De kracht voor verandering zit van binnen

De kracht voor verandering zit van binnen

Laatste update: 18 juli, 2016

Soms kan het leven ons langs een negatief pad leiden. We voelen ons gefrustreerd, ontmoedigd, alsof niks goed lijkt te gaan en we weten niet hoe we hier verandering in kunnen brengen.

Wanneer we ons op deze manier verloren voelen, wanneer we geplaagd worden door depressie en andere problemen, is het een optie om te gaan praten met een psycholoog. Wat kan ons echter de garantie geven dat dat een oplossing zal zijn voor onze problemen?

“Niemand kan zichzelf in een psychologische gevangenis plaatsen; daar zijn we namelijk al.”

-Jiddu Krishnamurti-

In veel gevallen kan het heel behulpzaam en slim zijn om met een psycholoog te gaan praten. Maar als je er niet voor openstaat om therapie een kans te geven of wanneer je het al geprobeerd hebt en het voor jou helaas niet werkte, dan kun je misschien proberen om je eigen innerlijke psycholoog te ontdekken.

Zware Last

Jij kent jezelf beter dan wie dan ook

Wanneer we een psycholoog om hulp vragen, moet hij of zij ons eerst leren kennen. Tenzij het iemand is die we al kennen of iemand uit onze familie, weet een psycholoog aanvankelijk eigenlijk helemaal niets over ons.

Ondanks dat ongemakkelijke gevoel wanneer je al je problemen moet delen met een compleet vreemde, kan praten met iemand die jou niet kent toch erg therapeutisch zijn. Door over onszelf te praten, kunnen we reflecteren op ons leven. Hierdoor worden we herinnerd aan de momenten die we dachten dat we vergeten waren.

Dit is allemaal erg belangrijk om problemen die nu of in de toekomst over ons heen komen op te kunnen lossen. Ongeacht deze voordelen zal een psycholoog nooit in staat zijn ons net zo goed te leren kennen als hoe goed wij onszelf kennen.

Het is een moeilijk proces om over jezelf te praten en sommige mensen verzetten zich er dan ook tegen. Er zijn maar zeer weinig mensen die werkelijk alles over ons weten en sommige dingen zullen ons vast en zeker ontgaan!

Gevoelens, gedachtes, dromen… Dat zijn de dingen die alleen wij over onszelf weten en die we soms met niemand zullen delen. Wanneer we door een lastige periode gaan, weten wij als geen ander wat de reden is waarom we iets doen of zeggen of waar het een reactie op is.

“Hij die zichzelf kent, is zijn eigen baas.”

-Pierre de Ronsard-

Er zijn dingen over onszelf waarvan we willen dat niemand ze ooit te weten komt. Misschien is het probleem waar we op dit moment mee zitten wel verbonden aan een bepaald schuldgevoel waar we ons voor schamen. Misschien is dit iets dat je niet wilt delen met je psycholoog.

In staat zijn alles te delen en je niet in te houden is echter een belangrijk deel van het proces en kan invloed hebben op hoe succesvol de therapie zal zijn.

Tijdens therapie moet iemand volledig oprecht zijn, maar er bestaat geen grotere vorm van oprechtheid dan de oprechtheid die we onszelf opbiechten.

Positiviteit, verandering en inspanning

Niemand heeft ooit gezegd dat verandering makkelijk zou zijn, maar alles dat het waard is om te doen vereist inspanning. Het eerste wat we moeten doen is onze manier van denken veranderen en positiever gaan denken.

Wat moeten we bijvoorbeeld doen wanneer we worden geconfronteerd met een negatieve situatie die ons leven ingewikkeld en moeilijk maakt? Wat moeten we doen wanneer we worden geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen en dingen die volledig buiten onze controle liggen?

Met positiviteit kunnen we proberen om de moeilijkheden die we ervaren te overwinnen en veranderen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we ons volledig bewust zijn van dat waar we nu eigenlijk doorheen gaan.

Openstaan voor Verandering

Een psycholoog kan ons helpen, maar dan moeten we wel in het probleem geloven en het werkelijk willen overwinnen. Als we niet in staat zijn dit te doen, dan kan een psycholoog niets voor ons betekenen.

Stel jezelf eens deze situatie voor: iemand lijdt aan anorexia. Meestal is er bij anorexia sprake van een dieperliggende oorzaak. Wanneer iemand niet wil eten, wil dit niet perse zeggen dat deze persoon denkt dat hij dik is. Het is eerder een vorm van ‘zelfpijniging’ die gebruikt wordt als verdedigingsmechanisme wanneer iemand geconfronteerd wordt met iets dat emotioneel pijnlijk is.

Wellicht weet deze persoon al dat hij dun is, maar wil hij toch nog dunner zijn. Hij vernietigt zichzelf. Dit is een teken dat hij lijdt aan iets dat nog veel ingewikkelder is.

Deze persoon kan een psycholoog raadplegen of zelfs iemand die hij kent om hulp vragen. Hij weet dat hij een probleem heeft en gaat op zoek naar hulp om dit probleem te overwinnen. Zal dit echter allemaal over moeten worden gelaten aan een psycholoog? Nee.

Degene wiens probleem het is, is uiteindelijk de enige die in staat is om dit probleem op te lossen. Een psycholoog kan dit proces vergemakkelijken, kan advies geven en begeleiding bieden. Een psycholoog kan helpen ervoor te zorgen dat de patiënt zijn ogen open doet en het beste pad kiest.

Alleen de persoon met het probleem is in staat de juiste hoeveelheid inspanning te tonen die nodig is om het probleem werkelijk te overwinnen. Alleen hij of zij kan het initiatief nemen dat nodig is om de situatie en zichzelf te veranderen.

“Een beetje meer volharding, een beetje meer inspanning en iets dat een hopeloze mislukking lijkt kan een glorieus succes worden.”

-Elbert Hubbard-

We zijn dus allemaal, stuk voor stuk, in staat om de beste psycholoog voor onszelf te worden. Deze doktoren kunnen ons helpen, begeleiden en onze ogen openen… maar ze zijn geen wonderdoeners. Ze kunnen ons niet dwingen te veranderen. De kracht om te veranderen, de inspanning, die is aan ons.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.