De brief van Gandhi aan Hitler

De brief van Gandhi aan Hitler

Laatste update: 12 september, 2016

Het lijkt verbazend dat Gandhi een brief aan Hitler zou hebben kunnen schrijven die begon met “Beste vriend” en eindigde met “Met vriendelijke groet, je goede vriend.”

Gandhi stuurde deze brief aan Hitler in 1939, net wanneer een nieuwe oorlog de vrede bedreigde in Europa. Het lijkt erop dat de brief nooit in Hitlers bezit kwam, maar het is een tekst die ongelooflijk veel openbaart over een van de meest bewonderde mensen ooit. Iemand die nog steeds door ons wordt bewonderd.

Hij had een meesterlijke manier van relateren met de wereld door middel van begrip en nederigheid, wat hem de mogelijkheid gaf om duizenden veldslagen te winnen zonder ook maar één oorlog te starten. Hij had duidelijk zeer veel mentale behendigheid, een vorm van interpersoonlijke intelligentie die Gardner beschrijft in zijn meervoudige-intelligentietheorie.

Beste vriend,

Vrienden hebben me aangespoord om je te schrijven in het belang van de mensheid. Maar ik heb hun verzoek weerstaan, vanwege het gevoel dat welke brief van mij dan ook een vrijpostigheid zou zijn. Iets zegt me dat ik niet moet berekenen en dat ik een oproep moet doen, voor wat het dan ook waard is.

Het is vrij duidelijk dat jij vandaag de dag de enige persoon in de wereld bent die een oorlog kan voorkomen, die de mensheid naar een primitieve toestand terug kan sturen. Moet je per se de prijs betalen voor een object, hoe waardevol dat object je ook lijkt? Wil je luisteren naar de oproep van iemand die met opzet de methode van de oorlog heeft gemeden en niet zonder aanzienlijk succes? Ik vraag op elke manier om je vergeving, als ik heb gezondigd door je te schrijven.

Met vriendelijke groet,

Je goede vriend


Interessant is dat deze brief werd bekritiseerd door het publiek, die geloofde dat hij een te onderdanige toon had gebruikt. Maar Gandhi had niet de minste twijfel: je maakt jezelf niet duidelijker door simpelweg harder te schreeuwen… Dat was al aangetoond in zijn beroemde, vredige “Zoutmars” en in alle protesten die hij in zijn leven heeft georganiseerd.

Gandhi zou later een tweede brief sturen aan Hitler, op 24 december 1940, om een beroep op hem te doen om de oorlog te stoppen. Vandaag de dag zijn deze twee brieven te vinden in Mani Bhavan, Bombay, waar de “vreedzame rebel” bijna twintig jaar leefde. Mani Bhavan is een eenvoudig museum dat ons uitnodigt om deze belangrijke figuur beter te leren kennen.

De geschiedenis van de mensheid biedt ons talloze voorbeelden van hoe de manier waarop we ervoor kiezen om de wereld te zien, kan leiden tot de beste handelingen van de mensheid en de grootste wreedheden.

En dat is omdat psychologie overal aanwezig is. Het is aanwezig in kunst en in geschiedenis, in de manier waarop we onze buren begroeten wanneer we ze in de deuropening zien staan of in de manier waarop we de supermarktwerknemer “die voordringt” in die eindeloze rij die op onze zenuwen werkt aanspreken en het is aanwezig wanneer we op de snelweg rijden en er is een file…

Om deze reflectie af te sluiten, laten we je een aantal andere interessante voorbeelden zien uit de geschiedenis van de manier waarop “de geest de wereld regeert” en hoe het het beste en het slechtste van ons tegenover anderen naar boven kan brengen.

  • Democratie in Athene in 460 voor Christus. Een van de eerste belangrijke mijlpalen in de geschiedenis. Een concept dat de manier waarop we samenlevingen zien zou revolutioneren en veranderen. Macht is niet uitsluitend van één persoon, maar van iedereen. Op deze manier kunnen we allemaal gelukkiger zijn in ons dagelijks leven, met een eerlijk parlementssysteem dat niet alleen voor enkelen, maar voor de hele gemeenschap is.
  • De uitvinding van de drukpers in 1450. Een belangrijke mijlpaal om te helpen begrijpen dat onderwijs en cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Onderwijs is het meest krachtige wapen voor het maken van een positieve verandering in de wereld.
  • Vrouwen krijgen het recht om te stemmen in 1893. Het was in Nieuw-Zeeland. Een voor een zouden andere landen aan deze lijst worden toegevoegd. Vrouwen hebben veel te bieden aan de samenleving…
  • De Verenigde Staten lanceert de atoombom in 1945. Een voorbeeld van menselijk barbarisme.

Welke andere historische gebeurtenissen lijken je belangrijk voor het verbeteren van onze menselijke relaties?

“Hij die echt weet waar hij het over heeft, heeft geen reden om zijn stem te verheffen.”

-Leonardo Da Vinci-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.