degene die de fout heeft gemaakt. Kun je niet zien dat iedereen in staat is om fouten te maken? Hoe kun je iemand nu veroordelen en beoordelen voor iets dat jij zelf ook hebt gedaan? Benader de situatie op een logische wijze.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw jaloezie is ontstaan doordat juist jouw geliefde in het verleden is vreemdgegaan. Wanneer dit gebeurt, kan het zijn dat je al jouw vertrouwen in deze persoon verliest. Als je niet in staat bent om je partner werkelijk te vergeven, dan is het belangrijk om je te realiseren dat jullie relatie niet verder kan. Vroeg of laat zal alles namelijk in elkaar storten.

“Hoeveel dingen verliezen we vanwege de angst om dingen te verliezen?”

-Paulo Coelho-

Ben jij een jaloers persoon? Zo ja, ga dan op zoek naar de reden achter deze jaloerse aard als je een eind wilt maken aan jouw jaloezie. Als het je niet lukt om van jouw jaloezie af te komen, dan komt dit misschien doordat je eigenlijk niet met de juiste persoon bent.

Als je door jaloezie gekweld wordt, dan zal je relatie nooit gezond worden. Denk aan jezelf en aan de zekerheid die je zo graag wilt voelen. Help jezelf om je zelfverzekerdheid te vergroten en je vermogen om te vertrouwen te verbeteren.

Soms bestaat de werkelijke oorzaak achter je jaloezie alleen maar in je verbeelding…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.