Heb je gehoord van het gelukkige-slaafsyndroom?

Heb je gehoord van het gelukkige-slaafsyndroom?

Laatste update: 16 september, 2016

We weten allemaal wat een slaaf is; een persoon van wie de vrijheid is ontnomen. Net als mensen die last hebben van het stockholmsyndroom, waarin een ontvoerd persoon een emotionele band schept met de kidnapper, kan een slaaf erachter komen dat hij tevreden is met zijn gebrek aan vrijheid.

Wil je meer weten over dit syndroom? Zou jij kunnen lijden aan het gelukkige-slaafsyndroom? Hieronder beschrijven we het voor je.

“Niets is zo ontmoedigend als een gelukkige slaaf.”
-Ricardo Flores Magón-

Mentale ketenen

Als we het over slavernij hebben, denkt iedereen dat slavernij nu achterhaald is en tot het verleden behoort. Maar… zijn we daar wel zeker van? Een gelukkige slaaf heeft vele mentale ketens. Dit maakt het veel moeilijker om ertegen in opstand te komen, omdat de ketens zich in de eigen geest bevinden en dus een deel van iemands wezen vormen.

De methoden van onderwerping zijn veranderd; ze zijn nu subtieler, zodanig dat we gelukkige slaven kunnen zijn zonder het te weten. Niemand houdt ervan om een slaaf te zijn, maar wat als we ons er niet van bewust zijn? We zullen het mysterie voor je onthullen:

Vastgeketend Zijn

Wanneer je niet in staat bent om terug te vechten tegen vernedering, wanneer je terneergeslagen blijft in een discussie zonder je mening te geven, ben je een slaaf. Waar ben je bang voor? Je weet dat je je stem wilt verheffen, maar iets houdt je tegen. Of misschien moeten we zeggen dat je jezelf tegenhoudt.

De ketenen die we kunnen hebben, zijn daar niet door iemand aangebracht; we hebben ze zelf aangebracht. Regels die men moet volgen om te leven in de maatschappij, samen met de noodzaak om perfect te zijn, beperken vaak de vrijheid om onszelf te zijn. En helaas realiseren we ons dit vaak niet.

Ben je gelukkig met je te laten vernederen? Ben je gelukkig met te proberen om net als ieder ander te zijn? Brengt de zoektocht naar geluk je echt daarheen? Eerlijk gezegd, nee.

Zijn we verdoofd?

Het gelukkige-slaafsyndroom kan worden vergeleken met verdoofd zijn. We zijn net lichamen die eigenlijk op dezelfde manier denken. We denken dat we doen wat we willen, maar de werkelijkheid is totaal anders. We zijn gelukkige slaven.

Denk een moment na over je relaties. Afhankelijk van waar je woont, heb je een ander concept van relaties, van ontrouw, van monogamie. Misschien zijn je relaties anders dan degenen die je zijn bijgebracht toen je jonger was, maar betekent dat dat je geen gelukkige slaaf bent?

Marionetten

Alle mensen zoeken naar geluk, of we denken in ieder geval dat dat ons doel is. Maar wat betekent geluk voor jou? Het hebben van een gezin? Werkzekerheid? Geluk wordt gedicteerd door de samenleving. Mensen die in opstand komen tegen het gelukkige-slaafsyndroom beginnen het gebrek aan reden achter de illusies en stereotypen, die ons door de samenleving waarin we leven worden opgelegd, te zien.

“Zij lachen me uit omdat ik anders ben; ik lach hen uit omdat ze allemaal hetzelfde zijn.”
-Kurt Cobain-

Uniform denken geeft ons het gevoel dat we niet vreemd zijn voor de mensen om ons heen. We denken dat als we verder gaan, als we echt de ketens breken, ze zullen denken dat we vreemd zijn. En we beginnen ze te zien als een groep mensen die allemaal hetzelfde denken, terwijl wij anders zijn.

Herinner je je die schoenen die je helemaal niet leuk vond, maar die je nu draagt? Media, mode en de samenleving verplichten je om toe te geven. Je vond ze niet leuk, maar nu draag je ze. Zelfs als je niet denkt dat je vrienden je onder druk zetten om schoenen te dragen die je niet leuk vindt, zet de samenleving je onder druk om hetzelfde te zijn.

Denk aan je familie. Is chauvinisme nog aanwezig? In veel gezinnen is dit zo en weet je waarom? Als we toegeven in plaats van ertegen in opstand te komen, voelen we ons verplicht om een chauvinistische behandeling binnen onze familie te accepteren of er zelfs dankbaar voor te zijn en zullen we het in toekomstige relaties reproduceren, zonder het te beseffen.

Dit is de reden dat er, zelfs vandaag de dag, nog veel dingen zijn die in het verleden hadden moeten blijven. Mensen zijn zich er zo onbewust van. Ze realiseren zich niet dat ze iets reproduceren dat ze bekritiseerd en verworpen hadden.

Jezelf proberen te zijn is erg moeilijk. Het lijkt alsof we allemaal gelabeld zijn door dezelfde standaard en wanneer je ervan afwijkt, zie je er vreemd uit voor andere mensen. Frustratie, pessimisme en depressie kunnen bezit van je nemen.

Je kan niemand anders veranderen, maar je kunt jezelf veranderen. Bevrijd jezelf van de ketens. Zoek je eigen geluk, maak jezelf los van wat de samenleving voor je dicteert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.