De boodschappen van dromen

De boodschappen van dromen

Laatste update: 19 september, 2016

De wereld van dromen gaat voor ons open terwijl we slapen.

We gaan door verschillende staten en stadia van slaap. Ten eerste is er het slapen zonder snelle oogbeweging (non-remslaap), die vier fases kent, die geleidelijk aan dieper zijn dan de vorige. Fasen III en IV, de zogenaamde slow wave sleep (SWS), zijn een diepe slaap.

In fase V van de slaap komt de fase van remslaap (REM: Rapid Eye Movement). Het is in deze fase dat we dromen. Normaal gesproken hebben we vier tot zes perioden van remslaap gedurende de nacht.

Wat is dromen?

Dromen is natuurlijk het proces van een droom hebben. Dromen zijn mentale uitingen van beelden, geluiden, gedachten en emoties. Ze staan meestal symbolisch in verband met de realiteit van de dromer.

Dromen is een onvrijwillig mentaal proces, waarbij emoties met betrekking tot je werkelijke leven ongecensureerd verschijnen. Het is ook de plaats waar we informatie die is opgeslagen in ons geheugen reproduceren.

Herinneringen aan dromen bij het wakker worden, kunnen minimaal of zeer uitgebreid zijn. Het is gebleken dat je in elke fase van de slaap kunt dromen, maar je hebt meer kans om de dromen te onthouden die je hebt tijdens de remslaap.

Kind met Vliegtuig

Wat vertellen dromen ons?

In de psychoanalyse is het heel belangrijk om de vertoonde inhoud van dromen te analyseren. Dat wil zeggen: de tijdlijn van gebeurtenissen in de droom, de symbolen die in de droom voorkomen, evenals de latente inhoud (d.w.z. de interpretatie van de vertoonde inhoud en zijn betekenis).

Alle dromen betekenen iets, omdat ze altijd verbonden zijn aan emoties en symbolen die gerelateerd zijn aan onze huidige of vroegere ervaringen.

Soorten dromen

Een veel voorkomende soort droom is de nachtmerrie, die vol zit met beangstigende emoties die een soortgelijk gevoel in ons inspireert gedurende de volgende dag. Zij zijn gerelateerd aan onze trauma’s, onze verlatenheid in onze jeugd, onze stress, angsten, onzekerheden, onvrede en problemen met onze gezondheid of relaties.

Een andere veel voorkomende soort droom is de helende droom. Dit is een droomtherapie die bekend staat als “lucide” dromen, waar je weet dat je droomt en je de droom controleert om te proberen je negatieve emoties te veranderen.

Wat betekenen onze dromen?

Er zijn veel hypotheses en verklaringen over wat de symbolen die in dromen verschijnen betekenen. Het kan echter voorkomen dat ze niet noodzakelijk passen in de realiteit van de persoon die droomt. Hierdoor is het echt nodig om de emoties te kennen die een bepaalde droom hebben veroorzaakt, evenals de huidige situatie van de persoon, om de precieze betekenis van een bepaalde droom te kunnen begrijpen.

Dus, als je de betekenis van een droom wilt weten, moet je veel aandacht besteden aan de emoties die je voelde tijdens die droom en dan nagaan of die herhaaldelijk is of regelmatig. Dit kan er namelijk op wijzen dat er iets in je hoofd of je leven is, waaraan moet worden gewerkt of dat moet worden overwonnen, psychologisch gezien.

Als de emoties mooi en positief zijn, geeft je droom je een weg vooruit aan, de voldoening die afkomstig is van het leven dat je wilt. Het kan ook verlangens, wensen, dromen en doelen die je wilt bereiken laten zien.

Als daarentegen de emoties die een droom veroorzaakt onaangenaam, ongemakkelijk of pijnlijk zijn, is de betekenis van die droom zeer belangrijk en onthullend, omdat het een deel van je onderbewustzijn toont, dat moet worden opgelost of overwonnen, zoals trauma’s, angsten, zorgen enz.

Kind met Schelp

Waar komen onze dromen vandaan?

Dromen brengen het onderbewustzijn boven, dat een verscheidenheid aan inhoud uit je vroegste jeugd opslaat. Je kan je wel of niet actief dingen in je onderbewustzijn herinneren, maar ze spelen een belangrijke rol in je psychologie.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je dromen kunt interpreteren, omdat zij zeer nuttige informatie bieden over hoe we ons voelen in de diepste, meest intieme hoeken van onze geest.

Na het uitzoeken van de betekenis van een droom, is de volgende stap om jezelf op de hoogte te stellen van de emotionele opstopping en deze te behandelen, eventueel via psychologische therapie, om deze negatieve emoties op te lossen. Op deze manier zullen ze uiteindelijk op een andere manier in je dromen voorkomen, hetzij met aangenamere of positievere gevoelens die afkomstig zijn uit het overwinnen van iets, hetzij door het volledig verdwijnen uit onze droomervaringen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.