Beslissen zonder na te denken: intuïtieve intelligentie

Beslissen zonder na te denken: intuïtieve intelligentie

Laatste update: 28 oktober, 2016

Misschien heb je wel eens te horen gekregen dat je niet nadenkt voordat je wat zegt of iets besluit, alsof dat een belediging is. Het zou namelijk juist een deugd kunnen zijn, als je tenminste geleerd hebt om je intuïtieve intelligentie te gebruiken.

“Wanneer we kleine beslissingen nemen, dan is het voordelig om de voors en tegens te analyseren. Bij vitale kwesties zou de beslissing onbewust moeten worden genomen, vanuit ons diepste binnenste.”
-Sigmund Freud-

Hart

Tot enkele decennia geleden bestond er niet veel kennis over intelligentie. We begrepen intelligentie bijvoorbeeld als het vermogen om logische problemen op te lossen. Tot er een theorie naar voren werd gebracht die iedereen verbaasd deed staan: de theorie van meervoudige intelligentie.

Het viel wetenschappers op dat mensen veel meer capaciteiten en intelligentie hadden dan alleen het vermogen om een vergelijking op te lossen of een reeks uitdrukkingen aaneen te rijgen. Daarbij komt dat in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan is naar het concept van meervoudige intelligentie. Deze theorie heeft betrekking op de manier waarop we onze beslissingen nemen.

Zoals Freud zei, zouden de beslissingen die er werkelijk toe doen in ons leven, zoals het besluit voor een partner of een baan, moeten worden beheerst door de wetten van de natuur, door onze intuïtie.

Wat betekent dit? Dat als we vertrouwen op onze intuïtie en niet onze rede, als we de praktijk in gedachten houden en niet de theorie, als we angst en onzekerheid ons niet laten beheersen, dat onze beslissingen nooit inherent ‘goed’ of ‘fout’ zullen zijn.

Vaak negeren we de emoties die voortkomen uit ons diepste wezen, omdat we de aandacht liever besteden aan dat wat de rede ons vertelt. Waarom moet onze geest beslissen? Zou ons hart geen gelijk kunnen hebben?

Genieten

Intuïtieve intelligentie: denken met je emoties

De theorie van meervoudige intelligentie ontstond dankzij Malcolm Gladwell, een socioloog van Canadese afkomst. Hij stelt dat we het vermogen hebben om op basis van onze ervaringen, die in werkelijkheid vluchtig en subjectief zijn, een bepaaldige logica toe te passen op situaties. Maar we zijn ook in staat om binnen korte tijd, in een oogwenk, te bepalen wat er werkelijk toe doet. Dit is intuïtieve intelligentie.

Als we hier gebruik van maken, kunnen we erg snel zijn in het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. Dit concept druist zonder twijfel tegen onze ideeën en gewoonten in. Van jongs af aan wordt ons al geleerd dat we goed moeten nadenken om de juiste beslissing te kunnen nemen, ‘er een nachtje over moeten slapen’, er enkele dagen overheen moeten laten gaan etc.

In tegenstelling tot de klassieke methode voor het nemen van beslissingen – bij elke optie analyseren of deze goed of fout is – nodigt deze socioloog ons uit om te beslissen zonder al te veel na te denken. Of beter gezegd, om beslissingen te nemen op basis van onze emoties en ervaringen in plaats van onze rede of de opvattingen die ons eerder zijn aangeleerd.

Keuzes

Het hebben van meer informatie is niet altijd gunstig voor het nemen van een beslissing. We zouden iets wel twintig keer opnieuw kunnen analyseren, nog meer informatie kunnen verzamelen, anderen om hun mening kunnen vragen, onderzoek kunnen doen of naar de ‘middle of nowhere’ kunnen gaan om erover na te denken, maar dit is geen garantie voor succes of het nemen van de juiste beslissing.

Volgens de theorie van meervoudige intelligentie kan tijd en zorgvuldige analyse ons juist tegenwerken doordat het voor verwarring of zelfs verveling kan zorgen tijdens het proces. Dit is hoe je een verkeerde beslissing neemt; de hersenen ‘blokkeren’ zichzelf namelijk.

We zouden onze hersenen kunnen vergelijken met een server. Wat gebeurt er als je te veel vensters opent en probeert om twintig taken tegelijk uit te voeren? Precies, de computer loopt vast. Hetzelfde gebeurt in je hersenen wanneer je ze blootstelt aan te veel informatie of te hoge druk.

Een ander duidelijk voorbeeld dat ons zal helpen om de theorie van meervoudige intelligentie te begrijpen, is wanneer we trek hebben in iets zoets. We gaan naar de winkel en treffen daar een enorme hoeveelheid snoepjes en chocolade aan. We kunnen wel uren doen over het nemen van een beslissing… Als we echter in plaats daarvan thuis onze koelkast opendoen, waarin (als we geluk hebben) twee soorten zoetigheden liggen, dan zullen we veel minder tijd besteden aan het nemen van een beslissing en meer tijd aan het genieten van het lekkers.

We kunnen de principes van meervoudige intelligentie toepassen door ervoor ‘open te staan’. Door de boodschappen of tekenen die je emoties je geven te leren herkennen en door jezelf, af en toe, door ze te laten meeslepen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.