7 tips die je motivatie stimuleren

7 tips die je motivatie stimuleren

Laatste update: 15 augustus, 2016

We kunnen niet zonder motivatie als we doelen willen bereiken in het leven. Het is de drijvende kracht die binnen in ons leeft en ons helpt hindernissen te overwinnen, waardoor we kunnen uitblinken op het werk en succes boeken tijdens het najagen van onze dromen en verlangens.

Motivatie bepaalt de richting waarin we ons bewegen, afhankelijk van de doelen die we gesteld hebben en de verlangens die we hebben. De eerste stap naar succes is echter een innerlijk verlangen om de dingen te verwezenlijken waarvan we dromen.

“Kracht ontstaat niet vanuit lichamelijke capaciteit, maar vanuit een ontembare wil”

-Gandhi-

Zodra het duidelijk is wat we willen, dan zorgt motivatie ervoor dat we de nodige stappen zetten om ons vooropgezette plan te bereiken. 

Wist je echter dat er verschillende soorten motivatie bestaan? Zelfmotivatie, werkgerelateerde motivatie, het vermogen anderen om je heen te motiveren enz. Ze hebben allen een aantal gemeenschappelijke kenmerken die je hieronder in het artikel kan ontdekken. Ga aan de slag en gebruik ze om je eigen motivatie in elke situatie te stimuleren.

1. Wees positief

Een positieve houding is het beste uitgangspunt om jezelf of anderen te motiveren. De beste optie als je een duwtje in de rug nodig hebt waar je kracht kan uit putten op een moment van zwakte. Niet alles zal altijd rozengeur en maneschijn zijn, gelukkig maar. Positiviteit leert je te kijken naar de goede kant van hetgeen je als mens overkomt, zodat je negativiteit kan achterlaten. Dan ontstaat ruimte om je te focussen op groei en vooruitgang.

Besef dat klagen geen zin heeft en je blind staren op het negatieve aan een situatie helemaal geen zoden aan de dijk brengt. Probeer je blik te richten op de goede kanten van een gebeurtenis en ga op zoek naar de lessen die je eruit kan trekken.

2. Toewijding

Je doelstellingen en dromen verdienen je toewijding. Echt. Wees toegewijd aan jezelf als je iets wil gedaan krijgen. Maak er een gewoonte van deadlines te stellen!

We vervallen maar al te vaak in beloftes en praatjes zonder over te gaan tot actie. Het is inderdaad lekker om relaxt te zijn, maar nadien steekt frustratie de kop op als dromen niet bereikt worden.

Behandel je doelen met respect. Ze verdienen al je aandacht, energie en de kans om gerealiseerd te worden.

3. Zoek zachte competitie op

Competitie roept beelden op van tegenstanders die elkaar onverbiddelijk te lijf gaan, zonder mededogen en tot het uiterste. Streven naar altijd de eerste en de beste willen zijn, ongeacht de omstandigheden. Dat is niet het soort competitie die we hier voor ogen hebben.

Wij zijn hevige voorstanders van vriendelijke competitie. Niet het soort competitie waarin je probeert om elkaar te overtroeven, maar waar je elkaars prestaties gebruikt als bron van inspiratie. Je spiegelen aan een voorbeeld dat je helpt om te groeien en je eigen doelstellingen te bereiken.

Inderdaad, jouw eigen doelstellingen en niet de dromen van degenen om je heen. Je hoeft niet de beste of de eerste te zijn, want vergeet niet dat elk levensverhaal verschillend is.

Gebruik zachte competitie als ondersteuning om jezelf scherp en gemotiveerd te houden. Gebruik het op een positieve manier. Competitieve persoonlijkheidstypes lopen het gevaar egoïstisch te worden en enkel aan het eigen succes te denken, altijd beter te zijn dan alle mensen om hen heen. Ga in plaats daarvan de competitie aan met jezelf. Houd in gedachten dat je enkel jouw dromen en plannen hoeft te verwezenlijken.

4. Houd een dagboek bij

Het is een schitterend idee om dagelijks bij te houden wat je goed deed en waar het nodig is bij te sturen. Je hoeft echt niet het hele verloop van de dag neer te pennen, maar een dagboek houdt je scherp en georganiseerd. Je kan precies nagaan wat de volgende stap is op je pad naar zelfverwezenlijking en je hebt de mogelijkheid negatieve patronen te ontdekken en aan te pakken.

Schrijf je doelstelling bovenaan de pagina en lees dit enkele malen per dag hardop voor. Deze bekrachtigingen zullen het makkelijker maken om steeds je doel voor ogen te houden.

5. Houd je doel letterlijk voor ogen

Visualiseren hoort tot de kern van motivatie en leidt je rechtstreeks naar het bereiken van je doel. Beeld je in hoe je eruit ziet, wat je voelt als je de eindstreep bereikt hebt. Visualiseren geeft je de kracht om niet toe te geven op zwakke momenten en over obstakels heen te klimmen.

6. Ga op jacht naar inspiratie

Neem elke dag eventjes de tijd om nieuwe inspiratie op te doen. Wacht niet tot inspiratie naar je toe komt, maar ga actief op zoek naar nieuwe ideeën en tips. Waar? Overal! Houd een open geest en inspiratie zal je van alle kanten tegemoet komen! Geniet van al het nieuwe en het mooie dat op je weg komt.

7. Schenk jezelf een beloning

Het leven draait niet enkel om werk. Heb je pas enkele van je doelen bereikt of heb je net enkele zware obstakels achter de rug waardoor je dromen dichterbij komen, trakteer dan jezelf op een deugddoende pauze en een leuke beloning. Neem een weekendje vrij, plan een gezellige citytrip of koop die leuke tas die je al een tijdje in gedachten had. Een beloning na het bereiken van een kleine mijlpaal zorgt ervoor dat je motivatie aangescherpt blijft, waardoor je steeds sterker wordt en je niet zo gauw van je voornemen afgeleid wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=ScQ-ad9gR9M

Dit zijn enkele tips om je motivatie scherp te houden of om je collega’s, huisgenoten of teamleden te motiveren. Dit is echter een kort overzicht. Er bestaan nog zo veel mogelijkheden en strategieën die helpen om je dromen waar te maken.

Wat zou jij toevoegen aan de lijst? Hebben we iets belangrijks weggelaten? Heb je al ontdekt wat voor jou het beste werkt?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.