Jouw geluk hangt van jou af

Jouw geluk hangt van jou af

Laatste update: 28 november, 2016

Zovelen onder ons zijn op een eindeloze zoektocht naar geluk; we zijn geobsedeerd door het idee het te bereiken, maar we hebben niet echt een duidelijk idee van wat het is. Geluk is de staat waarin alle mensen zich zouden willen vinden.

“Men vergeet altijd dat het menselijk geluk een instelling van de geest is, en niet een toestand door omstandigheden.”
-John Locke-

Wat is geluk nou echt?

In de eerste plaats zouden we, om te weten wat geluk nou echt is, onszelf een vraag moeten stellen: wat is geluk voor mij? Het antwoord kan uiteindelijk vrij ingewikkeld en vol van verschillende nuances voor ieder van ons zijn. Geluk is niet iets dat afkomstig is van buiten of van de omstandigheden waarin we leven, maar eerder van binnenin onszelf en van hoe we die ervaringen beleven.

Als we door het leven gaan, gelovend dat geluk van onze omstandigheden afhangt, van de situaties die we meemaken, van het hebben van meer geld, betere kinderen, een goede baan, een stabiele relatie enz., zullen we constant op zoek zijn naar wat we missen, zonder te beseffen dat geluk niets met dat alles te maken heeft.

We kunnen altijd geluk in onszelf vinden. Het is niet iets dat afkomstig is van buiten; het is een kwestie van beseffen dat het niet afhankelijk is van wat we hebben, maar van wat we zijn. Dit betekent leren om van onszelf te houden, om onszelf te accepteren en om met onszelf te leven. Dit zijn de sleutels tot het blootleggen van het geluk dat in ons huist, onafhankelijk van met welke situatie we worden geconfronteerd.

Onze houding richting het leven verandert wanneer we ons ons ervan bewust worden dat persoonlijke voldoening niet zo grillig is als ze ons hebben doen geloven. Het hangt niet voortdurend af van wat er om ons heen gebeurt.

We hebben de mogelijkheid om te kiezen hoe we onze ervaringen beleven. We kunnen een grotere harmonie bereiken en verantwoordelijkheid nemen voor ons geluk. Het is geen kwestie van meer positieve dan negatieve ervaringen hebben; het gaat erom te leren om al deze ervaringen te integreren als levenslessen, want ze zijn allemaal nuttig en noodzakelijk.

Geluk verkoopt

Het is heel gebruikelijk om te geloven dat ons geluk afhankelijk is van onze omgeving; zo hebben we geleerd om geluk te zien. Dit is waarom de tirannie van het geluk bestaat.

Geluk wordt verkocht in termen van de manier waarop we ons leven moeten leiden, hoe we ons moeten gedragen en wat we moeten hebben. Communicatiemedia, het publiek en de politiek maken hier veel gebruik van en nemen het op zich om de boodschap te delen dat hoe meer dingen we hebben, hoe gelukkiger we zullen zijn.

Hun boodschap is dat we voortdurend positieve emoties moeten voelen en dat we in die ideale zeepbel moeten leven, die op geen enkele manier onze werkelijkheid weerspiegelt. Dit is waarom we frustratie ervaren en, wat erger is, ons van onszelf losmaken.

De eindeloze zoektocht naar geluk buiten onszelf brengt ons verder van onszelf en van het geluk dat met onze natuur meekomt af.

Allen die hun tevredenheid vinden in wat ze hebben en wat ze bereiken, zullen uiteindelijk allemaal zichzelf verliezen, omdat dit iets is dat onecht is. Het is vluchtig. Het zijn geen echte behoeften aan tevredenheid. Het zijn behoeften die we hebben bedacht.

En hoe meer we hebben, hoe meer we nodig hebben; dat is waar de beroemde uitspraak van Sint Augustinus vandaan komt: “Rijker is niet hij die meer heeft, maar hij die het minste nodig heeft”, verwijzend naar geluk.

Al deze afhankelijkheid van externe dingen betekent dat we ons in een constante staat van slavernij plaatsen.

Geluk hangt van jezelf af

We moeten begrijpen dat we niet gelukkiger zullen zijn door meer overwinningen, meer geld, macht en erkenning, aangezien geluk niets te maken heeft met ambitie.

We moeten begrijpen dat we niet gelukkiger zullen zijn door het hebben van meer plezierige sensaties, aangezien de zoektocht naar plezier door het lichaam ook niet is wat geluk brengt.

Al dit soort dingen zorgt voor een oppervlakkig, ondiep leven. Het vertegenwoordigt de mens die slaapt en die in de wereld van de hoeveelheid leeft.

Het is essentieel om te realiseren dat geluk meer te maken heeft met het psychologische dan met het fysieke. Het vereist een verhoogde staat van bewustzijn, een ontmoeting met jezelf en wakker worden voor wat echt belangrijk is. We kunnen het bereiken als we leren om naar onszelf te luisteren, om onze echte behoeften te vervullen en afstand te nemen van alles wat ons verslaaft en ons omringt in een cyclus van permanent, onbevredigend verlangen.

Boeddha Gautama zegt: “Er is plezier en er is zaligheid. Doe afstand van het eerste om het tweede te bezitten.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.