Zijn afleiding en creativiteit aan elkaar gelinkt?

Zijn afleiding en creativiteit aan elkaar gelinkt?

Laatste update: 01 november, 2016

“Met je hoofd in de wolken zitten en vliegen… waar de ramen altijd openstaan” is de tekst van een prachtig lied van Ismael Serrano. Heeft iemand weleens tegen je gezegd dat je met je hoofd in de wolken zit en niet met beide voeten op de grond staat? Dan zou creativiteit een van je vaardigheden kunnen zijn.

Mensen die niet opletten of die de hele dag in hun verbeelding ronddwalen, worden over het algemeen aangeduid als onproductief of dom en soms wordt het ze wijsgemaakt dat ze niet zullen slagen.

Van kinds af aan wordt van ons verwacht dat we gericht zijn op wat onze leraren en ouders zeggen. Wanneer we opgroeien, straffen we onszelf als we meer dan vijf minuten nadenken over de toekomst of onze dromen.

Maar wist je dat sommigen van de grootste artiesten en wetenschappers uit de geschiedenis ‘problemen’ hadden om zich te concentreren? We hebben het over niemand minder dan Pablo Picasso, Claude Monet, Charles Darwin en Albert Einstein. Afleiding en creativiteit gaan blijkbaar hand in hand.

Onderzoeken uitgevoerd aan Harvard concludeerden dat het hebben van meer dan één idee tegelijk in je hoofd soms helpt om bepaalde fenomenen makkelijker en sneller te begrijpen. De constante eb en vloed aan informatie in onze gedachten stimuleert de creativiteit. Als je vaak veel gedachten hebt, dan heb je waarschijnlijk het vermogen om problemen efficiënter op te lossen.

Schrijven

‘Ik raak door alles afgeleid’

Dit lijkt misschien op de belijdenis van iemand die in therapie geweest is of die behandeld wordt om van een verslaving af te komen.

Relatief gesproken hebben we de neiging om te denken dat afleiding iets slechts is, maar het is eigenlijk een boodschap van onze hersenen om ons te vertellen dat we moeten rusten, stoppen met een baan die we niet leuk vinden of verder moeten gaan met iets anders.

Degenen met het probleem (of vermogen) snel afgeleid te raken, kunnen vanaf nu de neuronen in de superieure pariëtale kwab de schuld geven. Het is blijkbaar zo dat hoe meer afleiding er in ons leven is, hoe meer grijze massa we hebben.

Wetenschappers begrijpen nog altijd niet wat er in deze gevallen gebeurt. Tot nu toe heeft de theorie altijd aangewezen dat het hebben van meer neuronen ons zou kunnen helpen om de aandacht en de concentratie te behouden en niet andersom.

Een hypothese is dat naarmate de hersenen volwassen worden, sommige neuronen en zenuwverbindingen worden vernietigd. Dit proces helpt bij het controleren van aandacht. Uitgaande van dit idee zouden degenen die meer grijze massa in hun hersenen hebben als afgeleid en ‘kinderachtig’ worden beschouwd.

Het is het tevens waard om op te merken dat we sterkere en minder sterke perioden van afleiding kunnen ervaren vanwege nieuwe projecten, angst, stress, vermoeidheid of zenuwen. Wanneer het echter in de aard van een persoon zit om snel afgeleid te raken, dan zou dit een resultaat kunnen zijn van de samenstelling van zijn hersenen.

Creativiteit

De ongewone relatie tussen afleiding en creativiteit

Hoewel onze cultuur en opvoeding er altijd op aandringen dat we geconcentreerd moeten zijn, krijgen we dit niet altijd voor elkaar. We zijn geen robots of machines. Vaak gaat creativiteit gepaard met afleiding.

Hoe is dit mogelijk?

Volgens een onderzoek hebben mensen die hun aandacht niet gericht kunnen houden op een taak meer ‘lekken’ in hun zintuiglijke filters. Dit zijn de barrières die ons in staat stellen ons los te koppelen van alles dat om ons heen gebeurt wanneer we een bepaalde taak uitvoeren.

Hoewel het waar is dat deze lekken ons vermogen om zich te concentreren aantasten, stellen ze ons ook in staat om ideëen te verzamelen en deze om te zetten in een project. Dit is de sleutel tot het zijn van een creatief persoon.

Afleidingen kunnen overal vandaan komen en zijn vaak gerelateerd aan de zintuigen, vooral gehoor, zicht en reuk.

Heeft iemand weleens tegen je gezegd dat je vogeltjes in je hoofd hebt of dat je je op de maan bevindt? Gefeliciteerd dan maar! Het is een compliment en geen kritiek, als je er tenminste gebruik van weet te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.