6 veel voorkomende mythes over mentaal sterke mensen

6 veel voorkomende mythes over mentaal sterke mensen

Laatste update: 13 oktober, 2016

Er zijn veel ideeën en mythes over mentaal sterke mensen. Soms brengen we veel tijd door met nadenken over hoe we ook zo kunnen worden. Op andere momenten maken we de fout om sommige mythes te geloven, waardoor we twijfelen aan de positieve kanten van het mentaal sterk zijn.

Deze keer wil ik het hebben over de meest voorkomende overtuigingen over mentaal sterke mensen. Je zal zien dat ze net zo zijn als jij en ik. Het enige verschil is hun manier van accepteren en het onder ogen zien van de uitdagingen van het leven.

Mythe 1: ze zijn zo sterk geboren

Je kunt geloven dat mentaal sterke mensen zo worden geboren. Je kan denken dat ze een andere mentaliteit hebben die ze vanaf hun geboorte al hebben meegekregen. De realiteit is heel anders. We worden allemaal geboren met dezelfde cognitieve, emotionele en gedragsmatige vaardigheden.

De verschillen ontstaan door de manier waarop we zijn opgevoed, de ervaringen die we hebben meegemaakt en de visie die we ontwikkelen. Dus het is niet ongewoon om twee broers te zien die hetzelfde zijn opgegroeid, maar toch heel anders zijn.

De één zou heel goed op de lijst met mentaal sterke mensen kunnen staan, terwijl de ander onzeker is. Het verschil ligt in de vooruitzichten die iedereen heeft gevormd en het emotionele werk dat ze voor zichzelf hebben verricht.

Mythe 2: ze zijn afstandelijk en niet emotioneel

Afstandelijkheid

Dit is helemaal niet waar. Mentaal sterke mensen zijn net als iedereen. Het is zelfs zo dat velen van hen de liefste en aardigste mensen zijn die je je maar kunt voorstellen. Het verschil is dat ze weten hoe ze hun emoties moeten uiten.

Ze geven simpelweg geen liefde en aandacht aan mensen die dat niet verdienen. Ze zijn ook bereid om ongezonde relaties te beëindigen als ze in hun leven voorkomen. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze beslissing pijn zal doen, maar ze weten dat ze veilig moeten blijven. Je kunt misschien denken dat ze afstandelijk zijn omdat ze weten hoe ze hun emoties moeten beheersen, maar dit is geen teken van afstandelijkheid.

Mythe 3: ze zijn agressief en onaardig

Mentaal sterke mensen baseren hun bestaan niet op het behagen van anderen. Ze willen je ook niet beheersen of je vertellen hoe je moet leven. Maar dat betekent niet dat ze onaardig zijn.

Het idee dat ze agressief zijn, komt vanuit het feit dat mentaal sterke mensen geen probleem hebben met het geven van hun mening. Als ze een bepaalde houding van je niet op prijs stellen en als ze denken dat je controle over ze probeert uit te oefenen, zullen ze hun grenzen stellen.

Vaak zullen ze dat doen op een vriendelijke manier. De enige reden dat ze agressief kunnen worden, is wanneer je hun grenzen niet accepteert. Behalve dat zijn ze net zo vriendelijk en toegankelijk als ieder ander.

Mythe 4: ze hebben nooit moeilijke tijden doorgemaakt

Dit is een andere onware mythe over mentaal sterke mensen. Het komt vaak voor dat je, als je deze mensen ontmoet, denkt dat ze een makkelijk leven gehad hebben. De realiteit is heel anders.

Verdriet

Ze hebben allemaal momenten van falen, twijfel, angst en verdriet meegemaakt. Denk niet jij de enige bent die een moeilijke jeugd hebt gehad. Het verschil is alleen dat mentaal sterke mensen degene zijn die niet toestaan dat deze ervaringen ze tegenhouden of definiëren.

Ze weten dat iedere ervaring ze waardevolle lessen leert, als ze er maar gebruik van maken. Dus ze richten zich op het hebben en bereiken van hun doelen.

Mythe 5: mentaal sterke mensen hebben geen emotionele problemen

Het feit dat iemand emotioneel sterk is, betekent nog niet dat hij perfect is. Als je leidt aan een emotioneel probleem zoals depressie en denkt dat je daardoor niet mentaal sterk bent, heb je het mis. Alles wat je echt nodig hebt, is het besluit om deze problemen aan te pakken. Vanaf dit moment kun je beginnen met sterker worden.

Mentale kracht is gebaseerd op vaardigheden die we allemaal leren. Sommige vaardigheden duren langer om te leren, maar er zijn grenzen.

Mythe 6: pijn bestaat niet voor hen

Als je een mentaal sterk persoon bent, betekent dat niet dat je geen pijn voelt. Zowel fysiek als mentaal voel je pijn, net als ieder ander. Het verschil is dat je je ervan bewust bent dat dit noodzakelijk is om vooruit te komen.

Denk niet dat je meteen een marathon zonder pijn kunt lopen als je mentaal sterk bent. Dit kun je alleen doen als je genoeg traint. Wat er wel gebeurt, is dat je jezelf dwingt om door te gaan omdat je voldoende motivatie hebt om dit te doen.

Nu we deze mythes over mentaal sterke mensen hebben ontmaskerd, weet je misschien dat je geen supermens hoeft te zijn om mentaal sterk te zijn. En misschien val je zelf wel in deze categorie. Is dat zo?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.