Ben jij tevreden met jezelf in je blootje?

Ben jij tevreden met jezelf in je blootje?

Laatste update: 27 september, 2016

Hoewel nudisme en naaktheid soms controversieel zijn, geven deskundigen aan dat rondlopen in je blootje kan helpen om bepaalde lichaamscomplexen te overwinnen, waardoor je jezelf beter kunt inleven anderen.

Nudisme is eigenlijk niet altijd verboden geweest. In oude beschavingen, zoals in Griekenland, werd de harmonie van het naakte lichaam juist aanboden en droegen de mensen kleding die binnen een seconde kon worden uitgetrokken. Soortgelijke voorbeelden kunnen worden gevonden in Hindoe-beschavingen. Een daarvan is Boeddha, die zelfs zijn eigen religie heeft gestart.

Er zijn vast en zeker genoeg voorbeelden in de loop van de geschiedenis die het idee van naakt zijn ondersteunen. Naaktheid is zowel symbool geweest van vrijheid en extraversie als van onreinheid en zonde. Het laatste lijkt de symboliek te zijn die tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan. Hoe kunnen we er echter voor zorgen dat we onszelf geheel op ons gemak voelen in ons blootje?

Niets en niemand is perfect

We gaan tot het uiterste om ervoor te zorgen dat ons lichaam eruitziet als een aantrekkelijk en begeerlijk beeldhouwwerk. We hebben geleerd om hakken te dragen, onszelf te scheren, korte rokjes te dragen en make-up op te doen, zodat we zo goed mogelijk kunnen voldoen aan een ideaal van schoonheid dat we onszelf hebben opgelegd en dat helemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Perfect zijn is een illusie.

Misschien zijn we het grootste gedeelte van de tijd wel redelijk tevreden met ons lichaam. Wanneer echter het moment komt dat we uit de kleren moeten, hebben we het liefste zin om gewoon terug te krabbelen. Onze striemen, haren, cellulite… het is allemaal deel van ons. Waarom schamen we ons toch zo erg voor wie we zijn? Terwijl al die tekenen die we zo graag willen verbergen meer dan normaal zijn, zoals we kunnen zien bij echte mannen en vrouwen!

Kortom, elk lichaam is anders. Wat ons echter onderscheidt is de houding die we ten opzichte van ons lichaam hebben.

Het is goed om jezelf kwetsbaar op te stellen

Jezelf kwetsbaar voelen wanneer je in blootje voor iemand staat, is juist positief.

Als we bereid zijn om onze angst en ons gevoel van ongemak ten opzichte van onze naaktheid te overwinnen, dan doen we ons best om onze aard te accepteren en van onszelf te houden. De eerste stap is naar jezelf kijken zonder make-up op. Kijk naar jezelf tot je dit kunt doen zonder jezelf te schamen.

Lichamelijke voordelen

Er zijn meerdere voordelen waar je van kunt profiteren door bloot te zijn.

Bloot rondlopen kan vaak helpen om onze lichaamstemperatuur op een natuurlijke wijze te reguleren en zorgt er daarnaast voor dat onze huid kan ademen. Een uurtje in je blootje in de zon liggen kan je lichaam voorzien van de energie van twee maaltijden en verhoogt de concentratie van calcium en fosfor in het lichaam. Dit kan ook helpen om de bloedsomloop en ons seksleven te verbeteren.

Laat oordelen varen

Als je de naaktheid van anderen beoordeelt, beoordeel je eigenlijk jezelf.

Een groot deel van de angst die we voelen ten opzichte van onze eigen naaktheid en de naaktheid van anderen wordt veroorzaakt doordat we voortdurend geconfronteerd worden met ons eigen oordeel. Ons lichaam ziet er niet zo uit als de lichamen van de vrouwen in tijdschriften of de lichamen van actrices op tv; ons lichaam is van ons. In werkelijkheid is het een weerspiegeling van waar we in ons leven allemaal doorheen zijn gegaan, onze ervaringen en onze keuzes.

Jezelf vergelijken met anderen is een vorm van mishandeling. Zorg goed voor jezelf, zowel emotioneel als lichamelijk; beide aspecten zijn met elkaar verbonden en bepalend voor ons gevoel van welzijn. Om het makkelijker te maken om je eigen lichaam te accepteren zoals het is, moet je proberen om jezelf niet in de val te laten lokken van de verleiding om te geloven dat er zoiets bestaat als een ideaal lichaam, waardoor je ook meteen kunt zien hoe kwellend diëten zijn.

Bevrijd jezelf van de norm

Wanneer je tevreden bent met je eigen naaktheid, zul je minder behoefte hebben om make-up op te doen, hoge hakken te dragen of allerlei modetrends te volgen.

Want ja, het is inderdaad zo dat we onszelf niet alleen verstoppen achter onze kleding, maar ook achter onze make-up en onze korte rokjes. Wat zal jou een beter gevoel geven en wat is natuurlijker en gezonder voor je? Make-up is duidelijk slecht voor je huid en van hoge hakken krijg je last van je voeten en rug. Je eigen lichaam alsook jezelf accepteren zal het voordeel bieden dat je al die schijn niet nodig hebt om je goed over jezelf te voelen.

Je lichaam is een geschenk

Net als hoe de regen en sneeuw vergaan, zal ook je lichaam vergaan. Dit is onderdeel van het gegeven dat de wereld voortdurend in een staat van verandering is en jij hoort daar ook bij. Je zal nooit twee keer dezelfde rivier oversteken.

Zelfs al heb je het niet door, je lichaam en huid zijn aan het veranderen terwijl je deze zinnen leest. Als je dit begrijpt, dan zul je ook in staat zijn te begrijpen dat het de moeite niet waard is om voortdurend dezelfde standpunten aan te houden over jezelf en over de realiteit.

Een geweldige manier om je bewust te zijn van je lichaam en je schaamte is aan yoga doen, mediteren of een andere techniek uitvoeren die het makkelijker maakt om in contact te komen met je lichaam.

Dit soort oefeningen kunnen helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren, alsook je zelfbewustzijn en je emotionele stabiliteit. Jezelf accepteren houdt in dat je ook je eigen naaktheid en de naaktheid van anderen accepteert als iets dat natuurlijk en gezond is.

Een prachtig afgetraind lichaam door voortdurend naar de sportschool te gaan of zelfs door onder het mes te gaan, geeft ons helemaal niet meer of minder waarde. Van jezelf genieten en gelukkig zijn met jezelf is een moeilijke opgave, maar wel een zeer gunstige opgave. Ons zijn is wat wij accepteren dat we zijn; jezelf voelen zorgt ervoor dat je kunt leven in harmonie met jezelf en gewoon gelukkig kunt zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.