Het begon allemaal met een sterke hoofdpijn: wat is een beroerte?

Het begon allemaal met een sterke hoofdpijn: wat is een beroerte?

Laatste update: 22 december, 2016

“Het begon allemaal met een sterke hoofdpijn…” Dit is hoe de meeste patiënten die een beroerte overleefden de beginnende symptomen omschrijven, nog voor de heftige klap van de werkelijke beroerte, de tweede belangrijkste doodsoorzaak in de hele wereld.

Je kunt een beroerte overleven, gelukkig, maar de kwaliteit van je leven na deze ervaring is niet altijd goed te noemen. Er zijn effecten en vele basisfuncties zoals spraak of mobiliteit kunnen aanzienlijk verminderen.

Het leven is niet altijd eerlijk, noch geeft het ons wat we verdienen, maar in onze poging om het te behouden en ervan te profiteren, zouden we in gedachten moeten houden dat er veel factoren zijn die ons kunnen helpen een beroerte te voorkomen. Als er een schijn van kans is om het te vermijden, dan is dit het proberen waard.

Elk jaar wordt op 29 oktober Wereld Beroertedag gevierd. Deze dag is uiteraard niet alleen bedoeld om te herdenken, het doel is het onder de aandacht brengen van een ziekte die elk jaar duizenden mensen het leven kost. Er is sprake van gebroken gezinnen, dierbaren die ons verlaten en dit is het beste eerbetoon dat we hen kunnen geven.

Zo worden we eraan herinnerd en ervan op de hoogte gesteld dat deze aandoening, waarbij sprake is van een plotselinge onderbreking van de bloedcirculatie in de hersenen, kan worden vermeden. We weten allemaal dat niets voor 100% vermeden kan worden en dat er vele jonge mensen zijn die als gevolg van een beroerte deze wereld hebben verlaten. We zullen echter alles doen wat in onze macht ligt om het te vermijden en hiervoor bestaat er niets beters dan bewustmaking, niets beters dan informatie.

Wat is een beroerte?

Beroerte

Een beroerte is een plotseling probleem met de circulatie van het bloed in iemands hersenen. Het kan worden gekenmerkt door een geknapt bloedvat in de hersenen of een afname van de zuurstoftoevoer. Dit alles produceert een onomkeerbaar effect: de sterfte van hersencellen als gevolg van een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen.

Een beroerte kan jonge mensen treffen, maar het komt over het algemeen voor bij oudere mensen. Onder de getroffen mensen is het sterftepercentage 30%, en in recente jaren is er sprake geweest van een toename van beroertes bij vrouwen.

Hieraan kunnen we toevoegen dat er twee typen beroerten zijn, ischemische en hemorragische, waarbij de eerste soort het meest voorkomt van de twee en de tweede gevaarlijker is en als zodanig fataler. We zijn er ook zeker van dat je iemand in je leven kent die of aan een beroerte heeft geleden of mogelijk zelfs zijn leven eraan verloren heeft.

Dit zijn pijnlijke leegtes in ons leven en ook als een persoon het overleeft, is de impact van een beroerte groot en moeten levens worden aangepast. Zowel de levens van de familie als dat van de patiënt die in staat is geweest de beroerte, deze kleine interval waarin zijn hersenen simpelweg… veranderden, te overleven. Het is als een plotselinge overlading, als een vonk met tragische gevolgen.

Risicofactoren

Hersenen

We weten dat we allemaal in een wereld leven die ‘overladen’ is met informatie. Elke dag komen er via sociale media, tijdschriften en de televisie wel informatie en aanbevelingen tot ons over onze gezondheid. Het is noodzakelijk dat we elke dag steeds wat meer prioriteiten beginnen te stellen. Het maakt niet uit hoe snel de wereld gaat, onze verplichtingen, het gehaast, de zorgen… Sta eens stil en luister naar je lichaam, je geest, je hersenen. Ze eisen van je dat je wat beter voor jezelf zorgt.

Echt, het kost geen enkele moeite. Het kost alleen wat tijd. Stilstaan en even gewoon ademhalen om ons bewust te worden van onszelf is al een grote stap. Je bent belangrijk voor jezelf en voor anderen en dit heeft een prijs: dat je moet zorgen voor je gezondheid.

En om deze reden, om betekenis te geven aan deze dag die gewijd is aan het voorkomen van beroertes, is het het waard om enkele minuten van je tijd stil te staan bij de factoren die jouw kans om deze kwaal te vermijden aanzienlijk kunnen vergroten.

We kunnen dit lot bestrijden of hier in elk geval een goede kans op maken. Het hangt van jou af.

  • Rook je? Dan moet je weten dat er een ontzettend grote kans is dat je op een gegeven moment in je leven getroffen zult worden door een beroerte. Stel jezelf vandaag nog het doel om te stoppen met deze slechte gewoonte.
  • In de afgelopen jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden wat betreft geslacht en het aantal incidenten. In Spanje bijvoorbeeld worden meer vrouwen getroffen door beroertes, vooral als zij roken, lijden aan hypertensie en orale anticonceptiva gebruiken.
  • Als beroertes bij je in de familie voorkomen, zou je periodieke onderzoeken moeten ondergaan.
  • Wees voorzichtig met hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes. Dit zijn risicofactoren.
  • Een sedentaire leefstijl, evenals obesitas, zijn eveneens twee gevaarlijke realiteiten die onder controle moeten worden gehouden.

Hoe kan ik een beroerte herkennen?

Wees om te beginnen alert op die ‘sterke hoofdpijn’. Het komt vaak voor dat patiënten die getroffen worden door een beroerte een medische geschiedenis hebben van migraines. De hoofdpijn wordt in het geval van een beroerte echter omschreven als een ander soort pijn. Intenser, aanweziger.

Let daarom sterk op de volgende alarmerende tekenen:

  • Verlamming aan een zijde van het lichaam: de arm en het been aan dezelfde kant.
  • Problemen met het uitspreken van woorden en zelfs het begrijpen ervan.
  • Duizeligheid, instabiliteit en een gebrek aan coördinatie.
  • En hoofdpijn, de ergste van onze leven…

Wees op de hoogte van deze simpele aanwijzingen en vergeet niet om wat meer prioriteiten te stellen, voor je eigen bestwil. Voor de mensen die van je houden. Zorg voor jezelf. Je bent het belangrijkst voor jezelf en daarom zul je voor je gezondheid moeten zorgen.

Gezin

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.