Als je kind dyslexie heeft

Als je kind dyslexie heeft

Laatste update: 29 september, 2016

Als aan een ouder wordt verteld dat je kind een ziekte of stoornis heeft is hun eerste reactie dat ze geschokt zijn. Vaak zorgt de liefde die we voor onze kinderen voelen ervoor dat we de problemen die de specialist ons uitlegt overdrijven, maar de waarheid is dat deze hindernissen een geweldige kans zijn voor ons en onze kinderen.

Als je kind aan dyslexie lijdt, maak je dan geen zorgen; je kind kan nog steeds alles bereiken wat hij of zij wil.

Wat is dyslexie?

Het eerste vastgelegde geval van dyslexie is van meer dan honderd jaar geleden. Sindsdien is er een discussie gaande over wat de precieze definitie, diagnose en behandeling zou moeten zijn.

Op dit moment is de meeste geaccepteerde definitie die van de Stichting Dyslexie Nederland uit 2003:

“Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau.”

Het is geen ziekte en er is dus ook geen genezing.

De hersenen van een dyslectisch persoon verschillen in bepaalde gebieden, zoals in het superieure temporale gebied van de linker hersenhelft dat verantwoordelijk is voor de fonologische verwerking en in het occipitotemporale gebied dat de visuele representaties van woorden vormt. Er wordt gedacht dat dit veroorzaakt wordt door een verstoring van een aantal genen tijdens de ontwikkeling van het embryo.

Hulp voor degenen die aan dyslexie lijden

Luz Rello lijdt aan dyslexie en is een expert op dit gebied. Dankzij haar hebben we een nieuwe app genaamd Dyseggxia, die bestaat uit een aantal oefeningen en spelletjes om mensen met dit probleem te helpen. Het heeft bewezen de spelling significant te verbeteren. De app is op dit moment alleen verkrijgbaar in het Engels en in het Spaans.

Er is ook DysWebxia, ook in het Engels, die teksten aanpast voor mensen met dyslexie, zodat kinderen sneller kunnen lezen.

Veel ouders van kinderen met dyslexie hebben hun ervaringen op het internet gedeeld. Deze blogs kunnen een grote steun zijn voor de ouders. Een moeder, Maria, is begonnen met het bijhouden van een blog samen met haar dyslectische dochter. Zoals ze zegt: “Ik was wanhopig, gestrest en zocht naar een manier om mijn gevoelens te uiten. Ik was ervan overtuigd dat alleen mijn moeder en een paar anderen het zouden lezen.” Maar tot haar verrassing werd haar blog vaak bezocht door andere moeders van kinderen die ook dyslexie hadden. Haar oudste zoon, die ook dyslexie heeft, studeert nu technische telecommunicatie: een voorbeeld dat je alles kunt zijn wat je maar wilt ondanks de dyslexie.

dyslexie

Aanbevelingen voor mensen met dyslexie

  • De beste manier om een kind met dyslexie te helpen, is het aanbieden van handvatten om te compenseren voor de moeilijkheden wanneer ze worden geconfronteerd met woorden, handvatten die ze het vertrouwen en de aanmoediging geven om over die hindernis heen te komen en verder te gaan.
  • Des te vroeger je ontdekt dat je kind deze moeilijkheid heeft, des te beter kun je ermee omgaan en de aangegeven handvatten omzetten in daden.
  • Ouders moeten kalm blijven en het probleem niet erger maken dan het is, maar het ook niet negeren. Houd in gedachten dat actie altijd nodig is, want als er echt een probleem is, zal het niet vanzelf verdwijnen.
  • Werk samen met de mensen die deel uitmaken van de educatie van het kind. Of het nu leraren zijn of familieleden, iedereen kan en moet het samen doen. In de toekomst zal het kind deze moeite waarderen.

De astronaut Wubbo Ockels, acteur Orlando Bloom en topkok Jamie Oliver zijn allemaal dyslectisch. Voor hen was het wat moeilijker om te studeren, scripts te lezen of recepten te schrijven, maar ze hebben het nooit opgegeven.

We eindigen met een quote van Luz Rello en we hopen dat je er wat aan zal hebben: “School is het ergste voor iemand met dyslexie, maar op een dag is het afgelopen. Succes! Daarna kun je studeren wat je maar wil, zijn wie je wil zijn en alle handvatten gebruiken die je wil gebruiken.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.