Empathie: wanneer je leert te begrijpen

Empathie: wanneer je leert te begrijpen

Laatste update: 30 november, 2016

Empathie is iets dat velen van ons van nature altijd al hebben en anderen juist moeten ontwikkelen. Jezelf in iemand inleven houdt in dat je weet waarom deze persoon zich op een bepaalde manier heeft gedragen, dat je in staat bent anderen te begrijpen.

Dit betekent niet dat je het altijd met de ander eens hoeft te zijn. Het betekent gewoon dat je door hebt waarom hij zich op die manier gedroeg, dat je veel verder kijkt dan je neus lang is.

“Het vermogen om jezelf in iemand anders te verplaatsen is een van de belangrijkste functies van intelligentie. Het laat het zien hoe volwassen menselijke wezens zijn.”

-A. Cury-

Empathie zal ons niet alleen helpen bij onze relaties met andere mensen, maar zal ons ook helpen met onszelf. Begin daarom vandaag nog je empathisch vermogen te oefenen.

Stimuleer je empathisch vermogen

Planten width=

Als je van nature al een empathisch persoon bent, dan zou je moeten leren hoe je je empathisch vermogen nog sterker kunt maken. Op die manier kun je er namelijk zoveel mogelijk profijt van hebben. Als je het doorgaans moeilijk vindt om jezelf in anderen in te leven, dan wordt het tijd dat je gaat oefenen om jezelf vaker in een ander te verplaatsen.

Dit is absoluut niet makkelijk, maar ook helemaal niet onmogelijk. Om te leren om jezelf in anderen in te leven, begin je in eerste instantie gewoon door anderen te observeren. Zet jezelf en je eigen perspectief even aan de kant en begin de wereld te bekijken door de ogen van anderen.

Voor sommige mensen is dit hartstikke normaal, maar voor anderen kan het nog vrij lastig zijn. Met een beetje tijd en oefening zal echter ook jij er uiteindelijk goed toe in staat zijn. Wil je in de tussentijd weten hoe je je empathische vermogen kunt stimuleren?

  • Observatie is een belangrijke stap naar empathie, met name het observeren van non-verbaal gedrag. Soms kunnen mensen verbaal iets zeggen, maar laat hun non-verbale manier van spreken iets heel anders zien. Let daarom goed op de gebaren en bewegingen die iemand maakt. Hieraan kun je namelijk zien hoe hij zich op een dieper niveau voelt.
  • Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar wat iemand werkelijk zegt, zowel verbaal als non-verbaal. Luisteren is veel belangrijker dan praten. Door actief te luisteren en te observeren zul je in staat zijn om jezelf in de ander te verplaatsen en hem te begrijpen.
  • Begrijpen is de laatste stap die je moet nemen om je empathisch vermogen te stimuleren. Door te observeren en te luisteren zul je steeds beter kunnen begrijpen wat iemand anders doormaakt, zelfs als jouw gevoelens niet overeenstemmen met die van de andere persoon. Een andere houding hebben betekent niet meteen dat we iemand anders moeten beoordelen, maar juist dat we moeten proberen om de ander te begrijpen, dat we onze geest moeten verruimen en open moeten staan voor de gedachtegang van een ander. Respecteer de houding van een ander en probeer deze te begrijpen, zelfs als jij er niet hetzelfde over denkt.

Empathie betekent dat je in staat bent om jezelf onder te dompelen in de emotionele wereld van iemand anders, zonder hierin te verdrinken.

Begrip geeft de voorkeur aan empathie

Gebroken Hart

We zullen nooit in staat zijn om onszelf in iemand anders in te leven als we zijn reacties en houding niet kunnen begrijpen en respecteren. We zouden anderen nooit moeten beoordelen. Misschien doen we morgen namelijk zelf juist datgene waar we de dag daarvoor kritiek op leverden.

Je geest verruimen en andere perspectieven begrijpen zal je helpen om meer te leren over persoonlijke relaties en zal er ook voor zorgen dat je beter in staat bent om jezelf in anderen in te leven.

Om jezelf in anderen in te kunnen leven, van nature of gedwongen, is het belangrijk om het volgende goed te onthouden:

  • Toon interesse in de andere persoon.
  • Houd je emoties onder controle. Als je het niet eens bent met iets dat de ander zegt, laat dit dan niet zien.
  • Laat die ander weten dat je hem begrijpt.
  • Ga volledig op in wat de ander tegen je zegt.
  • Laat zien dat je hem steunt.

Dit zal allemaal helpen om iemand anders te begrijpen en ervoor zorgen dat die ander zich beter en gesteund voelt. En wanneer het dan een keer tijd is dat je zelf begrepen wilt worden, dan zul je hopelijk iemand vinden die weet hoe hij zich in jou kan inleven.

“Mensen die hard, onflexibel, arrogant en negatief zijn… vinden het vaak heel moeilijk om zich in iemand anders in te leven en begrip op te brengen voor wat de mensen om hen heen doormaken. Ze zijn hun vermogen om te observeren verloren en daarmee ook hun vermogen om te begrijpen.”

-María Jesús Álava Reyes–

Soms vinden we het heel moeilijk om onszelf in te leven in anderen. Dit is vaak zo wanneer er sprake is van veel pijn en teleurstelling. Deze negatieve emoties zijn veel sterker dan onze gevoeligheid, waardoor we ons perspectief verliezen en empathie gedegradeerd wordt.

Empathie kun je ontwikkelen, maar daarvoor is het wel belangrijk om moeite te doen om anderen te observeren, actief naar ze te luisteren en begrip voor ze op te brengen. Wil je leren hoe je anderen kunt begrijpen? Wil je leren hoe je andere gedragswijzen kunt begrijpen? Als je dit leert, dan zal het zowel je leven als je interpersoonlijke relaties een stuk verrijken.

Bandana

–Afbeeldingen met dank aan Mina Smoke en Christian Schloe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.